Olimpiai bajnok vívók támadják Gyurcsányt

2004.11.17. 13:13
"Furcsa üzenet a költségvetést összeállítók részéről, hogy az olimpiai játékokat egyszerűen kihagyták a számításaikból" - írta levelében huszonkilenc egykori kiváló vívó a miniszerelnökhöz, Gyurcsány Ferenchez. A vívók azt nehezményezik, hogy a sport jövőre kétmilliárddal kap kevesebbet, mint idén.
A versenysport-támogatás tervezett több mint kétmilliárd forintos csökkentésének felülvizsgálatát kéri nyílt levélben a miniszterelnöktől huszonkilenc olimpiai és világbajnok vívó.

Soha ennyi gyerek még nem jelentkezett a sportra

Az aláírók - köztük Kulcsár Győző - a Nemzet Sportolója, és négyszer lett első az olimpián -, Tordasi Ildikó, Bóbis Ildikó, Kovács Tamás, Erdős Sándor, Szabó Bence, Horváth Mariann, Szalay Gyöngyi, Stefanek Gertrúd, Jánosi Zsuzsa, Nagy Tímea és Ferjancsik Domonkos - arra hívják fel a kormányfő figyelmét, hogy a költségvetés tervezetében nem található meg a sportági szakszövetségek működésének, valamint a hazai kiemelt versenyeknek a támogatása, illetve a sportegyesületek műhelyeinek a finanszírozása, ezzel szemben a készítők "a sok esetben a sportolók és edzők egyedüli jövedelmét képező Gerevich-ösztöndíj ötven százalékos csökkentését vették tervbe" .

Mint írják: "a több mint kétmilliárd forintos megvonásra akkor kerül sor, amikor a magyar sport - az évtizedes alulfinanszírozottság ellenére - kitűnően szerepelt az athéni nyári játékokon, és az olimpiát követően még soha ennyi gyerek nem jelentkezett a különböző egyesületekben, a legkülönbözőbb sportágakban, hogy kipróbálja erejét és képességeit".

A téli olimpia hiányzik a költségvetése

A kiváló vívók szerint "furcsa üzenet a költségvetést összeállítók részéről, hogy az olimpiai játékokat egyszerűen kihagyták a számításaikból és a játékok felé vezető út így egyáltalán nincs kikövezve". Utalnak rá, hogy "hiányzik a tervezetből a 2006-os téli olimpia kvalifikációs és részvételi költsége, valamint a pekingi nyári olimpiára való négyéves felkészülési ciklus első évének arányos költsége".

A kezdeményezés támogatói arra kérik Gyurcsány Ferencet, hogy "támogassa a nagy hagyományokkal, kiemelkedő eredményekkel rendelkező versenysportot, segítse elő a fejlődését, eredményességét azáltal, hogy biztosítja a feltételeket a magas színvonalú munkához a sportolók, a szakemberek, a műhelyek számára".

750 millió forint lenne a pluszforrás

A magyar sporttársadalom több képviselője már korábban felháborodásának és csalódottságának adott hangot, miután kiderült, hogy a központi költségvetési tervezetben mekkora összeg szerepel a sportra (10,6 milliárd plusz 2,5 milliárd sportingatlanokra), illetve ezen belül a versenysportra (850 millió).

A parlament ifjúsági és sportbizottsága a helyzet javítása érdekében a múlt héten módosító javaslatokat fogadott el. Ezek országgyűlési jóváhagyása esetén a meglévő forrásokon túl 750 millió jutna a versenysport működési költségére, 250 millió az edzőket és versenyzőket anyagilag támogató ösztöndíjalapba és 500 millió a szabadidősportra.