Moszva és Budapest esélyes az úszó vb-re

2004.11.19. 16:29
A 2009-es vizes világbajnokságot minden bizonnyal európai helyszínen bonyolítják le, és Budapest a 2006-os Eb után újabb világeseménynek adhat otthont.
Az orosz és a magyar főváros közül kerülhet ki a 2009-es úszó-vízilabda világbajnokság házigazda tisztéért kilenc kandidáló részvételével zajló nemzetközi versengés győztese - ez a következtetés adódik abból a meghallgatásból, amelyet a svájci Lausanne-ban tartott a FINA, a vizes sportokat tömörítő világszövetség vezérkara az öt év múlva esedékes vb lehetséges rendezőinek, köztük Budapestnek a képviselőivel.

Közös pályázat kell a vizes szakágak részéről

A fővárosi önkormányzat küldöttei mellett magyar részről a hazai uszodai sportágakat reprezentáló Martin György, a pólósok elnöke volt jelen a csütörtöki találkozón, amelyről egyedül Dubai maradt távol.

A FINA részéről hangsúlyosan fogalmazódott meg az az óhaj - mondta el Martin György még Lausanne-ból pénteken az MTI-nek -, hogy a 2009-es vb-nek otthont adni akaró város és az érintett nemzeti sportági szakszövetségek - így Budapest, illetve a honi úszók, pólósok, műúszók, műugrók és hosszútávúszók felelős képviselői is - a későbbi esetleges gondok elkerülése végett szoros együttműködésben, közösen készítsék el a részletes költségvetést, és a leendő vb-versenyek tervezett színhelyeit is tartalmazó pályázatukat február végéig. "A FINA felajánlotta, kész segítséget adni a költségvetés kidolgozásához" - tette hozzá a vízilabdások első embere.

A FINA-elnök megerősítette az európai helyszínt

Martin György megemlítette, nem hivatalos beszélgetésen a FINA elnöke, Musztafa Larfaui is megerősítette azt, amit a szakmai közvélekedés már hosszú ideje tart: mivel 2005-ben Montreal révén Amerika, 2007-ben pedig a melbourne-i színhely miatt Ausztrália a vb házigazdája, 2009-ben Európa a legesélyesebb a vendéglátásra.

Az pedig a kinti tapasztalatokból leszűrhető további következtetés, hogy mivel az európai jelentkezők közül Athénnak a 2004-es nyári olimpia közelsége, Koppenhágának pedig a jelek szerint nem kellő szintű felkészültsége rontja az esélyeit, így: Moszkva, vagy Budapest lehet a befutó.

Kiváló létesítmények nélkül nem lehet

Persze ahhoz, hogy a győzelem meglegyen, kiváló pályázati anyag és kiváló létesítményegyüttes is szükségeltetik.

Budapest mellett Párizs, Athén, Koppenhága, Moszkva, Róma, Stockholm, valamint Dubai és Tokió jelezte, hogy otthont adna a kevesebb mint öt év múlva esedékes úszó-, vízilabda-, műugró-, műúszó- és hosszútávúszó-világbajnokságnak.