Aján Tamás ellen a Magyar Súlyemelő Szövetség

2004.11.24. 10:03
Aján Tamás 2000 óta elnöke a Nemzetközi Súlyemelő Szövetségnek, de a jövő márciusi, budapesti tisztújitó közgyűlésen azonban úgy tűnik nem védheti meg posztját: a magyar szövetség nem jelöli.
A Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) keddi ülésén több napirendi pont mellett, arról is döntöttek, javasolják-e Aján Tamást a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnöki posztjára. A titkos szavazás meglepő eredménnyel zárult, hiszen a szövetség Nagy Róbertet, dr. Mezőfi Miklóst és Zsuga Imrét javasolja a nemzetközi szövetség különböző bizottságaiba, ugyanakkor - amint azt Dolovai Tamás elnök az MTI-vel tudatta - nem javasolja Aján Tamásnak, az IWF jelenlegi elnökének újraválasztását. Az eset érdekessége, hogy a világszövetség március eleji kongresszusát, éppen Budapesten rendezik.

Dolovai nem kívánta kommentálni a döntést, "Most még nem kívánok reagálni. Megvárom az elnökség írásos indoklását, azt követően sajtótájékoztatón állok ki a közvélemény elé" - nyilatkozta a távirati iroda érdeklődésére kedd este Aján Tamás, aki maga is jelen volt az elnökségi ülésen.

Aján nyílt levele

A magyar sportdiplomata a múlt hét végén nyílt levélben fordult a honi súlyemelő társadalomhoz, összefogást szorgalmazva, mert úgy látja, hogy a széttagoltság, a belső ellentétek a sportág ellehetetlenülését okozzák. Az IWF első embere, aki a MOB főtitkáraként és a NOB tagjaként is jegyezte levelét, azt írta, hogy a nyári olimpián részt vett súlyemelők tiszteletre méltó, és feltétlenül elismerést érdemlő eredményt értek el, ugyanakkor sajnálatosnak nevezte, hogy az Athénban történt pozitív esetek beárnyékolják az ötkarikás sikereket.

Aján Tamás több mint négy évtizede tevékenykedik a súlyemelősportban, volt a magyar szövetség főtitkára is, majd 1976-ban a nemzetközi szövetség főtitkárának választották, 2000 decemberében pedig közfelkiáltással lett az IWF elnöke.