Schmitt Pál előadása a doppingellenes mozgalomról

2004.11.30. 09:43
A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke Brüsszelben, az Európai Parlament újonnan alakult kulturális és nevelési bizottságának első ülésén szólalt fel. Schmitt kiemelte, csak a közös összefogás segíthet, hogy a sport megőrízze igazi értékét, hiszen a doppingolás maga csalás, ami rontja a sport etikai értékét.
"A dopping a sport ideáljának legnagyobb akadálya" címmel tartott nyitóelőadást Schmitt Pál, a NOB sportolói bizottságának alelnöke az Európai Parlament újonnan alakult kulturális és nevelési bizottságának első ülésén Brüsszelben. A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke kétszeres ötkarikás bajnokként az olimpikonok álláspontját foglalta össze, hangoztatva a még versenyző és a már visszavonult sportolók és szakemberek felelősségét.

Csak a közös összefogás segíthet

"A versenyek becsületességét és sportszerűségét minden körülmények között meg kell őrizni. Akik tiltott szereket alkalmaznak, nemcsak jogosulatlan előnyt szereznek társaikkal szemben, hanem egyben egészségüket is veszélyeztetik" - szögezte le Schmitt Pál, aki javaslatokkal is élt referátumában. Felszólította a kormányokat, nemzeti olimpiai bizottságokat, sportszövetségeket, szakvezetőket, versenyzőket valamint a média képviselőit, hogy közös összefogással őrizzék meg a sport igazi értékeit, s akadályozzák meg a mindenáron rekordokra való törekvést.

A MOB-vezető hozzátette: a doppingellenes küzdelemben mindenképpen emelni kell az előre be nem jelentett, versenyen kívüli ellenőrzések számát. Tájékoztató kampányokat kell szervezni, a tudománynak pedig az eddigieknél lényegesen nagyobb segítséget kell adnia új technológiák, módszerek és az engedélyezett tápszerek alkalmazása és ajánlása terén is.

Megelőzés, ellenőrzés, szankcionálás

Schmitt Pál hangoztatta, a sportvilággal meg kell értetni, hogy a dopping megengedhetetlen csalás, ami rendkívül nagy mértékben árt a sport etikai értékeinek.

"Legyél becsületes önmagadhoz, legyél becsületes a sporthoz - ez legyen a versenyzők, szakvezetők, testnevelő tanárok, közösségek, családok együttes célkitűzése" - jelentette ki. "A doppingellenes küzdelem három tényezője a megelőzés, az ellenőrzés és szankcionálás."

Schmitt az EU nagyobb szerepvállalását kérte

A magyar szónok az Európai Unió parlamentje részéről is nagyobb szerepvállalást sürgetett a doppingellenes küzdelemben. Javasolta a jelenleg Európában működő 12 ellenőrző laboratórium számának emelését még akkor is, ha ez jelentős költséggel jár. Előadását a következő kijelentéssel zárta: a doppingellenes küzdelemben egy célkitűzés lehet, s ez a zéró tolerancia.

A napirend fontosságát jelezte, hogy a brüsszeli tanácskozást maga Josep Borrell Fontelles, az Európai Parlament újonnan megválasztott elnöke nyitotta meg. A többi előadó a NOB, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) és a barcelonai Doppingellenőrző Laboratórium képviselői közül került ki.