Aján: Nem én buktattam meg Athénban a súlyemelőinket

2004.12.01. 17:47
"Nem szükséges feltétele a pályázatomnak, hogy a magyarok támogassanak, de nekem ez presztízskérdés. Magyar vagyok, Magyarországot kívánom szolgálni, ahogy tettem eddig is" - jelentette ki dr. Aján Tamás a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség elnöke, akinek újraválasztását a hazai vezérkar nem támogatja.
Múlt keddi elnökségi ülésén a Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) elnöksége nem támogatta a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség(IWF) elnökének, Aján Tamás újraválasztását. A hazai szövetség elnöke, Dolovai Tamás úgy érvelt, hogy Ajántól több segítséget várt és remélt az athéni olimpián doppingvétséggel vádolt súlyemelők tisztázása érdekében. (Aján Tamás az egyetlen olyan magyar sportdiplomata, aki a huszonnyolc olimpiai sportág valamelyikének irányítója.)

Szűklátókörűség

Szerdai sajtótájékoztatóján Aján Tamás reagált az ellene megfogalmazott vádakra. Aján mindvégig ügyelt arra, hogy ne ejtse ki a magyar elnök nevét, és beszéde elején kijelentette: nem kíván sárdobálásba bonyolódni.

"Nem tudom felfogni, hogy akadnak olyan emberek, akik ellene lehetnek annak, hogy egy nemzetközi szövetség magyar elnöke legyen. Ez pontosan minősíti őket, és szűklátókörűségükre egy újabb adalék. Sem itthon, sem külföldön nem értik ezt a hozzáállást, nem tudják mire vélni a történéseket" - magyarázta.

Bangladestől Paraguayig Aján mellett

Aján elmondta, nem érti a sajtóban megjelent kritikákat, és írásos indoklást eddig még nem kapott, miért veszítette el bizalmát az elnökségi tagoknál. Képtelenségnek tartotta, hogy nem tett meg mindent a doppinggyanúba keveredett magyar sportolókért, azt pedig visszautasította, hogy ő buktatta volna meg a magyar sportolókat, hiszen a mintákat nem nevekkel csak kódszámokkal látják el. Azt sem rejtette véka alá, hogy a német lovasok nem támadják a NOB német tagját, Thomas Bachot, mert aranyérmes lovasok akadtak fenn a vizsgálaton.

Aján, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) is tagja, kifejtette, hogy egy hét alatt eddig nyolcvankét tagország - Bangladestől Paraguayig - biztosította támogatásáról, amennyiben újra pályázik az elnöki posztra. (Megjegyezte, a magyarok tudomása szerint más ország jelöltjét favorizálják.)

Nem érezte a jelét az ellenszenvnek

"Nem szükséges feltétele a pályázatomnak, hogy a magyarok támogassanak, de nekem ez presztízskérdés. Magyar vagyok, Magyarországot kívánom szolgálni, ahogy tettem eddig is" - ismételte el többször, majd felsorolta azok nevét, akik nemzetközi szövetségek különböző tisztségeibe - Gyulai István, Gyárfás Tamás, Forgács Róbert - az ő segítségének köszönhetően kerültek be.

Nem titkolta, nem érezte a jelét az ellenszenvnek, és a magyar elnököt barátjának tartja. Az IWF elnöki posztjára kilencven nappal a tisztújító kongresszusig lehet pályázni, és amennyiben ezt márciusban elején rendezik meg, akkor még néhány napja van a jelöltetésre. A határidő természetesen módosulhat, ha a közgyűlést később rendezik.

Rogge és Blatter is jött volna

Aján úgy nyilatkozott, hogy a nemzetközi szövetség centenáriumát valószínűleg nem Budapesten tartják meg a jelenlegi helyzetre tekintettel. "A NOB elnöke, Jacques Rogge is ellátogatott volna az eseményre, hasonlóan FIFA elnökéhez, Sepp Blatterhez, de úgy tűnik nem a magyar főváros lesz a házigazda, hanem a frissen bejelentkezett francia, de New York is szívesen otthont adna a rendezvénynek" - állította.

A tájékoztatón jelentette be az alelnöki tisztéről pár napja lemondott dr. Dobos Béla jogász - aki nem volt ott a múlt heti elnökségi ülésen -, hogy keresetet nyújtott be a Fővárosi Bíróságnál az MSSZ ominózus határozata ellen, kérve a "nem-ajánló" döntés megsemmisítését, mert azt jelesül Aján leszavazása esetében úgy hozták, hogy az előzetes napirendről nem kapott tájékoztatást. Dobos rendkívüli tisztújító ülést is szorgalmaz, mert az elnökség a sorozatos lemondásoknak köszönhetően pillanatnyilag nem határozatképes.