Valér
2 °C
8 °C

Deutsch újraélesztené az olimpiai pályázatot

2004.12.02. 17:23
A befektetők ösztönzése érdekében jelentős adókedvezményekre lenne szükség a sportban is - javasolja Deutsch Tamás. A volt sportminiszter, mintegy "új Széchenyi-tervként" újraélesztené az olimpiarendezés gondolatát is. A MOB, jelenleg is érvényben lévő elnökségi határozata értelmében kiáll a 2016-os vagy 2020-as budapesti játékok gondolata mellett.
November végén alakult meg az Orbán-kormány sportminisztere, Deutsch Tamás valamint Pálinkás József professzor és Szalay Ferenc országgyűlési képviselő kezdeményezésére a Nemzeti Sportpáholy. A mintegy száznegyven fős társaság munkájában sportolók, edzők, testnevelő tanárok, üzletemberek, újságírók, tudósok vesznek részt.

Nem feltételeznek rosszindulatot

Mocsai előadott
A női kézilabda-válogatott korábbi kapitánya, a Testnevelési Egyetem tanára, Mocsai Lajos is részt vett a műhely első rendezvényén. Kifejtette, hogy az európai uniós országok polgárai tizenhárom évvel többet élnek, mint a magyarok. Hangsúlyozta, hogy a 25 éve nem sportoló emberek egészségi állapota jobb, mint a mostanság sportolóké. Felvázolta a felzárkózás lehetőségeit, és tényekkel igazolta, hogy a fizikai aktivitás a szellemi teljesítőképességre is kihat.
Deutsch az Indexnek kifejtette, rossz és szomorú történet, ami az elmúlt két és fél évben történt a sportirányításban. "Nem feltételezem, hogy rossz szándék vezérelte a kormányt, »csak« így sikerült a feladat megoldása. Van ilyen. Addig rendre eljutottak, hogy mit kellene tenniük, de a végrehajtásba rengeteg hiba csúszott" - magyarázta. Hozzátette ugyanakkor, hogy könnyű lenne kritizálni, csak arról beszélni, hogy mit kellett volna másképp csinálni, de nem teszi, mert nem ez a célja sem neki, sem a Nemzeti Sportpáholynak, inkább megoldásokat kínálnak a problémákra.

A szerencsejátékból több pénz kell a sportba

Deutsch Tamás
Meglátásuk szerint jelentős adókedvezményekre lenne szükség a sportban, olyanokra, amilyeneket a 2003 végén a Parlamentben száz százalékos többséggel elfogadott filmtörvény nyújt. "Így lehetne ösztönözni a befektetőket, hogy új létesítményeket adjanak át, és üzemeltessenek. Emellett szükséges a hosszú távú kiszámíthatóság, hogy a bruttó nemzeti össztermék évről évre nagyobb, törvényben meghatározott százalékát fordítsa a sport támogatására a költségvetés. A jelenlegi adatok szerint a következő igen szűk esztendő lesz, jóval kevesebb jut a sportra, mint 2002-ben. Ugyanígy időszerű lenne meghozni egy olyan törvényt, amelyik kimondja: a szerencsejátékokból származó bevételek - ez most több mint ötvenmilliárd - legalább felét a sportfejlesztésre fordítsuk, mint Dániában vagy Ausztráliában. Ez az arány pillanatnyilag három százalék, és ez megengedhetetlen" - állította.

Még sehol nem szüntettek meg sportminisztériumot

Prága is pályázna az olimpiára
Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) igazgatója az Indexnek így kommentálta az olimpiai pályázat felelevenítését. "MOB jelenleg is érvényben lévő elnökségi és közgyűlési határozata alapján mondhatom, hogy minden erőnkkel támogatjuk az olimpiai pályázatot. Ehhez persze a fővárosnak és a kormánynak kell megtenni az első egyszersmind konkrét lépéseket. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy az olimpia jó dolog, még ha néhányan nem is úgy állítják be. Nem véletlen, hogy Prága is döntést hozott arról, hogy a 2020-as játékokat megpályázza. Athén példáját tekintve pedig egyértelmű - pedig a város alkalmasságát megkérdőjelezték -, hogy olyan fejlesztések mentek végbe a városban, amelyekre a játékok nélkül akár harminc évet is várhattak volna a görög polgárok. A kézzelfogható előnyöket pedig valamennyi görög a saját bőrén érezheti."
Deutsch úgy véli, egyedülálló a világon, hogy miután sportminisztériumot alapítanak, néhány évvel később megszüntetik azt. "Vannak olyan országok, ahol nem minisztériumi formában működik a sportirányítás, vannak olyanok, ahol igen, de nincs egyetlen ország sem a világon, ahol létrehozott sportminisztériumot megszüntettek volna" - tűnődött. A volt miniszter a mindennapi iskolai testnevelés szükségességét is hangsúlyozta, mint ahogy újra síkra szállt az olimpiarendezés terve mellett is.

Pályázni kell

"Az olimpiarendezés lehetne az új Széchenyi-terv, a hasznossága vitán felüli" - foglalt egyértelműen állást. Kitért arra, hogy ha négyezer milliárd forintba is kerülne a rendezés, az kevesebb, mint a mostani kormány által a haderőreformra fordítani tervezett négyezer-ötszáz milliárd forint.

"Széleskörű egyetértésre, jelentős, legalább hetven százalékos társadalmi támogatottságra van szükség ebben a kérdésben. Pályázni kell a 2016-os és a sikerességtől függően a 2020-as olimpiára. Legutóbb történelmi lehetőséget szalasztottunk el a 2012-es pályázattól való visszalépéssel, pedig már akkor is komoly volt a kezdeményezés társadalmi támogatottsága" - értékelt.

Megemlítette még London példáját, ahol hatalmas az összefogás annak érdekében, hogy harmadszor is olimpiát rendezzenek - napjainkban a brit fővárosban az óriásplakátok egyharmada a pályázatot reklámozza -, és eddig nem tántorította el az angolokat a sikertelenség sem.

Az Országgyűlés ifjúsági és sportbizottságának szocialista elnöke, Bakonyi Tibor úgy véli, vannak jelenleg az olimpiai pályázatnál fontosabb dolgok, mint például a népegészség javítása, mert lesújtó adatokkal szembesült. Bakonyi a fontolva haladást tartja a legfontosabbnak, az infrastruktúra folyamatos javítását, és akkor hamarosan komoly esélüynk lehetne. Ő maga egyébként nem zárkózna el a rendezés lehetőségétől.

Elégedetlenkedők
Szeptember harmincadikán, miután Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette új kormányának névsorát, nyilvánvalóvá vált, hogy korábbi tárcája, a sportminiszteri megszűnik, egyszersmind bejelentette: a sportért felelős államtitkár az olimpiai bajnok dr. Ábrahám Attila lesz. Rossz üzenetként értékelte ezt a lépést a magyar sportvezetők javarésze, és ha siettek is őket megnyugtatni, október huszonegyedikén a legnagyobb sportszervezetek vezetői osztatlan egyetértésben nyílt levelet tettek közé. Ebben sérelmezték, hogy az eredeti tervek szerint a jövő évi sportra szánt költségvetésben kevesebb, mint harmadára csökken a versenysport támogatása. (A kedden elfogadott költségvetési módosítási javaslat szerint végül a korábban előirányzottnál 1,7 milliárddal több jut majd a sportra.) Egy hónap múlva huszonkilenc olimpiai és világbajnok vívó kérte ugyancsak nyílt üzenetben Gyurcsányt, gondolja át sportfinanszírozási terveit. Ők is azt tették szóvá, hogy az eredeti tervek szerint kétmilliárddal csökkent volna a 2005-ös juttatás, holott a sikeres olimpiai szereplés után sok gyerek kezdene el sportolni.