A WADA-elnök elvenné Marion Jones olimpiai aranyait

2004.12.04. 16:42
A 2000-es sydneyi olimpia háromszoros atléta bajnokát, Marion Jones-t egyre valószínűbb, hogy THG-vel kezelték. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke megfosztaná aranyérmeitől a sprinternőt, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság azonban még kivár.
Dick Pound, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke megfosztaná a 2000-es sydneyi olimpián szerzett öt érmétől az atlétasztár Marion Jonest, amennyiben igaznak bizonyulnak Victor Conténak, a tetrahidrogesztrinon (THG) nevű mesterséges doppingszert kifejlesztő laboratórium (BALCO) vezetőjének vádjai.

Conte szerint EPO-t is kapott Jones

A tavaly kirobbant THG-botrány fővádlottja az ABC televízió egyik pénteki műsorában úgy fogalmazott, hogy a háromszoros olimpiai bajnok amerikai sprinter többször előtte adott be magának növekedési hormont. A BALCO alapítója ehhez még hozzátette, a 2000-es játékok előtt kezdték meg Jonesszal a kúrát, és egészen 2001 szeptemberéig folytatták azt. A vádakat élesen visszautasító sprinter állítólag EPO-t, THG-t és inzulint is szedett.

Jones egykori élettársa, a súlylökő C.J. Hunter, aki már korábban el volt tiltva dopping miatt, egy nyilatkozatában megerősítette Jones doppingolását, és hogy önmagának adott be különböző szereket. (Jones erre reagálva perrel fenyegetőzött, de eddig jogi eljárást nem indított.)

Jones világcsúcstartó férjét örökre eltiltanák

"Meg szeretnénk tudni a teljes igazságot az ügyben, és ha igazak a vádak, úgy el kell venni Jonestól Sydneyben szerzett érmeit" - mondta a jelenleg Zágrábban tartózkodó Pound. Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke jelezte, ő is értesült Conte vádjairól, ám egyelőre még korainak tartja, hogy a következményekről nyilatkozzon.

A 2003-as évet gyermeke születése miatt kihagyó atléta tulajdonképpen már tavaly az ügy nyomozóinak látókörébe került, miután egyértelművé vált, hogy ő is a BALCO ügyfélkörébe tartozott, ugyanakkor párjával, a 100 méteren világcsúcstartó Tim Montgomeryvel ellentétben őt nem vádolták meg doppingolással. Montgomery számára az Egyesült Államok Doppingellenes Bizottsága (USADA) életfogytig tartó eltiltást javasolt.

Jones Athénban bűnbak volt

Marion Jones Athénban egyetlen címét sem volt képes megvédeni - százon kvalifikálni sem tudta magát hazája válogatóján -, a 4x100-as amerikai váltó pedig az ő sikertelen váltásának köszönhetően esett ki a küzdelemből.

Az Athénban győztes Annus Adriántól is utólag vették el aranyérmét, mert nem adott sikere után még egyszer vizeletet a doppingmintához. Az ügyben a lausanne-i Nemzetközi Sportbíróság hozza meg az ítélet valószínűleg jövő év elején.