MOB: elfogadhatatlan Annusék ítélete

2004.12.04. 17:21
A Magyar Olimpiai Bizottság(MOB) elnökségi ülésén élesen kritizálta az athéni olimpia doppingvétségeiben érintett két szövetséget - atléta, súlyemelő - az eddigi tényfeltáró vizsgálata és ítéletei miatt. A szervezet kiáll főtitkára, Aján Tamás mellett, akit a hazai súlyemelő-szövetség nem javasol a nemzetközi szövetség élére.
A Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége legutóbbi ülésén megállapította: az Athénban elért kiváló eredmények igazolják, hogy az állami támogatás elosztásának elvei hatékonyan érvényesültek, ám a 2005. évi költségvetés tervezete veszélyeztetheti a magyar élsport megszokott eredményességét. Éppen ezért a MOB azt kéri, hogy megtarthassa eddigi hatáskörét az olimpiai felkészülés tervezésében, irányításában, ellenőrzésében és támogatásában, valamint ehhez megfelelő pénzügyi garanciát kapjon.

Alig valósult meg az őszinte tényfeltárás

A testület nem ment el szó nélkül az athéni magyar doppingügyek új fejleményei mellett, és elfogadhatatlannak ítélte az öt doppingvétségen ért sportoló szövetségeinek eddigi határozatait. A MOB szeptember eleji ülésén őszinte tényfeltárást kért, amiből eddig alig valósult meg valami.

A Magyar Atlétikai Szövetség az aranyérmétől megfosztott diszkoszvető Fazekas Róbertet másodfokon egy évre tiltotta el, míg az ugyancsak kizárt kalapácsvető Annus Adriánt felmentette. (Az első ítélet mindkét sportolót két évre zárta ki a versenysportból.) A súlyemelők a három doppingeset - Kecskés Zoltán, Kovács Zoltán, Gyurkovics Ferenc - ellenére sem hoztak még érdemi döntést, mondván megvárják, milyen ítéletet hoz a jövő év elején a Nemzetközi Sportbíróság.

Kiállnak Aján mellett

Az elnökség egységesen úgy látja, hogy további hasonló eset csak a leghatározottabb együttes fellépéssel kerülhető el. A MOB egyben készen áll arra, hogy a Nemzeti Sporthivatallal együttműködve doppingellenes stratégiát dolgozzon ki. A testület javasolja olyan jogszabály megalkotását, amely lehetővé teszi a doppingvétségek hatósági felderítését és az elkövetők, valamint a vétség elkövetésében segítséget nyújtók felelősségre vonását.

A MOB-elnökség ötórás ülésén egyúttal támogatásáról biztosította Aján Tamást, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnökét, a MOB főtitkárát sportdiplomáciai munkájának folytatásában. Mint ismeretes, a honi súlyemelő-szövetség nem támogatja újraválasztását az IWF élén. Aján úgy vélekedett, hogy ez nem szükséges újabb kandidáláshoz, de neki számít, és presztízskérdésként értékeli.

Segítsék a budapesti úszó Eb-t

Az elnökség a 2006. évi budapesti úszó Eb zavartalan lebonyolítása érdekében, arra kéri a Fővárosi Önkormányzatot és a környezetvédő szervezeteket, hogy pozitív hozzáállásukkal segítsék elő a magyar sport tekintélye szempontjából kiemelt eseményt.