Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Befejezte a legjobb magyar férfi teniszező

2004.12.07. 13:31
A két éve még a tenisz-világranglistán a 68. helyen álló Sávolt Attila sorozatos sérülései huszonnyolc évesen bejelentette visszavonulását. A Taróczy óta a legeredményesebb játékos nem akarta egészségét kockáztatni.
"A sorozatos és nem múló sérülések, a fájdalmak miatt úgy döntöttem, hogy nem folytatom aktív pályafutásomat" - mondta budapesti sajtótájékoztatóján a huszonnyolc esztendős játékos. "A gondok két éve kezdődtek: előbb egy makacs könyöksérülés miatt kellett kihagynom hat hónapot, aztán amikor már azt hittem, hogy rendbejöttem, újabb kényszerpihenő következett. Egy krónikus ízületi gyulladás miatt nyolc hónapig nem versenyezhettem."

Győzött a józan ész

#alt# Sávolt elmondta, a tenisz közben olyan fájdalmai voltak, hogy el kellett gondolkodnia azon, érdemes-e tovább kockáztatni az egészségét.

"Az idén még megpróbáltam visszatérni, de beláttam, nem megy. Nem volt könnyű döntés: reggel sokszor arra ébredek, milyen jó lenne folytatni, aztán győz a józan ész. A jó világranglista-helyezésemet elveszítettem, így legalább egy év kellene ahhoz - meg tökéletes egészségi állapot -, hogy visszakapaszkodjak, és újra a százötven közé kerüljek. Ez pedig már nem motivál."

Kétszer jutott a Roland Garroson a legjobb 32 közé

A Taróczy Balázs óta legeredményesebb magyar játékos a Davis Kupában is remekelt: 33 meccset játszott, egyesben tíz találkozón nyert, nyolcszor kapott ki. A világranglistán 2002. május 20-án tanyázott a legelőkelőbb pozícióban, akkor a 68. volt. Mind a négy Grand Slam-tornán volt főtáblás, a Roland Garroson 2000-ben a selejtezőből a harmadik fordulóig jutott, ahol az ausztrál Lleyton Hewitt-tól kapott ki három sima szettben. Tavaly szintén bekerült a 32 közé, akkor a későbbi döntős argentin Guillermo Coría állt az útjába, aki könnyedén győzte le.

Sávolt hivatalos búcsúztatására március elején, a Monaco elleni Davis Kupa-találkozón kerül sor. A találkozót eredetileg a miniállamban bonyolították volna le, ám a pálya átépítése miatt a vendéglátók lemondtak a rendezői jogról.