Új edzőnél a női kajaknégyes tagjai

2004.12.09. 15:13
Az Athénban ezüstérmes női kajaknégyes három tagja csütörtökön jelentette be, hogy elhagyva korábbi edzőjét, Fábiánné Rozsnyói Katalint a BSE-ben, Simon Miklóssal folytatja felkészülését. Szabó Szilvia biztosra veszi, hogy a Kovács Katalinnal felálló formáció már a múlté és folbomolhat a Bóta Kingával alkotott párosa is.
Kevéssel az athéni olimpia után már kiderült, hogy az ezüstérmes női kajaknégyes tagjai nem maradnak korábbi edzőjüknél, Fábiánné Rozsnyói Katalinnál. Úgy tűnt,a kettesben Janics Natasával olimpiai bajnok Kovács Katalin Csipes Ferencnél folytatja, ám végül meggondolta magát, és úgy vélte, jövőbeni sikereire is Fábiánné lehet a garancia. A négyes további három tagja - Bóta Kinga, Szabó Szilvia és Viski Erzsébet - azonban együttmaradt, és közösen határozták el, hogy Simon Miklóssal, és a BSE-ESMA-ban képzelik el szakmai fejlődésüket.

Nem a túlélés a cél

"Korábbi egyesületünknél, Tiszaújvárosban Athén után korrektül jelezték, hogy a jövőben már tudnak olyan körülményeket biztosítani a számunkra, mint korábban, ezért kellett új egyesületet keresnünk" - indokolta meg a váltást Szabó Szilvia.

A klub igazgatója, Bleuer István örömmel jelentette be, hogy leigazolták a csillagokat, és ennek nem voltak pénzügyi akadályai. A szakosztályvezető, Szabó Sándor úgy fogalmazott, nagy reményekkel várják a közös munkát. "A lányok egy nehéz időszakon vannak túl, de biztos vagyok benne, hogy nem a túlélés a céljuk, hanem a 2008-as pekingi olimpiai részvétel, és azt megelőzően a világversenyeken való sikeres szereplés" - mondta.

Fel nem dolgozott ezüst

Az Index érdeklődésére a KSI szakvezetője, Simon Miklós kifejtette, az első gondolatuk vélhetően nem az volt, hogy nála készülnek fel, de végül kizárásos alapon hozzá kerültek. Simon meglepődött, milyen gyorsan illeszkedtek be az eddigi csoportjába, és milyen gyorsan felvették az edzések ritmusát. Nem titkolta ugyanakkor, hogy érzése szerint még nem tudták mindannyian feldogozni maradéktalanul az olimpia ezüstöt.

"Kétségtelen, hogy szép eredményt értek el, de ők maguk is aranyat vártak a sportszeretőkkel egyetemben Athénban. Pár napja, amikor szóba került a futam, egyikük szeme sarkában könnycsepp jelent meg" - állította. Hozzátette, mindhárman nagyon motiváltak, és mindenképpen akarják az újabb sikereket, a megfelelő dac is bennük van. Simon arra utalhatott, hogy korábbi edzőjüktől való elválásuk nem ment zökkenőmentesen, mert Fábiánné meglepően kemény jelzőkkel illette őket, és vonta kétségbe szellemi képességeiket.

Változik a négyes, borulhat a kettes is

Simon egyelőre nem tudta megmondani, hogy az éveken keresztül verhetetlennek tűnő Szabó, Bóta páros együttmarad-e. "Tavaly két magyar egység is legyőzte őket, így nem biztos, hogy továbbra is érdemes egy hajóban evezniük, de márciusban lehet majd tervezni előre, amikor egyesben vízen lesznek a tanítványaim. Nem kizárt új egységek létrehozása" - magyarázta.

Az edző úgy tartja, módszerekben nem lehetnek különösebb különbségek két edző között, a maga útját fogja járni, noha megkérdezte a három világbajnoktól, Fábiánnéval miként készültek fel. "Az elképzeléseimet a lányok vita nélkül elfogadták, így hozzá is kezdtünk a megvalósításához. Tisztában vagyok vele, hogy az eredményesség tükrében rendszeresen össze fognak majd hasonlítani Kati nénivel, és természetesen szeretném, ha erre egy-két győzelemmel alapot is tudnék adni" - összegzett.

"Egyelőre még nem tudjuk, hogy a jövő évi viadalokon milyen formációban indulunk, a tavaszi vízre szállás után több lehetőséget is kipróbálunk" - fogalmazott Szabó Szilvia. Annyit azonban elárult: nem tartja valószínűnek, hogy az ezüstnégyes az elmúlt években megszokott összeállításban vegyen részt a világversenyeken.