Cseh László ezüstéremmel kezdett a rövidpályás úszó Eb-n

2004.12.10. 09:11
Cseh László ezüstérmet szerzett a bécsi rövidpályás úszó Eb-n, a 200 méteres vegyes úszás döntőjében. Szintén remekül szerepelt és ugyanebben a számban a negyedik helyen végzett Kerékjártó Tamás, míg Risztov Éva a 200 m pillangón lett negyedik.
Egy magyar ezüstöt hozott az úszók rövidpályás Európa-bajnokságának első napja: a férfi 200 méteres vegyes döntőjében Cseh László, a 400 m normálmedencés Európa-bajnoka, világbajnoki ezüst- és olimpiai bronzérmese végzett 1:55.36 perccel másodikként csütörtök kora este a bécsi Stadthalléban felállított 25 méteres mobiluszodában.

Cseh második, Kerékjártó negyedik

A Bp. Spartacus klasszisa végig vezetett, az utolsó szakaszban azonban a hazai nézők fergeteges biztatása mellett az osztrák Markus Rogan, a 200 m hát újdonsült Európa-bajnoka lehajrázta, s 1:55.15 perces új Eb-csúccsal - a finn Jani Sievinen 2003. december 11-i 1:55.40-es rekordját adva át a múltnak - második elsőségét is begyűjtötte. Cseh így is minden dicséretet megérdemel, hiszen a számára duplán rövidebbik vegyes távon - merthogy sem 25-ös, sem 50-es medencében nem szokott 200 méteren indulni világversenyen - ragyogóan helytállt, a régi Európa-csúcson belül úszott, s kevésen múlott a kontinensgyőzelem. Persze lehet és nyilván fog is javítani 400 m-en, ahol rövidpályán is nyert már Eb-érmeket: 2002-ben bronzot, tavaly, Dublinban pedig aranyat.

A bécsi fináléban Cseh mellett úszott az Egyesült Államokban tanuló Kerékjártó Tamás, a szám 2002-es Európa-bajnoki másodikja is, neki ezúttal a negyedik hely jutott (1:57.92 p).

Risztov negyedik

Negyedikként végzett az osztrák fővárosba címvédőként érkezett Risztov Éva is 200 m pillangón. A Bp. Spartacus kitűnősége - akárcsak klubtársa, Cseh - egy hónappal később kezdte a felkészülést, s az "edzésadósságért", az állóképességi hiányosságért lakolt azzal, hogy leszorult a dobogóról az amúgy korántsem rossz, 2:08.17 perces idejével.

A nyitónapi döntők közül még a 200 méteres női vegyesúszásénak volt magyar érdekeltsége: Hosszú Katinka - akárcsak a délelőtti selejtezőben - a legjobb nyolc között is a hatodik legjobbat produkálta 2:14.34 perccel, mintegy három másodpercet javítva egyéni csúcsán, ami felettébb elismerésre méltó a mindössze 15 esztendős tehetségtől.

Magyarok nélküli döntők

Kevés hiányzott Szepesi Nikolettnek és Bodor Richárdnak is ahhoz, hogy ott lehessen a pénteki fináléban 100 m háton, illetve 100 m mellen. Előbbi 1:00.92-es idővel lett kilencedik, a döntőről alig 31 századdal lecsúszva, saját elődöntőjében utóbbi szintén "határesetnek" bizonyult, hiszen ugyancsak a kilencedik időt produkálta 1:11.16-tal. A 100 m mell másik elődöntős viadalán Financsek Gábor 1:00.60 perc alatt ért célba, ez az összesítésben a 13. helyhez volt elég.

Pénteken, a rövidpályás Eb második napján a délelőtti előfutamokban öt magyar próbál szerencsét: 400 m férfi vegyesúszásban Cseh László és Kerékjártó Tamás mellett Nagy Péter is indul, a 100 m női vegyesen Hosszú Katinka és Verrasztó Evelyn rajtol, s Hosszúra vár még egy erőpróba 800 méteres gyorsúszásban is.

Kiss László szövetségi kapitány nyilatkozata:
Le a kalappal Cseh Laci előtt! Bő egy hónapi felkészüléssel a háta mögött is képes volt élete legjobbját nyújtani 200 vegyesen, ami nem is az igazi száma, a holnapi 400 pedig még hátra van! Persze nála is érződött az amúgy gyönyörűvé lett, felújított Kőér utcai uszoda átmeneti kiesése, meg az, ami valamennyi úszónkat is befolyásolja: nincs 25-ös uszodánk.

Dicséretes Kerékjártó negyedik helye, bár ő úszott már jobbat is ezen a távon korábban. Risztov oroszlánként küzdött, most ennyire futotta erejéből. Szepesi és Bodor peches, hogy 9. lett, s éppen kiszorult a döntőből, de ne feledjük: Bodor is, Financsek is élete legjobbját úszta, Hosszú pedig egyenesen hatalmasat javított egyéni rekordján. Bízom a fiatalokban, s abban is, hogy sikeresen menetelünk tovább a bécsi Európa-bajnokságon.