Cseh László Európa-csúccsal aranyérmes

2004.12.11. 10:18
Megvédte rövidpályás Európa-bajnoki címét 400 méteres vegyesúszásban Cseh László, ráadásul új kontinensrekorddal diadalmaskodott a Bp. Spartacus klasszisa, aki saját, a 2003-as dublini Eb-n felállított 4:04.10 perces csúcsát módosította 4:03.96-ra a péntek délutáni bécsi döntőben.
Szenzációs teljesítményt nyújtott a Wiener Stadthalléba telepített 25 méteres mobilmedencében a 19 éves fiatalember, aki a csütörtöki nyitónapon afféle bemutatkozás gyanánt második lett 200 m vegyesen, az eddig kevésbé favorizált távon, s bár alig másfél hónapnyit készült csak az ausztriai évzáró versenyre, éppenhogy csak lecsúszott az első helyről. Pénteken aztán már a tökéletes papírforma jegyében alakult a 400 m vegyes fináléja, amelynek nem egyszerűen címvédőként vágott neki, hanem úgy is, mint a normál, tehát 50 méteres uszoda Európa-bajnoki arany-, világbajnoki ezüst- és olimpiai bajnoki bronzérmese.

Hogy pillanatnyi kétséget se hagyjon az érte szorítókban, már pillangón a mezőny élére állt, háton - ahol ugyancsak van neki 2004-ből egy madridi nagymedencés aranya 100 méteren - már másfél-két testhossznyira növelte előnyét, amelyet könnyedén őrzött meg mellen, majd gyorson is, és a finisben még arra is maradt ereje, hogy 4:04 perc alá szorítsa le az általa őrzött kontinentális rekordot. Bravúros produkció, és ha a felkészülése teljesebb lett volna, alighanem a kanadai Johns Brian 4:02.72-es világcsúcsa is bajba kerül.

Kiss László szövetségi kapitány, aki még a döntő előtt "megígérte", hogy Cseh László Európa-csúcsot fog úszni, így értékelt: "Öthetes komoly munka, ám csak napi egyetlen edzés után a mai győzelem és rekord egyenesen fantasztikus! Csak a legnagyobb elismerés hangján beszélhetek róla. Hogy mi lesz, lehet 100 m háton? Az már nehezebb ügy, hiszen ott - rövidpályáról és rendkívül rövid távról lévén szó - delfinező fordulóspecialisták vannak. Ha Lacika dobogóra áll, már boldog leszek."

A finálé másik magyar résztvevője, a 200-on csütörtökön negyedik Kerékjártó Tamás is kitett magáért: a hatodik lett 4:13.31 perces idővel.