A pénzről szólt a MOB-közgyűlés

2004.12.11. 16:31
A Magyar Olimpiai Bizottság szombat délelőtti közgyűlésén a kormány jövő évre tervezett sporttámogatása váltotta ki a legnagyobb vitát. A magyar csapat olimpiai szereplése és a doppingügyekhez kapcsolódó javaslatok elfogadása szinte eltörpült a központi téma mellett.
A jövő évi állami sporttámogatás kérdése váltotta ki a legnagyobb vitát a Magyar Olimpiai Bizottság szombati közgyűlésén. Az elfogadott határozat szerint megfelelő pénzügyi garanciák és hatáskör hiányában a MOB nem tudja ellátni az elmúlt olimpiai ciklushoz hasonló eredményességgel feladatát.

A fő téma: az állami támogatás

Az állami támogatás kérdését már Schmitt Pál MOB-elnök felvetette köszöntőjében, majd a magyar csapat olimpiai szerepléséről szóló és a doppingügyekhez kapcsolódó javaslatok elfogadása során és után több hozzászóló is így tett. Molnár Zoltán, a MOB ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: minden forrás és feladat a Nemzeti Sporthivatalnál van. Csötönyi Sándor, az ökölvívó-szövetség elnöke kijelentette: "be lettünk csapva".

Hozzátette, Gyurcsány Ferenc sportminiszterként az ígérte, több lesz a sport állami támogatása, ezzel szemben, drámai a helyzet, összefogásra, együttes fellépésre van szükség. Gémesi György MOB-alelnök, a vívó-szövetség elnöke szerint elébe kellett volna menni a folyamatoknak, hiszen a sport húzóágazat. Megemlítette, hogy amíg a Nemzeti Sporthivatal több százmillió forintot kap jövőre, a MOB mindössze 50 milliót. Konrád János olimpiai bajnok vízilabdázó azt mondta: "ne engedjük ezt a jól működő testületet szétbombázni."

Ábrahám: A MOB csak egy szegmense a versenysportnak

Felmerült az is, hogy a Nemzeti Sporttanács december 3-án elfogadott ötpontos javaslata a költségvetés módosításáról, miért nem került az országgyűlés ifjúsági és sportbizottsága elé. Ezzel kapcsolatban pénteken az NS 11 tagja nyílt levelet tett közzé.

A felvetésekre válaszolva Ábrahám Attila, a Nemzeti Sporthivatal elnöke hangsúlyozta: "Én az egész magyar sportért vagyok felelős, amelynek fontos szereplője a MOB, de csak egy szegmense, még a versenysporton belül is."

Az állami támogatásról Ábrahám azt mondta, a sportra szánt összeg három milliárd forinttal több lesz 2005-ben, mint idén, összesen 19 milliárdról van szó. Úgy vélte, a "kevés a pénz, adjatok többet" felfogás helyett a Nemzeti Sportstratégiára kell koncentrálni, amely hosszú távra meghatározza a sport helyzetét és elfogadottságát.

Schmitt: Bezárhat az olimpiai mozgalom

Schmitt Pál visszautasította, hogy "csak sírni tudunk és azt hajtogatni, adjatok pénzt". "Korábban is hangsúlyoztam, első lépés a takarékoskodás, második a szolidaritás és a legfontosabb, hogy jól együttműködjünk az állami sportirányítással" - fogalmazott a MOB-elnök, aki bízik abban, hogy - ahogy erre korábbi években mindig volt példa - lesz póttámogatás "Különben bezárhat az olimpiai mozgalom." - mondta.

Az athéni olimpiához kapcsolódó határozatok sorában a közgyűlés elfogadta, hogy a magyar csapat teljesítette az eredményességi célkitűzéseket. Az öt doppingeset kapcsán a MOB kéri az állami sportirányítást, haladéktalanul vizsgálja felül doppingellenes tevékenységét és dolgozzon ki nemzeti stratégiát. A MOB javasolja a kormánynak olyan jogszabály megalkotását, amely lehetővé teszi a doppingvétségek hatósági felderítését és az elkövetők, valamint segítőik büntetőjogi felelősségre vonását.

Tisztázni a MOB hatáskörét

A közgyűlés kéri a Nemzeti Sporthivatalt és a Nemzeti Sporttanácsot, hogy mielőbb tisztázza a MOB hatáskörét, mert megfelelő pénzügyi garanciák és hatáskör hiányában a MOB nem tudja ellátni az elmúlt olimpiai ciklushoz hasonló eredményességgel feladatát.

A közgyűlés a Nemzeti Sportszövetséggel való együttműködési szerződés aláírásával és a MOB Érdemérmek átadásával zárult. A kitüntetettek: Kárpáti György, Kulcsár Gergely, Kulcsár Győző, Lochmayer György, Novotny Zoltán, a Szerencsejáték Rt. és a Magyar Kajak-kenu Szövetség.