Deutsch: Szőnyeg alá söpörték a doppingproblémát

2004.12.22. 15:47
Ötpontos javaslatcsomagot terjesztett elő a sportéletben és -irányításban tapasztalható problémák megoldására Deutsch Tamás, az Országgyűlés fideszes alelnöke.
A volt Ifjúsági és Sportminisztérium egykori vezetője szerdán sajtóbeszélgetésen ismertette részletesen a jelenlegi kormány sportpolitikájával szembeni fenntartásait. Kifejtette, hogy a szociálliberális koalíció amellett, hogy 2002 óta két sportminisztert és egy sportminisztériumot "fogyasztott el", egyetlen új sportlétesítmény építését sem kezdeményezte. Ráadásul a 2006-os úszó Európa-bajnokság margitszigeti központjának az ügyében sem történt még egyetlen kapavágás sem.

Költségvetés, sportkórház

"A GYISM megszüntetésével egy időben került sor a sportminiszterek találkozójára Budapesten, amelyen csak hazánk nem tárcavezetővel képviseltette magát" - hangsúlyozta a képviselő, hozzátéve: az elmúlt hatvan évben nem volt példa a világon működő sportminisztérium - és benne a fogyatékosok ügyeit kezelő helyettes államtitkárság - feloszlatására.

A 2005-ös sportköltségvetésről szólva Deutsch leszögezte, hogy a támogatások ugyan másfél milliárddal növekedtek az ideihez képest, ám azok összege így is csak a polgári kormány alatt sportra szánt juttatások felét-harmadát teszik ki. Külön nehezményezte a Sportkórházzal kapcsolatos beruházások lelassulását, amely tavaly Gyurcsány Ferenc sportminiszteri kinevezésével kezdődött meg.

Adókedvezményt a sportolóknak

"Az olimpiai doppingügyekre kitérve: sem az öt sportoló, sem a sportorvosok, sem az edzők, sem a szövetségi vezetők, sem a MOB illetékesei, sem az állami sportirányítás nem bizonyult felelősnek a botrányban, ami a problémával való szembenézés helyett annak szőnyeg alá söprését jelenti" - jelentette ki a politikus.

A felmerült gondok általános megoldását Deutsch öt pontban vázolta. Elsőként az javasolta, hogy - az idén megalkotott filmtörvény mintájára - jövőre adókedvezmény illesse meg a sportlétesítmény-fejlesztésben, illetve a sportéletben tevékenykedőket.