Olimpia után is van élet

2005.01.05. 15:59
Olimpia nélkül is sok sikert szerezhetnek idén a magyar sportolók: a vízilabda-válogatott a montreali vizes világbajnokságon folytathatja diadalútját, úszóink szintén a kanadai fővárosban küzdenek majd aranyakért és kajakosaink is vb-n vesznek majd részt az Európa-bajnokság mellett. A birkózók ez évi vb-jét Budapesten rendezik, a vívók kontitnenstornára érkeznek majd Zalaegerszegre, de emellett három rangos korosztályos világversenyt is Magyarországon tartanak majd idén. A Forma-1-es mezőny most először nem augusztusban látogat a Hungaroringre, míg a futballban idén a németországi Konföderációs Kupa lesz a legrangosabb esemény.
Idén elsősorban ifjúsági és junior világversenyeknek ad majd otthont Magyarország, de a birkózók nálunk tartják majd 2005-ös legrangosabb eseményüket.

A vívók Eb-je és a birkózók vb-je Magyarországon

Gyurta Dániel
Gyurta Dániel
Az úszók július közepén Európa-bajnokságon szállnak medencébe Budapesten, ami az egy évvel későbbi felnőtt kontinensviadal főpróbája lesz. Érdekesség, hogy ezen a versenyen sem állhat majd rajthoz az athéni olimpián ezüstérmes Gyurta Dániel, mert a nemzetközi szövetség szabályai szerint túl fiatal a részvételhez. Augusztus elején a kajak-kenusok ifjúsági világbajnokságra érkeznek Szegedre, és a férfi junior kézilabdázók szintén vb-t vívnak majd Miskolcon, Mezőkövesden és Nyíregyházán.

A felnőtt vívók június végén, Zalaegerszegen Európa-bajnokságon küzdenek a pástokon, itt remélhetőleg kihasználják majd a hazai pálya előnyét az Athénban jól szereplő férfi kardozók, párbajtőrözők. A Papp László Sportarénában szeptember végén és október legelején a birkózók valamennyi szakágában (kötött- és szabadfogásúak, nők) világbajnokságot rendeznek majd.

A jégkorong elitjébe évek óta kívánkozó magyar hokisok április közepén ismét hazai pályán, ezúttal Debrecenben lépnek jégre a Divízió I-es világbajnokságon.

Magyar Nagydíj: július végén

Esélyek 2005-re
A magyar sport a kitűnő olimpiai szereplés - nyolc arany, összesen tizenhét érem - után 2005-ben sem marad majd világ- és Európa-bajnokok nélkül. Leginkább kajakosainkban bízhatunk, Janics Natasa két aranya után idén is több elsőséget gyűjthet be, de a férfiaknál az athéni első négyes sorsa egyelőre bizonytalan, a nőknél viszont biztosan új egység arathatja majd a sikereket. A férfi pólóválogatott négy évvel ezelőtt, a sydneyi nyerés után kicsit visszaesett, most kérdés, motiválhatja-e eléggé Kis Gergőéket az újabb vb-nyerés. Az úszóknál Cseh László Montrealban a csúcsra is érhet akár. Félteni kell azonban kissé női kézilabdázóinkat, akik a várakozáson alulira sikerült tavaly után decemberben már a világ egyik legjobbja, Radulovics Bojana nélkül próbálnak meg a világ élvonalában maradni. Nehéz a helyzete a futballválogatottnak, a világbajnoki selejtezősorozat első felében ugyanis a fontos meccseken gólt sem lőtt Matthäus gárdája, így a korábbinál is messzebbinek tűnik a 2006-os világbajnokság. A birkózók hazai rendezésű világbajnokságán az Athénban győztes Majoros István egy vb-győzelemmel tehetné teljessé éremkollekcióját.
Rendre az év egyik legrangosabb hazai sporteseményének számít a Forma-1-es Magyar Nagydíj, amelyet a futam majdnem húszéves itthoni történetében először nem augusztus közepén, hanem július végén rendeznek. Az ok egyrészt az új helyszín, a török pálya debütálása, másrészt így kerülhető ki az Európai Unióban augusztus elsején életbe lépő teljes dohányreklám-tilalom. (Az F-1-es idény március 6-án Ausztráliában indul, és októberben, Kínában ér véget.)

Vizes-vb Montrealban

A tavaly Budapesten megszerzett Eb-arany után a műkorcsolyázó Sebestyén Júlia február végén Torinóban próbálja megvédeni címét. A világbajnokságot áprilisban, Moszkvában rendezik.

A 2004-ben mindent - Eb, vb, olimpia - megnyerő öttusázó, Vörös Zsuzsa a júniusi, olaszországi kontinensvetélkedőn és az augusztusi, varsói világbajnokságon növelheti sikerei számát - feltéve, ha három évvel a pekingi olimpia előtt nem dönt inkább a gyerekszülés mellett.

Az olimpiai aranyát 2004-ben megvédő vízilabda-válogatott Montreálban a vizes sportok világbajnokságán próbálja a 2003-ban Barcelonában elhódított vb-címet is megtartani, de úszóink is aranyért szállnak majd medencébe júliusban, Kanadában. Az athéni játékokon legsikeresebben szerepelt magyar sportágban, a kajak-kenuban a szokásoknak megfelelően Eb és vb is lesz, előbbi júliusban a lengyelországi Poznanban, utóbbi augusztusban, a horvát fővárosban, Zágrábban.

Elképzelhető, hogy a magyar válogatottak nélkül játsszák a női és a férfi kosarasok Európa-bajnokságát, mert az egyenes kvalifikáció során mindkét együttes elbukott, és most már csak egy hely kiadó a törökországi, illetve Szerbia és Montenegró-i kontinenstornákra.

A vívók a magyarországi Eb után októberben, Lipcsében világbajnokságon szerepelnek majd. Az Athénban mélyen a várakozások alatt szerepelt ökölvívók világbajnoksága Peking melletti Miangjangban lesz, az atlétika legnagyobb idei eseményét Helsinkiben rendezik. Az olimpián ötödik és a hazai rendezésű Eb-n bronzérmes női kézilabda-válogatott decemberben Szentpéterváron és Moszkvában küzd majd a világ élvonalában való maradásért.

Erdei címet véd, Bodrogi javítana

Erdei Zsolt
Erdei Zsolt
A Boksz Világszervezet félnehézsúlyú világbajnoki övét védi meg immár harmadszor február végén Erdei Zsolt, akinek hamburgi ellenfele még nem ismert.

Legjobban jegyzett profi kerékpárosunk, Bodrogi László a számára is csalódást okozó olimpiai időfutam után - a felröppent híresztelésekkel ellentétben még mindig magyarként - küzd majd a szeptember végi, madridi országúti vb-n. A világ élmezőnyéből szinte eltűnt tornászaink (egy kivétel az olimpiai pontszerző Gál Róbert) novemberben a melbourne-i vébén próbálnak javítani.

Jégkorong-vb a szomszédban

Magyarországhoz közel rendezik az év egyik legrangosabb sporteseményét, az A-csoportos hokivilágbajnokságot, amelynek különös rangot ad, hogy a tengerentúli profibajnokság, az NHL mindeddig nem indult el és emiatt a szokásostól eltérően legjobbak is ott lehetnek Bécsben, május első felében.

Magyar futballválogatott: a lét a tét

Lothar Matthäus
Lothar Matthäus
Talán már az év elején eldől, hogy a magyar labdarúgó-válogatott kiharcolja-e a jövő évi világbajnokságon való részvételt. Lothar Matthäus csapata két barátságos meccset vív: februárban, idegenben a tavalyi budapesti találkozó visszavágóját játsszák le Walesben, majd március végén semleges pályán, Svájcban csapnak össze Királyék az Eb-második portugálokkal. Ezt követi néhány nappal később a Bulgária elleni vb-selejtező Budapesten. Ha ezen a találkozón nem tud győzni, gyakorlatilag kijelenthető, hogy a nemzeti együttes újabb világversenyről marad le. Áprilisban, egyelőre ismeretlen időpontban Kína lesz az ellenfél, Magyarországon. Június elején, Izlandon, szeptemberben hazai pályán előbb Máltával, majd a svédekkel, október elején Szófiában a bolgárokkal, néhány nappal később Budapesten a horvátokkal csapnak össze Geráék, így lezárva a selejtezősorozatot.

Nagy focitorna nélkül

Páratlan év lévén, 2005-ben nem rendeznek nagy tornát a futballban, így az év kiemelkedő eseményeit a Bajnokok Ligája és az UEFA-kupa döntői jelentik majd, hagyományosan május végén, egy hét különbséggel. A válogatottak számára a földrészek legjobbjait felvonultató, júniusi Konföderációs Kupa lesz a legrangosabb esemény a 2006-os világbajnokság helyszínein, Németországban. Az eddig Dél-Amerika és Európa legjobb klubcsapata részvételével játszott Szuperkupát idén felváltja a klubvilágbajnokság, amelyet decemberben játszanak, Japánban.

Teremben játszanak Európa-bajnokságot is: a februári futsal-Eb-n a magyar válogatott is érdekelt lesz a csehországi Ostravában.

2005 legfontosabb sporteseményei
Január
25-30. Műkorcsolya Európa-bajnokság, Torino (Olaszország)
Február
9. Wales-Magyarország barátságos válogatott futballmérkőzés
14-20. Futsal Európa-bajnokság, Ostrava (Csehország)
26. Erdei Zsolt címvédő mérkőzése a WBO félnehézsúlyú világbajnoki övéért, Hamburg
Március
6. Ausztrál Nagydíj, a Forma-1 idénynyitója
26. Magyarország-Portugália barátságos futballmérkőzés, Genf (Svájc)
30. Magyarország-Bulgária világbajnoki selejtező futballmérkőzés
Április
17-23. Jégkorong Divízió 1-es világbajnokság, Debrecen
30-Május 15. Jégkorong Világbajnokság, Bécs (Ausztria)
Időpont és helyszín nélkül: Magyarország-Kína barátságos futballmérkőzés
Május
18. Futball, UEFA-kupa döntő, Lisszabon (Portugália)
25. Futball, Bajnokok Ligája-döntő, Isztambul (Törökország)
Június
4. Izland-Magyarország, világbajnoki selejtező futballmérkőzés
11-19. Öttusa, felnőtt férfi és női világbajnokság, Montepulciano (Olaszország)
15-29. Futball Konföderációs Kupa, Németország
27-Július 3.Vívó felnőtt Európa-bajnokság, Zalaegerszeg
Július
14-17. Úszó ifjúsági Európa-bajnokság, Budapest
17-31. Vizes világbajnokság (úszás, műugrás, műúszás, hosszútávúszás, vízilabda), Montreal (Kanada)
28-31. Kajak-kenu felnőtt Európa-bajnokság, Poznan (Lengyelország)
Augusztus
3-9. Öttusa felnőtt férfi és női öttusa világbajnokság, Varsó (Lengyelország)
4-7. Kajak-kenu ifjúsági világbajnokság, Szeged
6-14. Atlétikai világbajnokság, Helsinki (Finnország)
15-28. Kézilabda junior világbajnokság, Mezőkövesd, Miskolc, Nyíregyháza
24-28. Kajak-kenu felnőtt világbajnokság, Zágráb (Horvátország)
Szeptember
2-11. Női kosárlabda Európa-bajnokság, Törökország
3. Magyarország-Málta, világbajnoki selejtező futballmérkőzés
7. Magyarország-Svédország, világbajnoki selejtező futballmérkőzés
16-25. Férfi kosárlabda Európa-bajnokság, Szerbia-Montenegró
19-25. Országúti kerékpáros világbajnokság, Madrid (Spanyolország)
26-Október 2. Kötött- szabadfogású és női birkózó világbajnokság, Budapest
Október
6-13. Vívó felnőtt világbajnokság, Lipcse (Németország)
8. Bulgária-Magyarország, világbajnoki selejtező futballmérkőzés
12. Magyarország-Horvátország, világbajnoki selejtező futballmérkőzés
November
5-13. Ökölvívó férfi felnőtt világbajnokság, Mianjang (Kína)
December
5-18. Női kézilabda világbajnokság, Oroszország
Időpont nélkül, Futball klubvilágbajnokság, Japán