Ártatlan edzők szenvednek az athéni doppingbotrányok miatt

2005.01.05. 13:10
Az időközben megszűnt sportminisztérium szeptember eleji döntése értelmében az athéni olimpián doppingügyekbe keveredett két sportág - atlétika, súlyemelés - sikeres versenyzőinek felkészítői egyelőre nem kaphatják meg jogos jutalmukat. A GyISM utódja, a rendelkezést végrehajtó Nemzeti Sporthivatal elnökhelyettese, Füleky András nem tudta megmondani hány emberről van szó, de nem is tartja diszkriminációnak a határozatot. Az egyik kárvallott, Németh Pál atléta mesteredző pert fontolgat Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ellen, mert nem tűri, hogy "Magyarországon a jókat büntetik, és a rosszakat jutalmazzák". Húszmillió forintot kellene kifizetni a szakembereknek, miközben versenyzőik már megkapták a juttatást.
A Magyar Köztársaság kormányának döntése értelmében az olimpián az első nyolc helyezett versenyzők pénzjutalomban részesülnek, a jutalmuk felének megfelelő összeg pedig megilleti az őket felkészítő edzőket is. Eddig valamennyi sportág szakvezetői hozzá is jutottak járandóságukhoz, kivéve az athéni doppingügyekben érintett súlyemelés és atlétika edzői. Athénban három súlyemelő - Kecskés Zoltán, Kovács Zoltán, Gyurkovics Ferenc - valamint két aranyérmes dobóatléta - Annus Adrián és Fazekas Róbert - keveredett doppinggyanúba.

Az akkor hivatalban lévő sportminiszter, azóta miniszterelnök Gyurcsány Ferenc még a játékok ideje alatt azt nyilatkozta, fontolóra kell venni, hogy az érintett és a magyar sportra rossz fényt vető sportágaktól megvonják az állami támogatást.

A tanítványok már megkapták jutalmukat

Az Index információi szerint, a nyilatkozat szellemében már szeptember hatodikán úgy határozott az akkor még létező Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GyISM), hogy a két sportágban sikeresen szereplő versenyzők edzői nem juthatnak hozzá jutalmukhoz addig, amíg be nem bizonyosodik ártatlanságuk, illetve az, hogy nem volt közük a doppingolókhoz, velük nem álltak kapcsolatban, nem segítették őket. Igaz, eredményesen szerepelt tanítványaik már felvehették az őket jogosan megillető összegeket, és a bizonytalanságban tartott szakemberek többsége ellen nem is vizsgálódnak az athéni doppingügyek kapcsán.

A szövetségek hoppon maradhatnak
Az athéni olimpiát követően módosították azt a miniszteri rendeletet, amelyik a szakszövetségek állami támogatásáról rendelkezik. A rendelet Gyurcsány korábbi nyilatkozatát visszaigazolandó most kimondja, ezzel együtt megteremtette a jogszabályi hátteret, hogy meg lehet vonni a támogatást a doppingügyekbe keveredett szövetségektől.

A döntés végrehajtása az októberben megalakult Nemzeti Sporthivatalra (NSH) maradt, amelyik az eddig lefolytatott fegyelmi vizsgálatok ellenére kitart korábbi álláspontja mellett.

Füleky: Nem megvonás, felfüggesztés

"Nem a pénz megvonásáról van szó, hanem a folyósítás felfüggesztéséről" - tájékoztatta az Indexet Füleky András, helyettes-államtitkár. Füleky azt azonban nem tudta megmondani, hány embert érint ez az intézkedés, mint ahogy azt sem, mekkora összegről van szó. Azt azonban sietett megjegyezni, hogy ez az összeg nincs elköltve, csupán addig nem adják oda, amíg jogerős bírósági ítélet nem születik a doppingügyekben. Ezt a lausanne-i Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) fogja meghozni Annus Adrián és Fazekas Róbert esetében éppúgy, mint a gyanúsított súlyemelőknél, várhatóan egy hónapon belül.

Füleky szerint diszkriminációról és kollektív büntetésről szó sincs, és úgy véli, szerintük ez volt a helyes lépés, de visszautasította, hogy előremenekültek volna. "Mondja meg, akkor mit írnának az újságok, ha ezek az egyébként sem járó, hanem adható jutalmak erkölcsileg kétes értékű emberek kezébe kerülhetnek? Akkor az lenne a téma, miért nem voltunk körültekintőek! Úgy gondoltuk, ez a szerencsésebb döntés" - replikázott.

Kitérő válasz

Azt is hozzátette, senkit sem, egyetlen edzőt sem gyanúsítanak. Felvetésünkre, miszerint a távolugró Vaszi Tünde edzője, Bagyula István milyen kapcsolatban lehet a nehézatlétákkal, kitérő választ adott. Elmagyarázta ugyanakkor, ha majd értékelhető fegyelmi vizsgálatot tart mindkét szövetség, akkor az erre a kérdésre is kiterjed, és akkor semmi akadálya sem lesz, hogy az érintettek megkapják a pénzüket. (Annust és Fazekast előbb két évre eltiltották, majd utóbbit felmentették, a súlyemelők pedig a Nemzetközi Sportbíróságra hagyatkozva neki sem fogtak a vizsgálatnak.)

A bűnhődők
Az Index összegyűjtötte, kik szenvednek az intézkedés miatt.
Kővágó Zoltán diszkoszvető második helye révén az edző Fejér Géza- 4 millió
Krutzler Eszter súlyemelő második helye révén az edző, Baczakó Péter - 4 millió
Likerecz Gyöngyi súlyemelő negyedik helye révén az edző, Likerecz János - 3 millió
Varga Viktória súlyemelő negyedik helye révén az edző, Imrő Dezső - 3 millió
Pars Krisztián kalapácsvető ötödik helye révén az edző, Németh Pál - 2 millió
Zsivoczky Attila tízpróbázó hatodik helye révén az edző, Vona Attila - másfélmillió
Tancsics László súlyemelő hetedik helye révén az edző, Baczakó Péter - 1 millió
Feri Attila súlyemelő hetedik helye révén az edző, Glückmann Pál - 1 millió
Vaszi Tünde távolugró nyolcadik helye révén az edző, Bagyula István - félmillió
Összesen: 20 millió forint

Németh: Mélységesen szégyellheti magát Gyurcsány

Az Európa-bajnok kalapácsvető Gécsek Tibor edzője, Németh Pál, aki Pars Krisztián ötödik helyezésének köszönhetően kétmillió forinttal gazdagodhatna, sokkal erőteljesebben fogalmazott. Az Indexhez eljuttatott levelében pert helyezett kilátásba. "Nem fogadom el a kollektív büntetést. Négy évig becsülettel dolgoztam esőben, hóban, sárban, hidegben, melegben az olimpiai sikerért. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mélységesen szégyellheti magát, hogy még a sportba is belopta, hogy Magyarországon a jókat büntetik, és a rosszakat jutalmazzák. Hiszek a magyar igazságszolgáltatásban és pereskedni fogok a diszkriminatív intézkedés ellen" - írta. Füleky ennek hallatán azt sugallta, épp az ő érdekében történt meg a jutalmak "befagyasztása". Németh egykori tanítványaival nincs jó viszonyban, Fazekast be is perelte egy nyilatkozata miatt.

A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöke, dr. Rábold Gusztáv az Indexnek azt mondta, ők a négy jutalomra érdemes edző nevét elküldték a sporthivatalba még az ünnepek előtt, de eddig hozzájuk válasz nem érkezett. "Nonszensznek tartom, ha a becsületesnek bűnhődni kell az esetlegesen vétkezők miatt, és korántsem értem az összefüggést" - összegzett. Rábold úgy sejti, hogy egyértelműen Gyurcsánynak van szerepe a döntés meghozatalában.

Krutzler Eszter edzője, Baczakó Péter is hiába vár
Baczakó reménykedik

Az ezüstérmes súlyemelő Krutzler Eszter olimpiai bajnok edzője, Baczakó Péter is értesült a jutalom felfüggesztéséről, és mint neki elmondták a sporthivatalban, csupán időkérésről van szó. (Érdeklődésünkkor az időhúzást Füleky határozottan elutasította.) "Bízom benne, hogy a szövetségünk vezetése határozottan karbantartja az ügyet, és hamarosan hozzájuthatok a pénzhez. Egyelőre még minden képlékeny, de gondolni sem merek arra, hogy rossz irányba terelődjön az eset" - közölte. Baczakó helyzete sajátos: a hetedik helyezett Tancsics Lászlót is felkészítette a játékokra, de rajta kívül a sérülése után vizeletet adni képtelen, és emiatt a játékokról doppingvétség miatt kizárt Kovács Zoltán is a tanítványa. A szívműtéte miatt az olimpiától távolmaradó Baczakó állami ösztöndíjban részesülhet, a Gerevich Alapítvány kuratóriuma ugyanis az olimpia után így rendelkezett.

A MOB nem helyesel

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) igazgatója, Molnár Zoltán az Indexnek így vélekedett: "Megítélésünk szerint mentesülnie kellene azoknak, akiknek a neve eddig egyetlen esetben és semmiféle kapcsolatban nem merült fel a doppinggyanúba keveredett sportolókkal kapcsolatosan, egyszersmind a gyanú sem vetült rájuk. Többször kértem ezügyben a minisztérium és jogutódjának illetékeseit, akik valamennyiszer elutasítottak, pedig az ezüstérmes Kővágó Zoltán edzőjéről, Fejér Gézáról konkrétan tudom, hogy igen nehéz anyagi helyzetben él. Pontosan tudom, éreztem, hogy iszonyatos károkat szenvedett a magyar sport presztízse, nemzetközi megítélése Athénban, de nem biztos, hogy helyes a következetesség, ami mellett kitart a sporthivatal, és így a sikeres szakvezetők is megalázott helyzetbe kerülnek."