Az SZDSZ és a MIÉP a margitszigeti úszó Eb ellen

2005.01.12. 10:05
Az SZDSZ és a MIÉP egyaránt úgy gondolja, hogy nem a Margitszigeten kellene megrendezni a 2006-os úszó Európa-bajnokságot. A Szabad Demokraták a lágymányosi egyetemi központ területén képzelik el a jövő év legjelentősebb hazai rendezésű sportrendezvényét, míg a MIÉP akár élőlánccal is kész megóvni a főváros kiemelt zöldövezetét.
Gusztos Péter SZDSZ-es politikus az MTI-nek kijelentette: fontos szempont a környezetvédelem figyelembevétele a margitszigeti uszodabővítés kapcsán. "Olyan helyzet alakult ki, ami mindenképpen indokolttá és lehetővé teszi azt, hogy ezt a döntés a megfelelő helyeken újragondolják" - mondta az ügyvivő.

Gusztos arra a hírre reagált, hogy a Fővárosi Közgyűlés január végén dönthet a Hajós Alfréd uszoda bővítéséhez szükséges önkormányzati tulajdonosi támogatásról. Hozzátette: alaposnak tartja azokat a kifogásokat, amiket a szakmai szervezetek és a zöldek megfogalmaztak. Az ivóvízbázist, amit "nem lehet így elfecsérelni".

Úszó Eb-t Lágymányoson

A szabad demokrata politikus kijelentette: támogatja az úszó Európa-bajnokság megrendezését Budapesten, de a rendezvényt a lágymányosi egyetemi központ területén képzeli el. Ott mintegy tízezer diák tanul, akiknek hosszú távon hasznos lehet egy uszodakomplexum építése.

"Ha ott egy olyan uszoda épül, ami később egyetemi használatba kerül és egy jó minőségű, olcsó sportolási lehetőséget biztosít az egyetemi hallgatóknak, akkor az egy olyan beruházás, amelyet nem egy egyszeri rendezvény miatt tesznek meg" - hangsúlyozta az ügyvivő.

A Magyar Igazság és Élet Pártja (MIÉP) fővárosi frakciója minden törvényes eszközzel megvédi a margitszigeti zöldterületeket - közölte a frakcióvezető az MTI-vel kedden.

Élőlánc a betonlobby ellen

"A képviselőcsoport, ha kell, élőlánc szervezésével megóvja a főváros kiemelt zöldövezetét a természetkárosítástól, és politikai-ideológiai hovatartozástól függetlenül vár minden, a környezetvédelem ügyében elkötelezett embert" - olvasható Zsinka László frakcióvezető közleményében.

Ha a Fővárosi Közgyűlés engedélyezi a természetkárosítással járó uszodabővítést a Margitszigeten, akkor a MIÉP-frakció harcolni fog az ellen, hogy a "betonlobby betegye a lábát" a szigetre - írja Zsinka László közleményében. A MIÉP-frakció szorgalmazza az úszó Eb fővárosi megrendezését, de a természetkárosítás miatt a Margitszigeten azt nem tartja megvalósíthatónak - áll a közleményben.