Federer és az orosz nők verhetetlennek tűnnek

2005.01.16. 18:09
Hétfőn kezdődik az év első Grand Slam versenye, az ausztrál nyílt teniszbajnokság. A féefiaknál a svájci Federer verhetetlennek tűnik, míg a hölgyek versenyében talán az amerikaiak lehetnek képesek megállítani az oroszokat. Magyarországot Mandula Petra és Kapros Anikó mellett harmadikként a selejtezőből a főtáblára kerülő Gubacsi Zsófia képviseli.
Hétfőn Melbourne-ben elkezdődnek a 128-as főtábla küzdelmei az idei első Grand Slam-tornán, az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. A férfiak centenáriumot ünnepelnek, mert először 1905-ben rendezték meg az első teniszviadalt az ötödik kontinensen - igaz akkor még Australasian Championshipsnek hívták -, míg a nők 1922 óta vesznek részt az Australian Openen.

Orosz-amerikai párharc a nőknél

A nőknél tavaly többségében egyértelműnek tűnt a nagyobb versenyek forgatókönyve, valóságos csodával ért fel, ha nem az orosz teniszzsenik döntötték el az elsőséget. A rájuk "veszélyt jelentő" két belga klasszis, Justine Henin-Hardenne és Kim Clijsters ezúttal hosszú ideje tartó sérülésük miatt el sem indulnak a versenyen.

Tavaly - leszámítva Henin-Hardenne melbourne-i diadalát - végig az oroszok diktálták a tempót: Párizsban Anasztaszja Miszkina, Wimbledonban Marija Sarapova, a US Openenen pedig Szvetlana Kuznyecova vitte el a pálmát. Közülük most Sarapova tűnik favoritnak. Természetesen nem szabad megfeledkezni az amerikai Williams-testvérekről, Serenáról és Venusról sem: ha megy nekik a játék, kevesen tudják megállítani őket. Mellettük az ugyancsak amerikai Lindsay Davenport is a favoritok közé tartozik, s ha nem retten meg a nagy lehetőségtől, akár a francia Amélie Mauresmo is megnyerheti élete első GS-tornáját.

Nem mindig Melbourne volt a házigazda
Melbourne negyvenkilenc, Sydney tizenhét, Adelaide tizennyégy, Brisbane nyolc, Perth három alkalommal lehetett házigazda, míg 1906-ban és 1912-ben Új-Zélandon rendezték a tornát. A szervezők 1972-ben határoztak úgy, hogy a legnagyobb teniszstadiont biztosító városban, Melbourne-ben lesz végleges otthona az ausztrál nemzetközi bajnokságnak. A Kooyong Tennis Club füves pályáin 1987-ig versengtek a legjobbak, majd a következő évtől a nagy érdeklődésre való tekintettel a Flinders Parkban (1996-tól Melbourne Park) bonyolították le a mérkőzéseket.

Federer megállíthatatlannak tűnik

A férfiaknál csupán az a kérdés, hogy meg tudja-e állítani bárki is a címvédő Roger Federer nagy menetelését. A svájci szuperklasszist méltán tartják a legendás Pete Sampras utódjának, ugyanis az elmúlt esztendőben a Roland Garros kivételével három Grand Slam-tornát nyert meg, aztán Houstonban, a Mesterek Kupáján is bebizonyította, hogy jelenleg nincs jobb teniszező nála a földkerekségen.

Federer huszonháro mérkőzésen győzött sorozatban, s ezzel már a hatodik helyet foglalja el ebben a vetélkedésben az ATP históriájában. Ebben - amúgy - az osztrák Thomas Muster az első, aki 1995-ben 35 összecsapást nyert meg egymás után. Ha a svájci Melbourne-ben is ellenállhatatlan lesz, akkor újabb hét sikerrel megelőzi Pete Samprast (29), s a második helyre jön fel.

Azonos pénz mindkét nemnek
A legutóbbi három kiíráshoz hasonlóan a női és a férfi indulók ismét azonos pénzdíjért játszanak. A játékosok között összesen tizenkilencmillió ausztrál dollárt osztanak szét.

Természetesen a "fehér sportban" minden megtörténhet, így a sikerre éhes amerikai Andy Roddick is könnyen befuthat. Persze nem szabad megfeledkezni az örökifjú Andre Agassiról sem: a lassan veteránnak számító amerikai világsztár, aki a 35. életévét tapossa, bármikor bárkit le tud győzni, de az utóbbi években már egyre kevésbé bírja a GS-viadalokkal járó megterhelést, s a végére rendre kifullad.

Rajtuk kívül a huzamosabb ideje hullámzó teljesítményt nyújtó ausztrál Lleyton Hewitt - ráadásul hazai környezetben - is megrázhatja magát. Az sem lenne meglepetés, bár a papírformát kissé felrúgná, ha a salakon a közvetlen élmezőnybe tartozó argentinok (Guillermo Coria, David Nalbandian) vagy a spanyol Carlos Moyá, a brit Tim Henman, esetleg a tavaly döntős orosz Marat Szafin eljutnának a torna utolsó felvonásáig.

Három magyar

Az alanyi jogon főtáblás magyarok közül Mandula Petra néhány napja még derékbántalmakkal küszködött, Kapros Anikó Canberrában az első körben legyőzte a második helyen kiemelt amerikai Meghann Shaughnessyt, aztán kikapott. Tavaly kiválóan szerepeltek a magyarok: Kapros bejutott a nyolcaddöntőbe, miután drámai összecsapáson (3:6, 6:3, 12:10) éppen Mandulát győzte le.

A magyarok az első fordulóban
Manula Petra-Flavia Pennetta (olasz, 30. kiemelt)
Maria Kirilenko (orosz)-Kapros Anikó
Gubacsi Zsófia-Lindsay Lee-Waters (amerikai)
A pénteki sorsolás után az is kiderült, hogy Mandula a harmincadik helyen kiemelt, a világranglistán harmincötödik olasz Flavia Pennetta, míg Kapros Anikó a világranglista százötödik helyén álló orosz Marija Kirilenko ellen kezdi meg szereplését. Gubacsi Zsófiát a selejtezőben egy mérkőzés választotta el a főtáblától és három játszmában legyőzte az amerikai Jennifer Hopkinst. A 23 éves játékos hétfőn az első fordulóban azzal a szintén amerikai Lindsay Lee-Watersszel találkozik, akit a canberrai torna elődöntőjében Czink Melinda két szoros játszmában legyőzött. Amennyiben sikerrel veszi a következő akadályt is, akkor nagy valószínűséggel Sarapovával kerül szembe a legjobb hatvannégy között.