Valér
4 °C
8 °C

Doppingolt a US Open bajnoknője

2005.01.18. 10:57
A tizenkilenc éves Szvetlana Kuznyecova decemberben egy belgiumi bemutató tenisztornán efedrinnel bukott le - jelentette be hétfőn este a belga sportminiszter, Claude Eerdekens. A tesztet viszont nem a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) munkatársai, hanem a belga kormány megbízását teljesítő orvoscsoport végezte el, így egyelőre kérdéses, hogy milyen büntetést kaphat a tavalyi US Open bajnoknője.
A tavalyi US Open győztese, Szvetlana Kuznyecova doppingolt a december 18-19-én rendezett charleroi-i nemzetközi bemutató tenisztornán - jelentette be Claude Eerdekens belga Sportminiszter hétfő este. A teniszezőnő szervezetében efedrint mutattak ki.

A viadalon a hazai közönség előtt szereplő Justine Henin-Hardenne, az orosz Jelena Gyementyjeva és Szvetlana Kuznyecova, valamint a francia Nathalie Dechy vett részt. Sem a vétkes, sem pedig a női tornákért felelős szervezet (WTA) egyelőre nem kapott hivatalos értesítést a vizsgálat eredményéről.

Az ügyet bonyolítja, hogy a tesztet nem a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) munkatársai, hanem a belga kormány megbízását teljesítő orvoscsoport végezte. Így nem garantált, hogy a szakemberek mindenben a szabályoknak megfelelően jártak el, illetve tárolták és analizálták a mintát.

Ráadásul hétfőn korábban, amikor még nem lehetett tudni, ki volt a doppingoló, Kuznyecova kijelentette, ő biztosan nem élt tiltott szerekkel.

"Soha sem használtam teljesítményfokozót. Az elmúlt idényben összesen 11-szer vettek tőlem mintát, csak a novemberi moszkvai Fed Kupán négyszer" - mondta az amerikai nyílt bajokságon (US Open) diadalmaskodó orosz klasszis. Ha a WTA vezetői szigorúan az előírások szerint járnak el, a 19 éves sportolót akár két évre is eltilthatják a versenyzéstől.

"Elképesztő, hogy miközben a következő mérkőzésemre készülök, a sajtóban mindenféle vádaskodások jelennek meg. Engem Belgiumból hivatalosan még senki sem értesített semmiről" - tette hozzá az orosz játékos.

Kuznyecova, aki az Australian Open első fordulójában könnyedén nyert az amerikai Jessica Kirkland ellen (6:1, 6:1) azt mondta, hogy a bemutató idején megfázással bajlódott, s a bevett orvosság tartalmazhatott tiltott szert. A teniszben ritkán buknak le doppinggal játékosok, a nők között Kuznyecova az első. A férfiáknál évekkel ezelőtt az argentin Juan Ignacio Chela és Guillermo Coria is kék-két éves büntetést kapott doppingolásért, de fennakadt az angol Greg Rusedski és a cseh Petr Korda is, akiket szintén hosszabb időre tiltottak el.