Elvették Kanadától az idei vizes-vb-t

2005.01.19. 18:44
A Nemzetközi Úszó Szövetség vezető testületének szerdai döntése értelmében nem a kanadai Montreal lesz a házigazdája az idei vizes világbajnokságnak. A lehetséges beugrók között van Moszkva és Athén.
A Nemzetközi Úszó Szövetség, a FINA vezető testülete, a Büró február 13-i határidővel új pályázatot írt ki a július 17. és 31. között vizes - úszó-, műúszó-, műugró- és vízilabda- - világbajnokság lebonyolításra, miután az eredetileg tervezett helyszínen, Montrealban megoldhatatlan pénzügyi gondok jelentkeztek.

Long Beach nem vállalta

Az új pályázatra azért van szükség, mert az eredeti helyszínkiválasztás során Montreallal szemben egyetlen szavazattal alulmaradt kaliforniai Long Beach, amely a közelmúltban többször jelezte, hogy kész lenne a kanadai nagyváros helyére beugrani, az AFP információja szerint végül mégis elállt a rendezési szándékától.

A montreali lebonyolítás azért esett kútba, mert a szervezők a legnagyobb erőfeszítéseik ellenére sem tudták megoldani a pénzügyi nehézségeket, s a legutóbbi adatok szerint is több millió dollár - egyes források alapján 8, mások szerint 5 - hiányzott a költségvetésből.

Tizennégymillió dollár hiányzott

A kanadai szövetség (AFC) legutóbb ötszázezer dollárt ajánlott fel, hogy ezzel is jelezze: mindenképpen szeretné, ha Kanadában lenne az úszó-, műúszó-, műugró- és vízilabda-vb, mégpedig a tervezett időpontban, július 17. és 31. között.

Az anyagi gondokról már hetekkel ezelőtt cikkezett a sajtó, s a beszámolók szerint decemberben még 14 millió dolláros (2,6 milliárd forintos) deficit mutatkozott a vb büdzséjében. A bevételi oldalon jelentős hiány volt, ugyanis nem haladt a jegyértékesítés, s a kellő szponzori háttér sem volt meg. A vb szervezői gyorssegélyért folyamodtak és újabb támogatókat próbáltak keresni, de érdemben mit sem változott az egyre aggasztóbb helyzet. Főképpen azért nem, mert a kanadai kormány, egyszersmind Québec tartomány vezetői is úgy nyilatkoztak, hogy a vizes világbajnokság 36 millió dolláros összköltségvetéséből már így is több mint 23 milliót tesz ki az állami szerepvállalás, közpénzből többet egy centtel sem adnak a szervezőknek.

Már két jelentkező is van

Gyárfás Tamás, az Európai Úszó Liga, a LEN kommunikációs vezetője, illetve a magyar szövetség elnöke többek között arról tájékoztatta az MTI-t, hogy már két főváros is bejelentkezett a rendezésre, Athén és Moszkva örömmel lépne Montreal helyébe. Az új házigazdát február 15-én jelöli ki a FINA.