Schirillát kíséri, és a Viszkist várja az olimpiai bajnok kajakos

2005.01.24. 18:43
A háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Kammerer Zoltán a hétvégén kificamodott bokával is kajakba ült és végigkísérte Schirilla Györgyöt, aki ezúttal Budapestnél úszta át az 1,8 Celsius-fokos Dunát. A kajaknégyes vezérevezőse elismeréssel beszélt a rendkívüli sportteljesítményről, de átéléssel beszélt a szerinte túlzott büntetést kapott Ambrus Attiláról is, akivel szabadulása után szeretne jégkorongozni.
Az Athénban olimpiai bajnoki címét megvédő férfi kajak-négyes vezérevezőse, Kammerer Zoltán eddig is furcsa hobbijairól volt ismert. Azon kívül, hogy régi autókat gyűjt, kedvenc kiegészítősportja az igen csak sérülésveszélyes jégkorong. Így szerezte legutóbbi sérülését is.

Aláfordult a bokája

"Közel két hete, egy hokimeccsen sérült meg a bokám. Azonban nem kell semmi nagy ütközésre vagy verekedésre gondolni, egyszerűen korcsolyáztam le e jégről a kispad felé, amikor alám fordult a lábam"- mesélte az Indexnek Kammerer.

Ez a sérülés sem tudta azonban távol tartani, hogy Schirilla György váci Duna-átúszásánál asszisztáljon, majd egy héttel később, amikor múlt vasárnap a sportember - akinek az édesapja is hasonló teljesítményeivel vált ismertté - az Erzsébet hídnál szállt vízbe, hajóján kísérje.

Amire nem lehet felkészülni

"Már régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy vajon mi készteti az embert, hogy ilyet tegyen. Azonban elég volt ránéznem a vízben az arcára, melyen egyszerre láttam rémületet, meglepődést és máris rájöttem: erre nem lehet egyszerűen felkészülni" - mondta Kammerer. "Nekem csak a lábam csúszott be a beszállásnál a vízbe, és hiába voltam a kajakban, mire a túloldalra értünk, azt hittem megfagyok".

A kép jobb szélén Kammerer Zoltán, mellette társai: Vereckei Ákos, Horváth Gábor és Storcz Botond

Elbűvölte Ambrus

A háromszoros olimpiai bajnokról azt is kevesen tudják, hogy a jégkorong iráni szenvedélye odáig vitte, hogy az egykori hokikapus, a Viszkis rablóként megismert Ambrus Attila valamennyi tárgyalásán ott volt. "Amikor megtudtam, hogy egykori jégkorongos a rabló, kíváncsi voltam ki lehet az. Később, ahogy egyre jobban megismertem az ügyet, nincs rá jobb szó: elbűvölt Ambrus".

"Elolvastam róla minden könyvet, ott voltam minden tárgyalásán. Az utolsón, amikor tizenöt évről tizenhétre módosították az ítéletet, síri csend volt a teremben, és számomra döbbenetes volt, hogy súlyosbították a büntetést".

Fog még a Viszkissel hokizni

Kammerer szomorúnak tartja, hogy amíg gyilkosok kapnak esetleg tíz-tizenkét évet, aztán nyolc év múlva szabadulnak, addig Ambrusnak kétszer olyan hosszú büntetést kell leülnie. Véleménye szerint Simon Tibor megölése után is jóval enyhébb ítéletek születtek, pedig az egy kegyetlen gyilkosság volt.

"Mások sokkal nagyobb összegeket tulajdonítanak el, csak valahogy megússzák. Az ítélethirdetésnél elrettentő példáról beszéltek, mégis utána jött a móri vérengzés, amiről azóta se tudni, pontosan mi történt" - mondta Kammerer, aki azért bízik benne, hogy szabadulása után fog ő még Ambrussal jégkorongozni.