Sebestyén Júlia címvédésre is készül

2005.01.24. 14:03
Az első magyar műkorcsolyázó Európa-bajnok, Sebestyén Júlia a kedden kezdődő torinói Európa-bajnokságon összemérheti erejét a tavalyi kihagyása után visszatérő, és valamennyi nemzetközi versenyt megnyerő orosz Irina Szluckajával. Az orosz az esélyes, de Sebestyén éremszerzésében feltétlenül bizakodhatunk.
Keddtől vasárnap rendezik a 2006-os torinói téli olimpia talán legnagyobb tesztversenyét, a műkorcsolya- és jégtánc-Európa-bajnokságot, amelyen hat magyar versenyző is jégre lép.

Witt után Sebestyén is Carmen lesz

Sebestyén Júlia ráadásul címvédőként vesz részt - tavaly Budapesten nyert -, és egyhetes svédországi edzőtáborral próbált formába kerülni az országos bajnokság megnyerését követően.

"Nagyon jól sikerült a felkészülés, eredményes napokat töltöttem Skandináviában. Úgy érzem, teljesen összeállt az új kűröm" - mondta a sportág első magyar női Európa-bajnoka, aki ebben az idényben a nagyszerű előadásmódot megkövetelő Bizet Carmenjére korcsolyázik a kűr során.

Sebestyén: nincs legyőzhetetlen rivális

A tiszaújvárosi klasszis az esélyeket illetően elmondta: Irina Szluckaja tűnik favoritnak, de nagyon jó a többi orosz versenyző is, illetve számolni kell az ukránokkal és a finnekkel, valamint a hazai közönség által támogatott Carolina Kostnerrel, aki egy éve az ötödik helyen végzett.

"Ha sikerül két hibátlan programot futnom, akkor bármire képes lehetek. A jég csúszik, így Szluckaja sem legyőzhetetlen" - tette hozzá Sebestyén. Szluckaja a legutóbbi Eb-t kihagyta.

Visszatérő és hiányzó

A második számú magyar versenyző, Póth Diána esélyeiről nehéz jósolni, hiszen 1999-ben negyedik lett az Eb-n, ám azóta adós maradt a jó eredményekkel, viszont hibátlan program esetén nem elképzelhetetlen egy hasonlóan bravúros szereplés.

A női mezőny egyik legnagyobb hiányzója Pavuk Viktória, aki tavaly robbant be az élvonalba negyedik helyével, ám ezúttal nem lehet ott Torinóban, mivel októberben kifordult a bokája, és sérülése nem jött rendbe teljesen. Helyette a tizenhat éves Pádár Bianka tesztelheti a 8500 nézőt befogadó, az ötkarikás játékokra újjávarázsolt Palavela csarnokot.

A jégtáncosok a legjobb tíz közé vágyódnak

A férfiaknál Tóth Zoltán képviseli majd a magyar színeket, és számára jó eredmény lenne, ha bemutathatná kűrjét, vagyis a legjobb huszonnégy között biztosítaná helyét.

Jégtáncban a kétszeres junior világbajnoki ezüstérmes Hoffmann Nóra, Elek Attila duó próbálja meg az előrelépést legutóbbi tizenegyedik helyéhez képest.

Orosz fölény várható

Az esélyeket nézve kijelenthető, hogy minden számban orosz versenyző számít a legnagyobb favoritnak. A férfiaknál természetesen a sportág legnagyobb jelenkori alakja, Jevgenyij Pljuscsenko, míg a nőknél a visszatérő, és ebben a szezonban minden versenyt megnyerő Irina Szluckaja az aranyérem elsőszámú várományosa. Előbbi nagy meglepetésre tavaly kikapott a francia Brian Joubert-től, és most minden bizonnyal visszavágna a kudarcért.

Párosban és jégtáncban a címvédő sikere várható, azaz a Tatjana Totmjanyina, Makszim Marinyin és a Tatjana Navka, Roman Kosztomarov kettős győzelme a legvalószínűbb.

A program:
Kedd: jégtánc kötelező 14 ó, páros rövidprogram 19:15 ó
Szerda: férfi rövidprogram 12:15 ó, páros kűr 19 ó
Csütörtök: jégtánc original 13:30 ó, férfi kűr 18:24 ó
Péntek: női rövidprogram 12:15 ó, jégtánc kűr 18:25 ó
Szombat: női kűr 13 ó
Vasárnap: gála 14:30 ó