A periratban nem vádolják csalással Annust és Fazekast

2005.01.25. 17:33
Február nyolcadikán és kilencedikén egy lausanne-i szállodában tárgyalja az aranyérmétől megfosztott kalapácsvető, Annus Adrián ügyét a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS). Az elsőségétől szintén megfosztott Fazekas Róbert perére közvetlenül ezután, ugyanott kerül sor. A két versenyzőnek fejenként hétmillió forintba került eddig a per, és mindketten bizakodnak, hogy eredményes és számukra sikeres lesz a tárgyalás.
Az athéni olimpián a diszkoszvető Fazekas Róberttől elégtelen mennyiségű minta, a kalapácsvető Annus Adriántól az utólagos ellenőrzés megtagadása miatt vették el aranyérmét. Annus esetében a hivatalos jegyzőkönyvben rögzítették, a két vizeletminta, nem egy embertől származik. Fazekast a WADA-elnöke, a kanadai Dick Pound vádolta meg, miszerint tiszta vizeletet próbált becsempészni a testében elhelyezett zacskóban a vizsgálatra.

Nincs szó csalásról

A két sportoló már a görög fővárosban jelezte: a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordul, és a szervezet tavalyi beadványuk után a napokban el is küldte a periratot az érintetteknek. "Egyiküknél sem szerepel, hogy csalást követtek volna el, szigorúan a tényekhez ragaszkodik az alperesi válaszirat. Vagyis: miért nem adott megfelelő mennyiségű mintát Fazekas, illetve miért jött el a vizsgálatról, Annus esetében pedig miért hiúsult meg az újabb ellenőrzés" - mondta el az Indexnek Pál T. Gábor, a két atléta szóvivője.

A szóvivő azt is közölte, hogy egy lausanne-i szállodában lesz a tárgyalás, előbb Annuséra kerítenek sort február nyolcadikán és kilencedikén, majd tizedikén következik Fazekasé, és az övé is két napon át tart majd. Pál nem titkolta, előkészítettek a tárgyalásra eddig Magyarországon még nem ismertetett bizonyítékokat - de ezekről egyelőre többet mondhatott.

Aláírásgyűjtés a klubjukért

Pál kifejtette, eddig fejenként hét-nyolc millió forintra rúg a perköltségük, amit saját zsebből fizettek, és amelyikben nincs benne a magyar származású osztrák ügyvédnő, dr. Eva Maria Barki honoráriuma, mert ő térítésmentesen vállalta a védelmüket. "Ez az összeg a beszerzett orvos-szakértői véleményekből, az utazási és egyéb időközben felmerülő költségekből tevődik össze" - jelentette ki.

Hozzátette, mindketten maximálisan bíznak ártatlanságukban, ezért áldoznak ilyen komoly összeget a perre. A végső döntést egyébként egy háromfős választott bírói testület hozza meg, amelyikbe Annus és Fazekas is egy osztrák bírót delegált. (A súlyemelők az egyetlen magyart, dr. Dávid Gyulát választották.) A másik két tagból egyet a NOB, mint alperes jelöl ki, a harmadikat pedig a bíróság szakkollégiumának elnöke.

Az Európa-bajnok és világbajnoki ezüstérmes sportolók egyébként nehéz anyagi helyzetbe sodródott klubjuk, a Haladás VSE megsegítése érdekében aláírásgyűjtésbe fogtak.

Külföldi tévéstábok Szombathelyen

A Sport1-nek adott nyilatkozatában Annus megerősítette visszavonulási szándékát, Fazekas viszont elárulta, hogy folytatja, és ennek érdekében már végzett néhány erősítő gyakorlatot, a dobókörben viszont még nem volt Athén óta. Megállapításuk szerint érdemtelenül kaptak itthon nagy figyelmet, és egyetértenek azokkal, akik úgy vélekedtek, hogy a sikerekről kevés szó esett a médiában. Azt sem rejtették ugyanakkor véka alá, hogy külföldi tévéstábok gyakorta tesznek látogatást Szombathelyen még most is, és pénzt kínálnak járókelőknek információkért cserébe.