Szafin jutott a döntőbe az Austral Openen

2005.01.27. 18:53
A világranglista negyedik helyén álló orosz Marat Szafin hihetetlen izgalmak között a svájci világelső Roger Federert öt játszmában legyőzve bejutott az ausztrál nyílt teniszbajnokság döntőjébe. Szafin meccslabdát hárított a negyedik szettben, majd az ötödikben 9:7-re diadalmaskodott, hetedik meccslabdáját értékesítette. Federer huszonhat győztes találkozó után először kapott ki végül 5:7, 6:4, 5:7, 7:6, 9:7-re.
Csütörtökön az éjszakába nyúlóan lejátszották az első férfi egyes elődöntőt az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, és ebben a világ jelenlegi talán két legjobb formában lévő klasszisa, a svájci világelső Roger Federer és az orosz Marat Szafin volt érdekelt. (A '95-ös Wimbledon óta először fordult elő, hogy a világ négy legjobbja került egy Grand Slam-torna elődöntőjébe.)

Kétszer ingott meg Szafin 5:5-nél

A találkozójuk nem kezdődött hosszú és izgalmas labdamenetekkel, mert mindketten biztosan hozták adogatásaikat, kiválóan szerváltak, gyors pontokat szereztek. A világranglistán negyedik Szafin azonban 6:5-ös hátrányánál megingott, és Federer a harmadik szettlabdáját értékesítette. Az egész játszma alatt ez volt az első alkalom, amikor a fogadó előnybe került.

Szafin: Életem legnagyobb sikere
Marat Szafin pályafutása egyik legnagyobb sikerének tartja, hogy óriási küzdelemben sikerült legyőznie a világelső Roger Federert. "Egyszerűen nem találok szavakat arra, hogy mennyire örülök ennek a csodálatos eredménynek" - nyilatkozott az orosz csillag. "Egy olyan teniszező ellen nyertem, aki tavaly mindössze hat mérkőzést veszített el. Remélem, a döntőre sikerül kipihenni magam, s két vesztes melbourne-i finálé után harmadszor végre nyerhetek. Az ötödik szettben egy csomó meccslabdám volt, és utólag sokan megkérdezték, miért puskáztam el a lehetőségeket? A válasz egyszerű: a világelső állt a háló túlsó odalán" - vélekedett a döntőbe elsőként odaérő orosz.
"Sajnálom az elpuskázott meccslabdámat, de ma egyértelműen ő volt a jobb és frissebb, ezenkívül az adogatásai is remekül működtek. A fájó hátam miatt ápolást kellett kérnem, de a leginkább az a hólyag zavart, amelyik a második szettben keletkezett a lábamon. Alig várom, hogy visszavághassak Szafinnak" - mondta Roger Federer, aki a tavalyi fináléban könnyedén, három szettben múlta felül orosz riválisát.
A második játszmában Szafin 2:1-nél bizonyult jobbnak ellenfele adogatásainál, és ezt az előnyét megtartotta, vagyis egyenlített. A harmadik szettben Federer lemásolta az elsőt, amikor a legfontosabb volt, akkor játszott a legjobban, 6:5-nél nagyszerűen összpontosított, a lelki előnyét maximálisan érvényesítette és ismét vezetett.

Szafin vesztett állásban sem hibázott

A negyedik játszma úgy indult, ahogyan a legszebb álmaiban elképzelte a svájci. Rögtön elsőre elvette riválisa adogatógémét, és mivel a magáéit hozta, 3:0-ra elhúzott. Ezek után viszont elbizonytalanodott, Szafin pedig eszmélt, és egy ugyancsak hármas sorozattal felzárkózott.

3:3 után fej-fej mellett haladtak, és Szafin most benne maradt a játszmában, harmadik ízben nem ingott meg 5:5-nél. A rövidítés elképesztő izgalmakat hozott. Szafin 5-2-es hátrányba került, és ráadásként két szervával Federer következett, de ekkor egy fantasztikus átemeléssel és egy remek elütéssel feljött az orosz. 5-5 után Federer csinált egy pontot, így meccslabdához jutott, és megint ő adogatott. Szafin azonban ezt is hárította, majd miután ő ért el két pontot - előbb az ellenfele, majd a saját adogatásából - következhetett a mindent eldöntő ötödik játszma.

A döntő szettet Szafin irányította

Sem Szafin, sem Federer nem játszott még ezen a tornán ötszettes meccset, mi több: utóbbi még játszmát sem veszített. Az első két adogatójátékban semmi váratlan nem történt, Federer 3:2-es hátrányánál viszont hibázott, de ez sem bizonyult azonnal végzetesnek, mert amikor Szafin 5:3-nál a meccsért adogathatott, két meccslabdát is hárított, majd eltüntette "brékhátrányát."

5:4-nél Szafinnak ismét egy pont hiányzott a döntőhöz, de ezúttal sem sikerült beütnie, így Federer egyenlített. 6:6-nál Szafin szerváinál Federernek fogadóesélye volt, de nem értékesítette, az ő szerváinál pedig két meccslabdát kellett hárítania, hogy folytatódhasson a küzdelem, de megtette, és egyenlített.

A hetedik meccslabda már sikeres lett

8:7-nél viszont már nem tudta feltartóztatni a fejben a szokottnál egyszersmind a vártnál jóval erősebb és összeszedettebb Szafint és a hetedik meccslabdáját már nem hagyta ki. Federer egy kihelyezett labda után elcsúszott, de ha talpon marad, vélhetően akkor sem marad sok esélye Szafin röptéje után.

Közel négy és fél órás, igen színvonalas találkozó ért így véget, és Federer huszonhat győztes meccs után szenvedett vereséget: az athéni olimpia óta először Szafin fektette két vállra.

Szafin harmadszor jutott a melbourne-i fináléba - eddig mindkettőt elveszítette -, ahol vagy az ausztrál Hewittal vagy az amerikai Roddickkal mérkőzik majd.