Sebestyén Júlia a bírák miatt nem került dobogóra

2005.01.29. 21:57
Irina Szluckaja nyerte a torinói műkorcsolya- és jégtánc-Európa-bajnokság női versenyét. Legnagyobb ellenfele, a címvédő Sebestyén Júlia viszont csak negyedik lett, mert kűrjére érthetelenül kevés pontot kapott a bíráktól, akiket a közönség ki is fütyült.
Irina Szluckaja nyerte a torinói műkorcsolya- és jégtánc-Európa-bajnokság női versenyét. Legnagyobb ellenfelének, a címvédő Sebestyén Júliának nem sikerült rosszul a kűrje, mégis visszacsúszott a másodikról a negyedik helyre. A másik két magyar közül Póth Diána a tizennyolcadik, míg Pádár Bianka huszonnegyedik lett.

A korábbi világbajnok orosz klasszis többször is bizonytalankodott, sőt egyszer el is esett, ám a pontozók ennek ellenére a kűr során is őt látták a legjobbnak, így fölényesen utasította mögé a finn Susanna Pöykiöt és a tavaly Budapesten Sebestyén mögött ezüstérmes ukrán Jelena Ljasenkót.

A címvédő magyar klasszis utolsóként lépett jégre a szombati szabadkorcsolyázáson, és tökéletes programmal - Szluckaja hibái révén - megvédhette volna címét, ám egy tripla toe-loop után elesett, és ugrott egy szimplát is. Nem hibázott viszont többet, mint vetélytársa, ennek ellenére a pontozók a kűrjét csak a hatodik helyre rangsorolták, így összetettben visszaesett a negyedik helyre.

Az igazságtalanságot bizonyítja, hogy a teltházas közönség kifütyülte a pontozókat.

A 26. születésnapját február 9-én ünneplő Szluckaja, aki az egész tavalyi szezont kihagyta, pályafutása során hatodszor nyert a kontinensviadalon, amelynek így legeredményesebb versenyzője lett Sonja Henie-vel és Katarina Witt-tel együtt. A norvég, illetve NDK-s színekben indult egykori csillagok sorozatban érték el a hat diadalt.

A másik két magyarnak sem sikerült jobban a szabadkorcsolyázás: az 1999-ben Eb-4. Póth egyszer szintén elesett, hibája után nagyon elbizonytalanodott, így három pozíciót rontva lett tizennyolcadik, míg a felnőtt világversenyen most debütáló Pádár háromszor is esett, ezzel a huszonkettedikről a huszonnegyedik helyre esett vissza. Számára persze már az is nagy siker, hogy bemutathatta kűrjét.

A versenyek ezzel befejeződtek az Európa-bajnokságon, a gálára vasárnap 14:30 órától kerül sor.

Az Eb végeredménye, nők:

1. Irina Szluckaja (orosz) 168,71 pont
2. Susanna Pöykiö (finn) 158,93
3. Jelena Ljasenko (ukrán) 158,02
4. Sebestyén Júlia 157,13
...18. Póth Diána 108,89
...24. Pádár Bianka 92,18

Sebestyén szerint Szluckajának a neve is számított
"Mivel utolsóként léptem jégre, nem láttam vetélytársaim produkcióját, így nincs viszonyítási alapom, hogy a bírók lepontozták-e a programomat, amely azonban valóban sikerült már ennél sokkal jobban is. Tudom, hogy Szluckaja is többször rontott, de neki komoly neve van a sportágban, így nála talán nem számítanak olyan vastagon a hibák. Nekem viszont közel tökéletest kell nyújtanom a sikerhez" - mondta az MTI-nek a pontozók ténykedéséről Sebestyén.