Serena Williams az Ausztrál Open női győztese

2005.01.29. 09:31
Az amerikai Serena Williams nyerte a Melbourne-ben rendezett ausztrál nyílt teniszbajnokság női egyes döntőjét: három szettben győzte le Lindsay Davenportot. A világelső Davenport csak az első játszmát tudta megnyerni, ellenfele összeszedte magát, és könnyedén fordított.
Az amerikai Serena Williams nyerte a Melbourne-ben rendezett ausztrál nyílt teniszbajnokság női egyes döntőjét, az esztendő első Grand Slam-tornáján, miután három játszmában, 1 óra 29 perc alatt győzött honfitársa, Lindsay Davenport ellen.

Magyar lány a junior-döntőkben
Szávay Ágnes döntőbe jutott a junior nők egyéni versenyében a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon, miután a legjobb négy között két játszmában, 1 óra 19 perc alatt legyőzte a második helyen kiemelt svájci Timea Bacsinszkyt.
A 12. helyen rangsorolt magyar tehetség a fehérorosz Viktoria Azarenkával (1. kiemelt) mérkőzik a fináléban.
Szávay párosban a cseh Nikola Frankova oldalán ugyancsak döntős.
Junior nők, egyes előddöntő:
SZÁVAY ÁGNES (12.)-Bacsinszky (svájci, 2.) 6:2, 6:2 Azarenka (fehérorosz, 1.)-Wozniak (kanadai, 6.) 6:0, 6:4

A nyitó játszmában az első helyen kiemelt Davenport azonnal elnyerte az ekkor még bizonytalankodó és pontatlanul játszó S. Williams adogatójátékát, és hamar 4:0-ra húzott el. A kisebbik Williams-testvér az alapvonalról rosszul ütött, első szervái rendre célt tévesztettek, a másodikkal pedig már könnyen elbánt a világelső Davenport, aki végül 35 perc alatt nyerte a szettet. Úgy tűnt, hogy simán begyűjti negyedik Grand Slam-diadalát, ám vetélytársa talpra állt.

A folytatásban 3:3-ig fej-fej mellett haladtak,de Williams magabiztosabbá vált, bejöttek az első adogatásai, ellenfele többet hibázott, és ezzel - újabb 34 perc elteltével - sikerült kiegyenlítenie.

A zárószettben azonnal jelentős előnyhöz jutott a hetedik helyen rangsorolt S. Williams, miután könnyedén elnyerte riválisa szervajátékát. Davenportnak szinte semmi sem jött be, és végül nagyon simán, mindössze húsz perc alatt, 6-0-ra veszítette el a játszmát, és ezzel a meccset is.

A győztes tizenkét ászt ütött, a vesztes hetet, Williams huszonegyszer, riválisa huszonötször hibázott, és a nyerő ütések tekintetében is ő volt a jobb (31-24).

Serena Williams ezzel a sikerrel már hetedik GS-diadalát ünnepelhette (US Open - 1999, 2002, Wimbledon - 2002, 2003, Roland Garros - 2002, Australian Open - 2003, 2005).

Női egyes, döntő:

Serena Williams (amerikai, 7.)-Lindsay Davenport (amerikai, 1.) 2:6, 6:3, 6:0

Nyilatkozatok a meccs után
Serena Williams: "Csodálatos érzés, hogy a 2003-as wimbledoni sikerem után most újra Grand Slam-tornát nyertem. Lindsay nagyon meglepett az első játszmában, kitűnően teniszezett, de szerencsére össze tudtam szedni magam és megfordítottam az eredményt. A második szett nyolcadik játéka kulcsfontosságú volt: tudtam azt a gémet mindenképpen meg kell nyernem. Sikerült, s ezután már éreztem, nem veszíthetek. Ez a győzelem visszaadta a hitemet".
Lindsay Davenport : "Gratulálok Serenának, kiválóan teniszezett, s bajnokként tért vissza Ausztráliába. Az elején minden úgy ment, ahogy elterveztem, a második játszma közepén viszont sokat hibáztam és ellenfelem kiegyenlített. Ő egyre jobban játszott, én viszont a végére egy kissé el is fáradtam".