Athén, Berlin és Moszkva verseng a 2005-ös vizes vb-ért

2005.02.03. 13:47
Két héten belül dönt a 2005-ös úszó-vízilabda világbajnokság házigazdájának kilétéről a nemzetközi szövetség, a FINA. Jelen állás szerint a görög, a német és az orosz főváros között választhatnak az illetékesek.
Athén, Berlin és Moszkva hivatalos jelentkezését hétfőn erősítette meg a lausanne-i székhelyű FINA, megismételve egyúttal azt, hogy "legkésőbb február 15-ig" bejelenti, melyik város lép a vb-házigazda tisztétől megfosztott Montreal helyébe.

Montreal a pénz miatt bukott

A három metropolisz azután jelentkezett be a Nemzetközi Úszószövetségnél, hogy vállalja a vizes sportok - úszás, vízilabda, műugrás, műúszás és nyíltvízi úszás - idei világbajnokságának július 17. és 31. közötti megrendezését, hogy a FINA vezető testülete, a Büro január 19-én elvette a kanadai várostól az eseményt. Az indoklás szerint a FINA nem látta biztosítottnak azt, hogy Montreal - a több millió dolláros költségvetési hiányból fakadó pénzügyi bajok, szervezési, jegyeladási gondok miatt - képes rendben lebonyolítani a vb-t. Egyszersmind a nemzetközi szövetség irányítói január 28-i, tehát meglehetősen rövid határidőt szabva új pályázatot írtak ki a "gazdajogra", a világbajnokság eredeti júliusi időpontjának meghagyása mellett.

Athén helyzete a legkedvezőbb

Moszkva, amely nem mellesleg a 2012-es nyári olimpiának is szívesen adna otthont, elsőként adta be "vizes" pályázatát, miután az orosz kormány garanciát vállalt a vb-ért. Az oroszok azt is jelezték, hogy a világbajnokságot abban a komplexumban bonyolítanák le, amelyben az 1980-as nyári ötkarikás játékok hasonló versenyeit is tartották.

Berlin 1978-ban rendezett már vizes-vb-t, a mostani vállaláskor azonban úgy kalkulálnak, hogy mintegy tizenötmillió eurós létesítményfejlesztésre még feltétlenül szükség van. Egy négyezer embert befogadó uszoda rendelkezésre áll ugyan, egy hétezres nézőterű, vadonatúj versenymedencét azonban még mindenképpen meg akarnak építeni a kelet-berlini övezetben tartandó 2005-ös világbajnokságra.

Athénnak van a legkevesebb teendője a hármak közül, hiszen a görög fővárosban a tavaly nyári olimpiára elkészült komplett uszodaegyüttes gyakorlatilag azonnal "beüzemelhető".