Az RTL kamerái előtt döntenek Annus és Fazekas aranyairól

2005.02.04. 16:56
Jövő kedden kezdődik a lausanne-i Nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS) az athéni olimpián doppinggyanúba keveredett és aranyérmétől megfosztott két dobóatléta, Annus Adrián és Fazekas Róbert pere. Az RTL Klub a helyszínről közvetít, mindkét versenyzővel szerződést kötött.
A kalapácsvető Annus Adriántól az utólagos doppingellenőrzés megtagadása, a diszkoszvető Fazekas Róberttől elégtétel mintavétel miatt vette el a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az athéni olimpián megszerzett aranyérmét. A medálját meg sem kapott Fazekas Róbert, és az érmét közel kéthónapos huzavona után visszaszolgáltató Annus Adrián jelezte: mindketten a bíróságon keresik igazukat.

Három bíró dönt a két sportoló sorsáról

Ügyvédjüknek a magyar származású osztrák Eva Maria Barkit választották, és a CAS-nál az ügyükről döntő háromfős bírói testületbe is osztrák szakembert delegáltak. A másik két bíróból egyet az alperes NOB, a harmadikat pedig a CAS kollégiumának vezetője nevezett meg.

Annus pere február nyolcadikán kezdődik, és másnap hirdetnek ítéletet, Fazekasé tizedikén indul, és szintén egy nappal később derül ki a végső egyszersmind megfellebbezhetetlen határozat.

Exkluzivitás

Az RTL Klub mindkét sportoló peréről beszámol, és mint a csatorna hírigazgatója, Kotroczó Róbert az Indexnek elmondta, a helyszínen kizárólagos joguk lesz interjúk készítésére, és a csatorna nézői szükség esetén rendkívüli műsorokat is láthatnak.

"Rajtunk keresztül kinti életükbe, fogadtatásukba is betekintést nyerhetnek a nézők" - nyilatkozta. A tárgyalás egyébként az Index információi szerint nem lesz nyilvános, a tanúk azonban - köztük a MOB-elnök, Schmitt Pál - a tárgyalás után értelemszerűen nyilatkozhatnak.

A csatorna is bízik ártatlanságukban

Kotroczó úgy vélte, nagy eredmény lenne, ha a szombathelyi sportolók visszakapnák aranyérmeiket, és bíznak bennük. "Figyelemre méltó, hogy két kiváló, feddhetetlen Európa-bajnok és vb-ezüstérmes sportoló a végsőkig harcol az igazáért. Életművük önmagáért beszél, és úgy éreztük, erről tudósítanunk kell" - jelentette ki. Annus és Fazekas eddig hétmillió forintot áldozott fejenként a perre, amelynek periratában nem vádolják őket csalással vagy manipulációval.

"Annus és Fazekas a nyilvánosságot részesítik előnyben, nem a csatornát. És a legnagyobb nyilvánosságot a legnagyobb nézettséggel rendelkező RTL biztosíthatja" - mondta. A hírigazgató a szerződés pénzügyi részleteiről nem kívánt beszélni.