Szalay csapata a Dakar dobogójára tör

2005.02.08. 17:35
Szalay Balázs harmadszor teljesítette idén a Dakar-ralit, 2005-ben a huszonegyedik helyen ért célba. Csapatának kamionja - Darázsi, Tagai, Szalai - a sivatagi verseny eddigi legjobb magyar eredményét elérve a tizenhatodik helyen zárt, jövőre viszont már motoros is képviseli a gárdát, Varga Ákos személyében.
Még egy hónap sem telt el a 27. Dakar-rali óta, a legrutinosabbnak számító pilóta, Szalay Balázs, aki hétszer vett már részt a versenyen, már a jövőt tervezi. Ennek jegyében leigazolta a motorosok között újoncként a huszonhetedik helyen végző Varga Ákost. Varga az "elsődakarosok" közötti összevetésben a negyedik helyet érte el.

Végigversenyzik az idei szezont

Szalay
Szalay Balázs balról a harmadik
Szalay azzal indokolta a megállapodást, hogy látták a motorsban a tüzet, a mindent elsöprő akaratot, a kitartást, és nem utolsósorban a tehetséget. Ennek megfelelően megérdemli a törődést a KTM-mel versenyző Varga. Úgy véli, hogy kiszemeltje jövőre már a legjobb húsz közé küzdheti magát, utána pedig még előbb is juthat, azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy hamarosan a dobogóra állhat.

Saját terveiről úgy tájékoztatott, hogy miután az autója átesik egy alapos javításon, mert igencsak megviselte ezúttal is a sivatagi rali, márciusban már rajthoz áll az olaszországi Világkupa-futamon.

Nagyon sok számjegy

Az egész évet végig kívánja versenyezni az Opel volánja mögött. A Dakaron értelemszerűen ő is egyre előkelőbb pozícióba akarja verekedni magát. Szalay a költségeiről szólva csak annyit mondott: "nagyon sok számjegyű." (A Dakarra csak a nevezési díj huszonhétmillió forint, ennek duplája a tényeleges a költség.)

Szalay három évig még biztosan versenyzőként lesz jelen a versenyen, utána viszont nem kizárt, hogy már csak menedzserként "felügyeli" a Szalay Dakar Team munkáját. Jövőre ugyanis már két autót igyekszik indítani.

Fizikai állapotát a hétvégén mérette fel, amikor megjelent egyik szponzora, a Gatorade terheléses vizsgálatán. A mutatói jobbak lettek, mint tavaly, ő egyébként fogyaszthatott a sportitalból a biciklizés közben, társai nem, ez pedig érzékelhető volt teljesítményükön.