Fazekasról is hat héten belül döntenek Lausanne-ban

2005.02.11. 21:30
Az olimpiai aranyérmétől megfosztott diszkoszvető, Fazekas Róbert ügyében - akárcsak a kalapácsvető Annus Adrián esetében - hat héten belül hozza meg döntését a lausanne-i nemzetközi Sportdöntőbíróság. A védelem Fazekasnál arra alapoz, hogy a doppingellenőrök megsértették emberi méltóságában, ezért nem tudta a szükséges, hetvenöt milliliteres mintát produkálni.
Ezen a héten a magyar dobóatléták athéni doppingügyei foglalkoztatták a lausanne-i székhelyű Sportdöntőbíróságot, a CAS-t: az utólagos mintavétel megtagadása miatt a kalapácsvetés olimpiai elsőségétől megfosztott Annus Adrián után csütörtökön Fazekas Róbert, a játékokról elégtelen mintaadás miatt kizárt diszkoszvető ügyét tárgyalták.

Barátnőjét és édesanyját is meghallgatták

A sportoló és a tanúk, illetve a szakértők meghallgatása csütörtökön kezdődött és pénteken délután fél háromkor ért véget a Hotel de la Paix-ben, ahol Annus eljárása is zajlott. Az első nap többek között dr. Pikó Károly, a sportoló orvosa, valamint a vezető görög doppingellenőr számolt be tanúként arról, hogy szerintük miként zajlott le az athéni ellenőrzés, pénteken pedig szakértőket, továbbá a diszkoszvető családtagjait faggatta a háromfős választott testület.

A háromfős lausanne-i testületbe az atléták egy osztrák szakembert jelöltek, rajta kívül a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a CAS képviselője vesz részt a munkájában és döntése kötelező érvényű lesz a NOB-ra, a sportolókra, s az érintett szövetségekre nézve egyaránt.

Nyomós indoka volt nem produkálni

Fazekas ügyvédje, Eva Maria Barki korábban azt mondta: szerinte az augusztusi döntés előtt azt kellett volna vizsgálni, hogy a diszkoszvető miért nem tudott elégséges mintát adni, vagyis az előírt hetvenöt milliliter helyett miért csak huszonötöt produkált. Szerinte a szabályok kimondják: az elégtelen mintaadás csak akkor minősül vétségnek, ha "komoly indok nélkül" történik.

A védelem azt próbálta bizonyítani, hogy Fazekas a megalázó, az őt emberi méltóságában sértő bánásmódból következően nem tudott elegendő vizeletet produkálni.

Beszámítható volt-e Fazekas?

Tanúként hallgatták meg Lausanne-ban dr. Szendrődy Győző bécsi klinikai pszichológust is, aki azt is vizsgálta az esettel kapcsolatban, hogy Fazekas beszámítható állapotban hagyta-e el a helyiséget. Úgy véli, a diszkoszvető beködösödött állapotban, emocionális módon viselkedett és nem tudta mit csinált, nem tudta a következményeit megítélni. "Fazekas elmenekült, de nem arra gondolt, hogy ezzel megfosztják az érmétől, hanem a helyzetből akarta eltüntetni magát" - tette hozzá a Nyugat.hu-nak nyilatkozva.

A diszkoszvető győzelmével véget ért verseny utáni sikertelen vizeletminta-adáson ott volt Pikó Károly, akitől a Nyugat.hu beszámolója szerint azt kérdezték, mit tett volna másképp az ellenőrök helyében. "Három dolgot soroltam fel. Az első, hogy ha gyanúsat észlelek, abbahagyom a procedúrát, és más tanúkat hívok be, klinikára viszem a sportolót, és addig nem folytatom a vizsgálatot. A második: ha a sportolónak kifogása van a tanúk ellen, akkor hívtam volna más tanúkat. Végül az alapdokumentumba leírom, hogy valami gyanús volt. Ebben a dokumentumban semmi nincs" - idézte fel vallomását dr. Pikó, aki szerint a mintavevők nagyon sokat hibáztak.

A meghallgatások után azt közölte a háromtagú testület, hogy akárcsak Annus esetében, Fazekas ügyéről is hat héten belül döntenek.