Elmarad az NHL

2005.02.11. 11:56
Hosszas egyeztetés után, megállapodás nélkül álltak föl az asztal mellől az észak-amerikai profi jégkorongliga és a játékosok érdekvédelmi szervezetének képviselői. Ezzel mostanra bizonyossá vált, hogy nem lesz még csonka NHL sem az idén.
Nem sikerült megegyezniük az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) egymással bérvitában álló főszereplőinek, azaz a klubtulajdonosoknak és a játékosoknak, így szinte biztos, hogy törlik a teljes 2004/05-ös szezont.

Utolsó tárgyalás

Gary Bettman, az NHL első számú vezetője már szerdán úgy nyilatkozott, hogy a hét végéig meg kell állapodniuk a feleknek, különben nem lehet elkezdeni az idényt. Ennek ellenére csütörtökön sem tudtak közös nevezőre jutni.

A helyzetet tovább rontja, hogy a több mint három órás tanácskozás után mindkét részről úgy vélekedtek, nincs miről tovább tárgyalni, mert már nem maradt esély az álláspontok közeledésére.

Elszállt az esély

"A játékosok szervezete semmiben nem volt hajlandó engedni, ezért nincs tovább miről tárgyalni. Újabb egyeztetést nem fogunk kezdeményezni, így a szezon biztosan elmarad, hacsak ők meg nem keresnek minket" - közölte Bill Daly, a liga vezető jogásza.

"Mi biztosan nem emeljük fel a telefont. Végeztünk" - válaszolt hasonló stílusban Ted Saskin, az érdekvédelmi szervezet első embere.

Ezzel már most biztosra vehető - igaz hivatalosan még nem jelentették be -, hogy az NHL lesz az első tengerentúli liga, amelyben bérvita miatt egy komplett idényt törölnek.

A játékosok Európába igazolnak

A mostani idényben eddig 378 olyan játékos jött át Európába, aki tavaly még a tengerentúlon kereste kenyerét. Az "exodus" érinti Magyarországot is: a Ferencváros megszerezte Rob Niedermayer (Anaheim Mighty Ducks) és unokatestvére, Jason Strudwick (New York Rangers) játékjogát, míg az NHL-es múlttal nem rendelkező, ám a profiligában szereplő St. Louis Blues alkalmazta Szuper Levente a Dunaújvárosi AC-Invitelt erősíti.