Törölték az NHL idei szezonját

2005.02.17. 09:32
Bár úgy tűnt, hogy az utolsó pillanatokban sikerül megegyezni az észak-amerikai profi jégkorongliga játékosszervezetének és a klubtulajdonosoknak, kedden eldőlt, törlik az idei szezont.
Hétfőn és kedden már olyan hírek keringtek, hogy a bérvita miatt szünetelő észak-amerikai jégkorongliga, az NHL Európába "menekült" játékosai füleseket kaptak, hogy beindul a már elveszettnek tűnt szezon. Ilyen értesítést kapott a szlovák világklasszis, Miroslav Satan is, aki a hétvégén még a budapesti Pannon GSM-kupán szerepelt.

Kilencmillió dollár volt a különbség

Az elmúlt napokban ugyanis szinte megállás nélkül tárgyaltak a klubtulajdonosok és a játékosszervezet (NHLPA). A bérek maximálásához, az úgynevezett fizetési sapka bevezetéséhez ragaszkodó vezérkar előbb 32, majd 40 millió dollárban szabta meg az egy klub által bérekre fordítható összeget, a hokisok viszont ezt eleinte mereven elutasították. Aztán kedden már ők hozakodtak elő egy 52, majd 49 millió dolláros csomaggal. A csapattulajdonosok viszont ezt nem fogadták el.

A felek kijelentették, ha magyar idő szerint kedd délutánig nem sikerül megállapodniuk, akkor idén már nem lesznek meccsek az NHL-ben. Mivel nem sikerült megállapodni, Garry Bettman, a liga első számú vezetője bejelentette: teljes egészében törlik a 2004/2005-ös szezont.

Egyetlen egyszer nem játszottak döntőt

Ezzel az NHL lett az első olyan tengerentúli profiliga, ahol egy egész idény marad el. Az 1893 óta létező Stanley Kupának eddig csupán egyszer, 1919-ben nem volt győztese, akkor a világszerte több millió halálos áldozatot követelő spanyolnáthajárvány a hokisok között is szedett áldozatot: a Montreal Canadiens egyik alapembere, Joe Hall hunyt el, továbbá sokan betegedtek meg a Seattle Metropolitans elleni döntősorozat alatt.