Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Lékó Kaszparov legyőzésére pályázik

2005.02.23. 11:25
A magyar sakknagymester, Lékó Péter Wijk an Zee-i elsősége után alig egy hónappal újabb tornagyőzelemre tör Linaresben. Kiváló formáját tekintve életében először legyőzheti a világranglista-vezető orosz, Garri Kaszparovot.
Lékó Péter a januári, Wijk aan Zee-i tornagyőzelme után szerdától a linaresi sakk-szupertornán ül asztalhoz. A spanyol városban százezer eurót, vagyis közel huszonöt millió forintot kap az első helyezett.

A címvédő, Kramnyik májusban játszik újra

A magyar sakknagymester mellett a világranglista jelenlegi első három helyezettje, az orosz Garri Kaszparov, a második indiai Viswanathan Anand, és a bolgár Veszelin Topalov, továbbá az angol Michael Adams (6.), a spanyol Paco Vallejo (18.) és a FIDE-világbajnok üzbég Rusztam Kaszimdzsanov (25.) alkotja a mezőnyt.

A címvédő orosz Vlagyimir Kramnyik nem indul, Kaszparov is többhónapos kihagyás után játszik újra. Kramnyik amúgy a májusi szófiai, igen erős mezőnyt, közte Polgár Juditot felvonultató tornán sakkozik újra. (Ezen egyelőre sem Kaszparov, sem Lékó nem jelezte részvételi szándékát, Lékó viszont Dortmundban biztosan ott lesz.)

Két éve Lékó lett a legjobb a spanyol kisvárosban

Lékó Péter
Lékó Péter
Tavaly a magyar a második helyen, fél ponttal szorult a vb-címvédő mögé, 2003-ban kitűnő játékkal megnyerte a tornát. Akkor úgy nyilatkozott, tudatosan kereste a bajt, nyílt játszmákra törekedett, és számítása maximálisan bevált. Akkori győzelmét a magyar sakkozás addigi legnagyobb tornasikerének minősítette Kállai Gábor, a magyar szövetség szakmai igazgatója.

A magyar nagymester a világrangsorban pillanatnyilag az ötödik, de a negyedévente készülő új sorrend megjelenésekor már - Wijk aan Zee-i tornagyőzelmével - harmadikká lép elő. (Polgár Judit is előreugrik, lehet a nyolcadik is.)

A torna előtt látott napvilágot a hír, miszerint, ha Kaszparov nem vállalja a megmérettetést az áprilisi, isztambuli vb-döntőben üzbég riválisával szemben, akkor október után Lékó ismét asztalhoz ülhet világbajnoki fináléban. A szabadkai születésű versenyzőnek ebből adódóan is fontos a kiváló szereplés, no meg amiatt is, mert Kaszparovot eddig még nem győzte le a klasszikus partik szabályait tekintve.

Mit szeretne Kaszparov?

Kaszparov amúgy megalázottnak érzi magát, az állandó pénzdíj-hitegetések miatt, és érzése szerint egy meghívásos tornán kellene eldönteni, ki jelenleg a világ legjobb sakkozója. Ezen a viadalon jobban érvényesülnének az erőviszonyok, egyszersmind a sakkozók jelenlegi íratlan szabályának - Kaszparovot le kell győznie a világbajnoknak - is megfelelne.

Ezek után pedig akár vissza is állhatna a lebonyolítási rend a régi kerékvágásba, egyúttal a régi világbajnok-jelölti rendszerbe, ami feltételezi, hogy a legjobbnak időszakonként kötelező kiállnia kihívójával.

Pénzdíjak, lebonyolítás
A verseny összdíjazását az eredeti tervekhez képest lényegesen megemelték a szervezők, az első helyezett 100 ezer, a második hatvenötezer, a harmadik ötvenezer, a negyedik huszonötezer, az ötödik húszezer, a hatodik tizenötezer, a hetedik tizenkétezer eurót kap. A torna március tizedikéig tart, elseje és hetedike szünnap lesz. Valamennyi versenyző két partit vált riválisaival.