Piroska
-2 °C
5 °C

Bajnokok albérletben, fizetés nélkül és a topon

2005.02.24. 11:13
Az athéni olimpiai bajnokok megünneplése után az Index arra volt kíváncsi, erre az évre miként változott, alakult át életük. A legfiatalabb, Janics Natasa Budapesten albérletben él tovább, még akkor is, ha jelentőset fordult vele a világ. Ketten - Kovács Katalin, Igaly Diána - nem kapnak fizetést, Kammerer Zoltán húszéves Ladáját nyúzza. Majoros István erkölcsileg és anyagilag sorsfordítóként értékelte sikerét, Benedek Tibor örül, hogy ezúttal itthon ünnepelhetett. Nagy Tímea élete rendeződött, Vörös Zsuzsa túlesett a csalódáson amit azért érzett, mert az év sportolója választáson nem ismerték el eredményeit, Steinmetz Ádám alázattal és nagy szerénységgel pólózik tovább. Többen úgy érzik, az athéni doppingbotrányok háttérbe szorították a sikereket.
Az athéni olimpiai bajnokok tavaly szeptemberben megkapták jutalmukat, átvették állami kitüntetéseiket, az ünneplésük véget ért, új évet, néhányan teljesen új életet kezdtek. Lényegesen távolabbról, más szemszögből szemlélik győzelmüket, annak értékét, levonták a tanulságokat. Az Index arra volt kíváncsi, miként változott meg életük címük megszerzése után, mihez kezdtek pénzükkel.

Nagy Tímea gyerekváróban


Tekintse meg képeinket!
Az első athéni, összességében a százötvenedik magyar aranyérem tulajdonosa, a vívó Nagy Tímea már öthónapos terhes, és két kislány - Luca és Csenge - után harmadik gyermekét várja. Ideje nagy részét már az tölti ki, hogy hatvannyolc négyzetméteres lakásukban kialakítson egy kisebb gyerekszobát. Mindez most már csak a helyszűke miatt, mert a hetekig tartó pénztelensége a napokban megoldódott, hiszen klubjától, a Honvédtól már kap fizetést, és szponzora, a KFKI Számítástechnikai Csoport továbbra is bízik benne egyszersmind támogatja.

A női párbajtőr kétszeres egyéni olimpiai bajnoka nem zárta ki, hogy a következő, pekingi játékokon is részt vesz - előző két szülése után egyaránt a dobogó tetejére állhatott -, de ez családja és férje, Varga Sándor áldozathozatala nélkül biztosan nem valósítható meg.
'Magyarország vívónemzet, hej, hej'
Nagy Tímea nem az aranygéppel jön haza
Gyermekei nevével a tőrén vívott Nagy Tímea
'Már nagyon ki akartam menni ünnepelni'
Elbukott női párbajtőrcsapatunk is

Igaly Diána és Petrocelli háza

A sportlövő Igaly Diána ugyanakkor beköltözhetett abba a törökbálinti házba, amelynek felújítását és csinosítását még a sydney-i bronzérme után kapott milliókból kezdte el. "Az otthonom úgy épült, mint a hetvenes évek sorozatában Petrocellié, de végre kész, és most már tényleg gondolkodhatom azon, hová fektessem be a pénzem. Igaz, mivel a rendszerváltás óta nem kapok fizetést a klubomtól, a mindennapi életemre is gondolnom kell." A skeet athéni bajnoka az Indexnek elárulta, vadászok oktatójaként dolgozik edzései mellett. Négy hónapja már viszont nem tudott gyakorolni, mert télen a koronglövők mindig szabadságra mennek.

"Azt eddig is gondoltam, hogy szeretnek, de igazán csak most bizonyosodtam meg arról, hogy mennyien. Leírhatatlan, mennyi szeretetet kaptam az emberektől, hány embernek érintette meg a sikerem a lelkét. Különösen elbűvölt, hogy óvodások is büszkén jöttek oda hozzám, hogy tudják ám, mi a skeetlövészet" - mondta. A negyvenéves világbajnok, aki fogadásból ejtőernyős ugrást is végrehajtott az ősszel, úgy véli, nagy ajándék lenne az élettől, ha Pekingben lehetőséget kaphatna címe megvédésére. Hozzátette még, ez az arany sok mindenért kárpótolta, és nem kifejezetten is azért, mert az elmúlt év addigi versenyei pocsékul sikerültek számára.
Igaly a vadnyugaton is megélne
Igaly Diana olimpiai bajnok
Igalyt már nem keverik Kovács Ágival

Majoros István mínusz öt fokos boldogsága

Majoros István Nála is lelkesebben nyilatkozott életének sorsfordító győzelme után az ötvenöt kilós birkózó, Majoros István. "Száz százalékot változott az életem. Felismernek, megállítanak az utcán, és gratulálnak nekem. Megválasztottak az év legjobb férfi sportolójának, ilyen megbecsülésről nem is álmodhattam. A tízmilliós jutalomból felújítottam pomázi lakásomat, új az autóm, szóval boldognak mondhatom magam" - értékelt. Majoros, aki a kecskeméti Univer konzervgyár reklámarca is lett, úgy érzi, még a következő olimpián is részt vehet, majd viccesen megjegyezte, hogy 2012-ben is számíthat rá a csapatvezetés.

Az kötöttfogásban aranyérmes birkózónak az év legfontosabb versenye ugyanakkor a budapesti világbajnokság lesz, amelyiken szeretne jól szerepelni, annál is inkább, mert a vb-elsőség még hiányzik az életéből. "Annyi biztos, jól fogok versenyezni, mert a magyar emberek előtt nem is lehet rosszul. Még mindig mínusz öt fokos hideg szaladgál a hátamon, ha visszagondolok Athénra, és az ott kapott biztatásra" - emlékezett vissza.
Majoros István olimpiai bajnok
Jól döntött Majoros, hogy nem vonult vissza
Akkor sem győzik le Majorost ha egy hétig kell birkózniuk
Gerincsérvvel nyert olimpiát Majoros?

Vörös Zsuzsa túl a csalódottságon

Jóval nagyobb a kontraszt a ritkán látható fölénnyel diadalmaskodó öttusázó, Vörös Zsuzsa esetében, aki teljes joggal vette zokon, hogy a tavalyi év női sportolójának megválasztásán az újságírók csak a negyedik helyre sorolták, pedig az olimpia mellett világbajnokságot és Eb-t is nyert - ennél több sikert egy évben nem lehet begyűjteni.

Vörös úgy látja, picivel ismertebb lett, de erkölcsi elismeréséről mindent elárul a szavazás eredménye. "Mindegy, nem kesergek már rajta, elmúlt, elraktároztam a tudatom mélyére a sértődéssel vegyes meglepettségemet" - fogalmazott. A legfontosabb tavalyi tanulságként azt említette meg, hogy "elhittem, a nem szerencsés lóválasztás és a gyenge bemelegítés után is képes vagyok uralkodni az állaton, és ennek meglett az eredménye."

Annak ellenére, hogy Vöröst menyasszonyi ruhában is lehetett látni az egyik sporthetilapban, az esküvő egyelőre nincs kitűzve. "Az akkor lesz, amikor majd úgy gondolom" - jegyezte meg. A székesfehérvári kiválóság barátjával építkezésbe kezdett, még nem tudja, mikor lesz kész a háza, de az biztos, hogy három kutyájának feltétlenül jut hely benne.
Vörös Zsuzsa: Céltudatosabb lettem
Vörös Zsuzsa olimpiai bajnok
Vörös előre kiszámolta

Janics Natasa Prágában ünnepelt


Klikk a képre!
A küldöttség legeredményesebb tagja, a két aranyat is szerzett Janics Natasa igazi sztár lett az olimpia után, de még ma is albérletben lakik. "Másképp néznek rám az emberek, nagyon sok kedves meghívást és ajándékot kaptam, olyan helyekre jutottam el, ahova soha azelőtt. Legutóbb például segélykoncertre és divatbemutatóra invitáltak. Azt hiszem, minden könnyebb lett számomra, bár tetszett eddig is az életem. Szegeden lakást vásároltam, épp most rendezem be az anyukámmal és bátyáimmal együtt. Pesten viszont, ha az edzések ide kötnek, továbbra is egy idősebb házaspárnál lakom, albérletben" - közölte.

Sok olyat kapott a győzelmei után, amiről korábban álmodni sem mert, egyik szponzorától autóhoz jutott, Portugáliába és Németországba is hívták kajakozni. "És persze a bulizás sem maradhatott ki, ki kellett ereszteni a gőzt" - vallotta be. Édesanyjával Prágába utazott ünneplés gyanánt, és meg sem fordult a fejében, hogy valamelyik divatos távoli szigeten költse pénzét.

Huszonhárom évesen lett példakép

Furcsa számára, hogy huszonhárom évesen gyerekek példaképe lett, holott még neki is vannak bálványai az élet minden területéről. Janicsot az olimpia előtt sem feszélyezte, hogy aranyakat vártak tőle, és idén sem gondol arra, hogy veszíthetne. "Tudom viszont, hogy nem vagyok legyőzhetetlen" - állította határozottan.

Magánéletével kapcsolatosan csupán annyit mondott, hogy az nem tartozik másra, és úgy gondolja, ha megtalálja élete párját, akkor sem fog a sajtóhoz rohanni.
Janicsot nem zavarja az esélyesség
Janics Natasa kétszeres olimpiai bajnok
'Én vagyok a világ legmagyarabb embere'
Janics keresett a legjobban Athénban

Kovács Kati klub nélkül, de új lakásban

A palánkai születésű versenyző márciusban Sevillában edzőtáborozik, épp a minap intézte el a repülőjegyeket - edzőjének a nevét elírták, ami kisebb fennakadást okozott -, és foglalt szállást párosbeli társával, Kovács Katival. Ő legalább annyi fogadáson vett részt, mint társa, helyzetét azonban jócskán nehezíti, hogy jelenleg nincs szerződése egyik klubbal sem, és fizetést sem kap négy hónapja. Nem tagadta, edzéseiken az egészséges mértékben folyamatosan rivalizálnak, és biztosra lehet venni, nagy csata várható kettejük között az idei válogatókon.

Kovács nemrég költözött új lakásba barátjával, a világbajnok kenus Hoffman Ervinnel. Családalapításuk viszont valószínűleg Peking után várható.
Kovács párosban olimpiát nyert
Második a női kajaknégyes

Többre számított Kammerer Zoltán

Az Athénban harmadik bajnoki címét elérő, ugyancsak kajakos Kammerer Zoltán most kevesebbet kapott annál, mint amire számított. "Sydneyből két arannyal a nyakamban, lényegében gyerekként tértem haza, és az egyik ünneplésből a másikba sodródtam, átgondolni sem volt sok időm, mit értem el, csak kapkodtam a fejem. Most ellenben tudatosan rákészültem mindenre, de érzésem szerint a doppingbotrányok miatt jóval kevesebb figyelmet szenteltek nekünk, a címet védő négyesnek. Nem vártam el, hogy hetekig a címlapokon szerepeljünk, de ennél többet érdemeltünk volna. Ahogy más bajnokok is" - jegyezte meg.

A váci születésű klasszis úgy értékelt, talán az ezredfordulónak volt köszönhető, hogy 2000-ben nagyobb felhajtás volt körülöttük. "Az olimpiai hangulatból keveset éreztem itthon, és kint egyaránt, amikor már megvolt Igaly Dia aranya és Gyurta ezüstje, akkor sem ujjongtak az emberek" - rögzítette.

Kammerertől szponzora a korábban nekiadományozott autót is visszavette, így most kénytelen egy húszéves Lada Nivával járni. A pénzét egy kis gödi házra költötte, és értelemszerűen elenyésző hányadát veterán autóinak - egy Chevrolet Camaro és egy háború utáni Jeep - fenntartására.

A floridai edzőtáborba készülő, szintén a négyesben érdekelt Vereckei Ákos annyit tett a vezérevezős szavaihoz, hogy nem véletlenül nem foglalkoztak az év csapata választáson elért második hellyel; a kajakosok ugyanis nem mentek el a decemberi díjátadóra.
Megvédte címét a férfi négyes

Az itthoni ünneplést élvezte igazán Benedek Tibor

A vízilabda-válogatott népszerűsége a csúcsra járt az olimpiai sikert követő hetekben, hónapokban. A csapat kapitánya, Benedek Tibor a négy évvel ezelőtti hazai ünneplést római légióskodása miatt kevésbé érezhette át. "Beláttam, a legjobb itthon élvezni a sikert, mert ez a hangulat, szeretet sehol nem kapható meg a világban, decemberig kitartott a fokozott rajongás. Ráadásként 2000-ben, Olaszországban csak néhány barátom tudta, mit értem el, hogy egy, a világban mindenhol ismert, és tekintélyt parancsoló cím került a nevem mellé. A két siker között még az is nagy különbség, hogy az elsőre húsz évet vártam, míg a másodikra négyet. Athénban feladatot teljesítettünk, Sydneyben küldetést. Ausztráliában azt akartuk elérni, hogy a korábbi példaképeinkkel egyenértékű játékosok, vagyis olimpiai bajnokok legyünk" - fejtette ki. Válása után, ha Olaszországot klubszinten el is hagyta, lányához rendszeresen kiutazik.

A harminchárom éves balkezes klasszis minden napra, valamennyi edzésre képes motiválni magát, ezzel együtt a társait átsegíteni a holtponton. Kitért arra is, hogy második aranyérme kötelezettségekkel jár, viselkedése továbbra is példamutató kell legyen.
Veretlenül az elődöntőben
A pólósok nyerték a nyolcadik aranyat
Mindenki, a szökőkútba!

Steinmetz Ádám: szerényen, alázattal tovább

Így kezdte mondandóját a gárda legfiatalabb, huszonhárom éves tagja, Steinmetz Ádám is. "A legfőbb célom az volt, ne szálljak el, még szerényebb és alázatosabb legyek a sportághoz, mert az élet megy tovább. A visszajelzésekből úgy ítélem meg, különösebben nem is tellett nagy erőfeszítésbe, hogy a vágyam teljesüljön" - mondta az Athénban Kemény Dénest a medencébe magával rántó center, aki a kapitány aktuális felfedezettje volt. "Négy éve családtagként, közvetve ünnepeltem, annál többet el sem képzelhettem, hogy most személyesen is érintett leszek" - emelte ki.

Hihetetlenül jóleső érzés számára, amikor megállítják a metrón vagy a villamoson - pillanatnyilag tömegközlekedik -, és kezdi átérezni, hogy a döntő napján tényleg az ország szurkolt értük, hogy egyszer vegyék át a vezetést, és nyerjenek.

Steinmetz egyelőre még szüleivel él, a pénzét félretette, és bízik benne, hogy az esetleges újabb sikerekkel még bővülhet a kassza. "Ám ennél is sokkal fontosabb, hogy a két Steinmetz-fivér felkerült az olimpiai bajnokok márványtáblájára, és ha még egyszer bevésnénk a nevünket, de nem folytatom, úgyis tudja mindenki, mire gondolok" - összegzett.