Mátyás
-6 °C
1 °C
Magyarország
ma 03:00
Magyarország
Alpesi sí

Szupertorna dönthet a sakkozók világbajnoki címéről

2005.03.01. 13:30
Úgy tűnik, létrejöhet az a nyolc résztvevős sakktorna, amelyiken a világ legjobbai ülnének asztalhoz, és eldönhetik: melyikük a legfelkészültebb. Lékó meghívása biztos, de Polgár Judit is szóba kerülhet. A hazai szövetség szakmai igazgatója, Kállai Gábor szerint Budapestnek meg kell fontolnia a rendezést.
A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) kalmük elnöke, Kirszan Iljumzsinov a szervezet tanácsának grúziai ülésén kijelentette: tervei szerint még idén sor kerül egy, a világ nyolc legjobb játékosát érintő tornára, amelynek győztese szerzi meg az egyesített világbajnoki címet. A versenyre Lékó Péter is hivatalos.

Lékó helye biztosnak tűnik

Az elnök jelezte: a szupertorna összdíjazása minimum ötszázezer dollár (közel százmillió forint) lesz. Lékó és a két jelenlegi világbajnok, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov (FIDE) és az orosz Vlagyimir Kramnyik (klasszikus) mellett az indiai Viswanathan Anand, az angol Michael Adams, a bolgár Veszelin Topalov, valamint a világranglista-vezető orosz Garri Kaszparov és honfitársa, Alekszandr Morozevics vehet részt rajta.

A chessbase.com oldalon megjelent hír szerint a nyolc érintett nagymester egyelőre még nem reagált a tervre, de várhatóan ez is hamarosan megtörténik, ugyanis március tizenötig jelezniük kell indulási szándékukat. Amennyiben a játékosok közül valaki nem hajlandó asztalhoz ülni, helyette a FIDE-világranglistán legelőkelőbb helyen álló játékost hívják meg. A torna helyszíne Kalmükföld fővárosa, Eliszta lenne, mégpedig azért, mert ennek az orosz automóm köztársaságnak az elnöke Kaszimdzsanov.

A Linaresben játszó világelitből még senki sem reagált a hírre

Lékó jelenleg a linaresi szupertornán játszik, az érintettek közül Kaszparov, Anand, Topalov, Adams és Kaszimdzsanov társaságában. Carsten Hensel, német menedzsere szerint Lékó a verseny alatt nem foglalkozik a mostani hírrel. (A tornán Kaszparov vezet, egy ponttal előzi meg Lékót, aki eddig öt döntetlent játszott.)

A magyar nagymester tavaly Kramnyikkal mérkőzött meg a klasszikus világbajnoki címért, de a párharc 7-7-es eredménye a címvédő sikerét jelentette.

A FIDE eredeti tervei - a prágai egyezményben szentesítették ezt a verziót - szerint a klasszikus világbajnoki cím birtokosa a Kaszparov-Ruszlan Ponomarjov mérkőzés győztesével találkozott volna. Az ukrán játékossal azonban nem tudott megegyezni a nemzetközi szövetség, így az új FIDE-világbajnok, az üzbég Kaszimdzsanov lépett a helyére. Ebben az esetben is többszöri időpont- és helyszínváltoztatásra került sor, és időközben Kaszparov jelezte, elege van a vitákból. Február tizenötödikén ugyanakkor Iljumzsinov bejelentette: a mérkőzés helyszíne Isztambul, a pénzdíj pedig 1,65 millió dollár lesz.

Polgár Judit részvétele is szóba kerülhet

Kállai Gábor, a Magyar Sakk Szövetség szakmai igazgatója szerint könnyen elképzelhető, hogy lemondások esetén Polgár Judit is bekerül a nyolcfős mezőnybe.

"Lékó Péter egy újabb megérdemelt esélyhez jutott a mostani javaslattal, ami megint csak a Kramnyik ellen elért 7-7-es döntetlen szakmai sikerét jelzi. A nemzetközi szövetség javaslata szerint a világranglista első hét helyezettje és a FIDE-világbajnok Kaszimdzsanov indulhatna a tornán. Polgár Judit a kilencedik a rangsorban, így néhány visszalépés után ő is szóba jöhet. Kérdéses például, Kramnyik vállalja-e a játékot, hiszen ő többször hangsúlyozta, hogy az eredeti címegyesítési folyamat híve."

Kaszparov régi terve és vágya teljesülhet

Kállai hozzátette, Kaszparov és a FIDE egyeztetése húzódhat a mostani bejelentés hátterében. "Lejárt a FIDE által Kaszparovnak szabott határidő az isztambuli párharcra és nem ismerjük az orosz sztár válaszát, most pedig itt az új lebonyolítás. Szerintem Kaszparov megkereste a FIDE-t, és ő javasolta ezt a tornát, amiről már korábban is úgy nyilatkozott, hogy ez lenne az ideális az erőviszonyok eldöntésére. Amennyiben Kaszparov és a világranglistán második Anand részt vesz a versenyen, az szakmailag is teljesen legitimmé válik. De ha az egyikük hiányzik, akkor a szakma ismét nem fogadja el ezt címegyesítésnek. Nem véletlen, hogy a linaresi torna időpontjában került sor a bejelentésre, mivel így könnyebb az érintettekkel egyeztetni."

Nagyotmondás nélkül

A szakmai igazgató a pénzdíjról úgy vélekedett, Kirszan Iljumzsinov ezúttal nem akart nagyot mondani. "Úgy tűnik, a Kaszparov-Kaszimdzsanov párharcra ígért 1,65 millió dollár (háromszázmillió forint) kacsa volt. Az ötszázezer dollár pénzdíjat a FIDE a saját keretéből is tudja biztosítani, de várhatóan egy és másfél millió dollár között lesz majd a valós összeg. Ugyanis a tornára jelentkező a sakkvilág szinte összes marketingértékét megkapja cserébe. Ezért nekünk is el kell jutni oda, hogy elgondolkodjunk, Magyarország pályázzon-e a rendezésre. Az elisztai helyszín ugyanis egyáltalán nem biztos."

Négy pályázó van eddig

Kállai szavait alátámasztja, hogy a Szport Ekszpressz című orosz lapnak Florencio Campomanes, a FIDE Fülöp-szigeteki tiszteletbeli elnöke Tbilisziben azt mondta, amennyiben pályázatot írnak ki a tornára, Eliszta és a grúz főváros mellett Jereván és Szingapúr is jelezte érdeklődését.

Budapest szívesen adott volna otthont a Kramnyik-Lékó mérkőzésnek, a kormány támogatta is az elképzelést, de a pénzdíjat nem sikerült előteremteni.