Elsírta magát a sportdiplomata

2005.03.07. 20:09
A Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) hétvégi isztambuli közgyűlésén újabb négy évre egyhangúlag választotta elnökké dr. Aján Tamást. Ajánt a magyar szövetség nem támogatta, a hazai tisztségviselők el sem mentek az ülésre. A sportvezető elsírta magát beiktatásakor, mert az elmúlt hónapokban érzése szerint alaptalanul támadták az athéni magyar doppingügyek miatt. Újraválasztásakor megkapta a Nemzetközi Fair Play díjat.
Fennállásának századik évfordulóját ünnepelte a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF), amelyik a negyedik legrégebben alapított sportszövetség a világon. A szervezet isztambuli ülésén tisztújítást is tartott, és annak ellenére Aján Tamás választotta elnöknek, hogy a magyar szövetség nem támogatta újabb négyéves megbízatását. Aján, aki a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára is egyben, nem véletlenül hangsúlyozta, maximális elégtételt érez, miután egyhangúlag szavazták meg az elnöki posztra.

A NOB-elnök is ott volt a választáson

Az Indexnek kiemelte, hogy a centenáriumi ünnepségen a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Jacques Rogge is megjelent, és rajta kívül számos nemzetközi szövetség - torna, atlétika, kézilabda - elnöke is elutazott a török fővárosba a kedvéért.

"Csak részben szólt nekem az érdeklődés, sokkal inkább a sportág érdemelte ki, amelyről Rogge elnök is úgy nyilatkozott, hogy az egyik alapsportág, amelyik nélkül elképzelhetetlen a mai modern testkultúra" - mondta.

Sajnálkozás, értetlenkedés

Aján sajnálkozott, hogy Magyarország nem vállalta a rendezést - tavaly év végén mondta le a hazai szövetség -, pedig abban élt, hogy itthon keríthetnek sort az eseménynek.

Nem tagadta értetlenül álltak a nemzetközi szövetség tagjai azelőtt, hogy itthonról egyetlen tisztviselő sem jelent meg az eseményen. "Részletesen nem akarok kitérni arra, hogy miért nem jöttek el a magyarok, ez a vezetőket minősíti" - közölte. Az ellenségeskedésről annyit: a magyar elnök, Dolovai Tamás őt támadta az olimpiai doppingügyek miatt, mert álláspontja szerint neki kellett volna jobban kiállnia az érintett sportolók mellett, és "eltussolnia" a magyar ügyeket.

Kiborult, megcincálták igazságérzetét

A sportdiplomata újraválasztását követően elsírta magát. "Bevallom, nem túl férfias, ha valaki a könnyeivel küszködik, de annyi minden szakadt rám az olimpia után, hogy egyszerűen kitört belőlem a sírás. Alaptalanul támadtak, vádoltak, kiborított a hozzá nem értés, a szabályok nem ismerete, emellett megcincálták az élő igazságérzetemet, ez vezetett ahhoz, hogy nem tudtam feltartóztatni a könnyeimet" - magyarázta.

Aján egyébként megkapta a Nemzetközi Fair Play díjat, amit harminc éve tartó kiemelkedő doppingellenes tevékenységéért érdemelt ki. Úgy gondolja, nem lehet elégedett eddigi ténykedésével, még akkor sem, ha az elmúlt több mint húsz évben hetven országban honosodott meg a súlyemelés. "Tudunk jobban dolgozni, és ezt látni is fogják" - jelentette ki.

Még nem jött el a kitárulkozás ideje

A magyar ügyekkel kapcsolatosan korábban úgy fogalmazott: banális ok miatt buktak le a súlyemelők, de érzése szerint még most sem jött el az ideje annak, hogy elmondja meglátásait. "Ha a fegyelmi vizsgálat lezárul, akkor kitárulkozom, addig nem. Őszinte tényfeltárást kértünk, ám ebből eddig semmi sem valósult meg, gyönyörűen kibújtak a vizsgálat elől, helytelen oldalról közelítik meg a kérdést" - összegzett. (Az ezüstérmétől megfosztott Gyurkovics beadványát nem fogadta el a Nemzetközi Sportdöntőbíróság.)