Mátyás
-6 °C
1 °C
Magyarország
ma 03:00
Magyarország
Alpesi sí

A sport legnagyobb csalásai

2005.03.11. 09:21
A néhány hete kirobbant német fogadási botrány bebizonyította, hogy mindig vannak, akik a sportesemények befolyásolásával kísérleteznek. Hoyzer bíró beismerte, hogy manipulálta az eredményeket, és még négy társát is bemártotta. Az Index bundaenciklopédiájából kiderül, hogy mennyiért lehetett megvásárolni a meccseket Magyarországon, amikor még volt futball, hogy a hazai elkövetőket nem büntették meg komolyan, a BEK-győztes csapatokat viszont igen. A baseball-legenda naponta fogadott horribilis összegekkel csapata bukására, a kosaras pár ezer dollárt keresett a bundával, az őt kihasználó bűnszövetkezet viszont félmilliót. Az olimpián a maffiafőnök intézte a műkorcsolyázók sikerét, Romániában hirdetésben ajánlkozott bundára a bajnokcsapat.
Megmondhatatlan, ki használta először a bundázás kifejezést, és azt is nehéz felkutatni, mikor honosodott meg a köznyelvben, csak annyi biztos: a "bunda alatt intézni" szólásból alakult ki. A szólás arra utal, hogy sutyiban, egymás között, fű alatt intéznek el dolgokat. Az elmúlt évek nagy visszhangot kiváltó bundaügyeinek sportági sajátosságait, általános hasonlóságait, és nem utolsósorban pénzügyi részleteit idéztük fel.

Novák aktáinak tanulsága

Az első bizonyíték arra, hogy magyar élcsapatok, éljátékosok egymás között adták-vették a meccseiket, a hatvanas években, Nemere ügynök ősszel nyilvánosságra került jelentéseiből derült ki. Az önmagát leleplező kétszeres olimpiai bajnok, Novák Dezső bevallotta a belügynek: 1968 januárjában a Haladás vezetői fejenként tízezer forintot adtak a Ferencváros játékosainak, hogy bukják el szombathelyi találkozójukat. A történészek gyorsan hozzátették: akkoriban kétezer forint volt az átlagkereset. A tízezres összeg egyébként átlagosnak számított más meccseken is.

Az állam tudott a csalásról, de szemet hunyt, pedig alighanem ennél sokkal több mérkőzésen született megegyezéses eredmény. A kétszeres szövetségi kapitány, Mészöly Kálmán is elismerte egy tévéműsorban: úgy játszottak bundameccset, hogy lehetőleg ne vegye észre a néző, így végződött 4-4-re a '60-as évek végén egy Vasas-Újpest rangadó.

Sallai: Csak prémiumkiegészítés volt, nem bunda

A nyolcvanas évekre csupán annyiban változott a helyzet, hogy még mindig nem ismerik be az akkori elkövetők bundázásukat. Sallai Sándor például a '85-ös Debrecen-Honvéd meccsről pár napja úgy beszélt a Nemzeti Sportban, hogy ők csak "prémiumkiegészítést" kaptak. Annak ellenére, hogy valamennyi csapattag zsebre tehette a húszezer forintot - ebből pár éves Ladához is hozzá lehetett jutni akkoriban -, bűnbaknak a védőt kiáltották ki. A válogatott védőt három évre tiltották el, végül Svájcban fejezte be pályafutását.

A Honvéd egy évvel korábban 6-6-os döntetlent játszott a Volánnal, minek köszönhetően az azóta megszűnt pesti kis csapat bennmaradt, az öt gólt szerző Esterházy gólkirály lett. Az árfolyam vélhetően megegyezett a debrecenivel, a Honvédtól öt pontot levontak, de mivel hattal nyerte a bajnokságot, első maradt. A Volánnál ugyanakkor nem számítottak arra, hogy a Diósgyőrben szereplő Nyíregyháza is pénzt áldoz bennmaradásra, és 7-2-re nyer. Végül a Diósgyőr mellett mindkét csapat kiesett.

A vb-gólkirály Rossi eltiltását mérsékelték


Klikk a képre!
Olaszországban viszont nem bántak kesztyűs kézzel a bundában érintett csapatokkal, játékosokkal. A nyolcvanas évek elején kizárták az első osztályból az addigra már kétszeres BEK-győztes Milant, de a Lanerossi Vicenza sem járt jobban. A játékosok közül Paolo Rossi eltiltást kapott, a szövetségi kapitány, Enzo Bearzot közbeavatkozására mérsékelték kilenchónapos eltiltását, így hat góllal főszereplője lehetett az olaszok idáig utolsó vb-győzelmének '82-ben.

Olaszországban ettől függetlenül évről évre adódnak próbálkozások, a tavalyi kupasorozatban is kiderült néhány játékosról, hogy pénzt fogadott el az eredmény befolyásolásáért. A nyolc érintett közül a modenai Antonio Marasco kapta a legsúlyosabb büntetést, őt három évre, míg a palermói Generoso Rossit egyre tiltották el.

Bulgáriában feltárták a bundákat

A volt szocialista országok közül Bulgáriában nyíltabban tárták fel a vesztegetéseket, mint itthon. Következésképp a mexikói világbajnokságra készülő csapatot a kapitány úgy állította össze, ki volt épp szabadlábon kiszemeltjei közül. Akkor a két nagy múltú csapatot, a Levszkit és a CSZKA Szófiát névváltoztatásra kényszerítették, előbbi a Vitosa, utóbbi a Szredec nevet kapta. Lengyelországban, '93-ban a Legia bajnoki címével fizetett sorsdöntő meccsének megvásárlásáért.

Megbeszélt eredmények
Sohasem bizonyosodott be, igaz nem is próbálták bebizonyítani, hogy a '82-es világbajnokságon az NSZK és Ausztria utolsó csoportmeccsükön előre "levajazta" az osztrák vereséget, és közös erővel kiejtették Algériát. A németek '74-ben fordított előjellel állhattak harmadik meccsükhöz, akkor már biztos továbbjutók voltak, de mivel a folytatásban el akarták kerülni a hollandokat, az argentinokat és nem utolsósorban a brazilokat, 1-0-ra kikaptak a keletnémetektől.

Valószínűleg az addig remeklő peruiak sem ok nélkül kaptak ki 6-0-ra '78-as vb-n a házigazda Argentínától utolsó, nekik már tét nélküli meccsükön. Az argentinok hat lőtt góllal kerülhettek a brazilok elé.

A 2002-es világbajnokságon Dél-Korea érezhető bírói nyomás alatt jutott az elődöntőbe, a tizenhat között Moreno játékvezető nyilvánvaló segítségével ejtették ki az olaszokat. Moreno luxusutazást kapott, terepjárót, a bankszámlája is meghízott, de ártatlan maradt.

A legutóbbi Európa-bajnokságon a svédek és a dánok találkoztak a befejező csoportkörben, és a sors úgy hozta, ha 2-2-t játszanak, akkor a másik meccsen az olaszok akár tíz gólt is lőhetnek a bolgároknak, akkor sem juthatnak tovább. Talán nem is meglepetés, 2-2 lett az északi rangadó. Az érintettek mindvégig tagadtak, az olasz kapitány sem vádolt senkit.

Franciaországban '94-ben lepleződött le a Marseille elnökének, Bernard Tapie-nak bundázása. Tapie a Valenciennes játékosait vesztegette meg, de ők az esetet jelentették a szövetségnek, így a '93-ban BEK-győztes társulat egy évvel később a másodosztályba kényszerült, a Világkupa fináléját sem játszhatta le, és a Milan ugrott be helyette. A politikában is szerepet vállaló Tapie féléves börtönbüntetése után úgy nyilatkozott, ő szereti a valenciennes-i embereket, és nem adott pénzt a csapat játékosainak.

A Kijev nercbundákat adott volna a bundáért

A bundatörténetben a kilencvenes évek közepén állt be fordulat. Feltehetően az ukrán Dinamo Kijev vezetői jöttek rá először arra, hogy a rivális megvesztegetésénél sokkal hatékonyabb és üdvözítőbb lehet, ha a játékvezetőnek kínálnak fel egy kisebb összeget. A spanyol Lopez Nieto megkörnyékezése után azonnal tájékoztatta főnökeit, hogy az ukránok nercbundákkal és készpénzzel akarták őt "helyes útra téríteni". Később a bíró önmagával is ellentmondásba keveredett, ám a kijeviek - noha megnyerték a dán Aalborg elleni '95-ös Bajnokok Ligája-selejtezőt - kénytelenek voltak átadni helyüket riválisuknak.

A bíró megvesztegetésének azóta kultúrája lett, hiszen a cseh ligában is bebizonyosodott, hogy a Synot Sparta Praha elleni győzelmében jelentős szerepet vállalt Stanislav Hruska. 175 ezer koronáért (1,35 millió forint). Hruskát letartóztatták, eltiltották, később pedig kiderült, a szövetség elnöke is érintett az ügyben, mert tudott az "irányított" bíróküldésről.

Hoyzer maffiakapcsolatai


Ennél nagyobb horderejű a német játékvezető, Robert Hoyzer többszöri csalása. A kupából tavaly augusztusban gyanús körülmények között kieső hamburgiak kezdtek nyomozásba, mert úgy vélték, a harmadik ligás Paderborn igen komoly segítséget - kiállítás, tizenegyes - kapott Hoyzertől. A HSV csak annyit derített ki, hogy a berlini egyetemista fogadott a csapat sikerére, a nyomozás azonban igazolta, nemcsak ő, hanem az a szervezet is, amelyiknek vélhetően a tagja. A bűnszövetkezet ellen egyelőre tart a nyomozás, de az őrizetbe vett és a sportágtól örökre száműzött Hoyzer tanúvallomásában négy másik kollégáját is megvádolta. (Dominik Marksot csütörtökön őrizetbe vették.) Pillanatnyilag nem tudni, hány mérkőzést manipuláltak - többet újrajátszanak, a Hamburg kétmillió eurós kártérítést kapott -, és az sem, hogy a csalással mekkora összegre tettek szert, a sejtések szerint eurómilliókra.

A bokszfőnök börtönt kapott

Ez az ügy már érinti a bunda jelenlegi sikerágazatát, a szerencsejátékot, a fogadásokat. Az Egyesült Államokban erre már jóval korábban rájöttek a sportból megélni kívánók. Igaz, a bokszban a hatvanas évektől már nem volt számottevő botrány, négy éve a világranglista manipulálásáért, csúszópénzek elfogadásáért a Nemzetközi Boksz Föderáció (IBF) elnöke, Robert W. Lee huszonkét hónapos börtönbüntetést kapott.

A legemlékezetesebb gyanús eset a hatvanas évekre tehető, amikor a maffia egyik verőembereként is emlegetett nehézsúlyú Sonny Liston kétszer is kikapott Muhammad Alitól. Előbb a hetedik, aztán az első menetben, a publikum mindkét alkalommal biztos volt a bundában, de egyszer sem igazolódott a feltételezés. Liston rejtélyes halála előtti utolsó meccsén a pletykák szerint nem lett volna szabad nyernie, mégis megtette.

A filmekben többször volt téma az amerikai futball tisztátalansága is, de a sportágban komoly botrány '63 óta nem tört ki. Akkor a Greenbay Packers sztár irányítója, Paul Hornung és a Detroit Lions védője, Alex Karras egyaránt egyéves eltiltást kapott, mert fogadtak egymás elleni meccseikre. Nemzeti felháborodást váltott ki a liga vezetőjének, Pete Rozelle-nek keménykezűsége, de kétségtelenül hatásos volt.

A baseball-legendát még nem rehabilitálták


Tekintse meg képeinket!
A baseball legnagyobb botránya az egyik leghíresebb játékos, Pete Rose nevéhez fűződik. Rose háromszoros bajnok volt, máig a legtöbb ütés, 4256 szerepel a neve mellett, ő játszott a legtöbb mérkőzésen is, 3562-szer lépett pályára. Pályafutásának végén, '86-ban a Cincinnati Reds játékosmenedzsere lett, és kiteljesedett rajta játékszenvedélye. '87-ben napi - minimum - tízezer dollárt tett fel csapata bukására vagy vereségére. Két év múlva más klubok vezetőinek kezdeményezésére indítottak ellene eljárást, és féléves nyomozás után ítéletet is hoztak ügyében: mindennemű a sportággal kapcsolatos tevékenységtől eltiltották. Rose így kivételes pályafutása ellenére sem kerülhetett be a Hírességek Csarnokában. Rehabilitációjáért szurkolói mozgalmat indítottak, de még nem bocsátottak meg neki a sportág elöljárói.

Félmillió dolláros haszon a kosarasoknál

A kosárlabda általában mentes volt a korrupciós ügyektől, 1994-ben azonban az egyetemi bajnokságban igen komoly botrány robbant ki. Az illegális fogadásokból élő Benny Silman az arizonai csapat egyik ászával, Steven "Hedake" Smithszel került barátságba, és mivel Smith tartozott neki, a játékossal - aki nem mellékesen a csapat történetének második legjobb dobója volt -, könnyen meg tudta beszélni, hány ponttal nyerjék meg meccseiket.

Silman két maffiacsoporttal is kapcsolatot ápolt, és végül azon le, hogy egy jelentéktelen mérkőzésre mindkét társaság meglepően nagy összeget áldozott. Silman és társai több mint félmillió dollárt kasszíroztak hatvanegy meccsen, de négy év börtönt kapott. Smith karrierje derékba törött, pedig csak húszezer dollárt keresett a bolton.

A pillanatnyilag szünetelő NHL-t nem rengette meg bundabotrány, a norvég bajnokságot viszont elképzelhető, hogy hamarosan igencsak meg fogja. Állítólag a ligában alkalmazott második vonalbeli cseh játékosok a főszereplői az ügynek, és azért buktak le, mert hazájukban indokolatlanul nagy összegű fogadásokat kötöttek a meccsekre.

A kajakosok vétkessége nem igazolódott

A nagy átverésnélküliség
Az olimpiai bajnok magyar vízilabda-válogatott a 2002-es Világliga-küzdelmekben került bundagyanúba. A nemzetközi szövetség - hirtelen felindulásból - megsemmisítette a magyar csapat oroszok elleni győztes elődöntőjének eredményét. A mieinknek egy góllal, és legalább 14-13-ra kellett nyerniük a fináléba kerüléshez. Az elődöntőben a rendes játékidőben 11-11 volt az állás, büntetőkkel 3-2-re Benedekék nyertek, ami összesítésben épp a kívánt eredmény. A magyar válogatott sikere ellenére csak a harmadik helyért küzdhetett, a döntőbe a vesztes oroszok kerültek.

Magyarországon az első fogadási botrány '98-ban robbant ki, és egy olyan sportágban, amelyikre kevesen gondoltak. A szegedi kajak-kenu világbajnokságon a sportág első olimpiai bajnoka, Fábián László megvádolta az általa edzett négyest, hogy azért nem akartak nyerni, mert második helyükre fogadtak a Tippmixen. A gyanú nem igazolódott be, Fábiánt elhagyták tanítványai, köztük a háromszoros olimpiai bajnok Storcz Botond is.

Magyar sajátosság, hogy fogadási botrányban eddig senkinek sem igazolódott minden kétséget kizáróan a vétkessége, noha többször gyanúsan nagy összegű fogadások és váratlan eredmények születtek bajnoki labdarúgó mérkőzéseken.

Hamar: Nem követtem el semmit

A legutóbbi magyar bundaügy viszont nem tartozik ebbe a kategóriába, mert áldozata is lett: Hamar István. A kispesti támadó egyéves eltiltást kapott, csak az nem derült ki, pontosan mi történt, miben vétkezett. Hamar úgy védekezett, ő nem bundázásra biztatta - telefonon - volt csapattársát a Videoton-Kispest mérkőzés előtt, csak kölcsönadott cd-jét szerette volna visszakérni tőle. A liga bizonyítékokat ígért, de nem hozott nyilvánosságra kézzelfogható tényeket. "Már többször mondtam, de most újra kijelentem: a Honvéd azért is esett ki az első osztályból, mert akkor a liga hagyta magát félrevezetni néhány fehérvári vezető által, akik hamis vádakkal illettek és bundázással vádoltak. Az élet bizonyította, hogy nem követtem el semmit, az sem véletlen, hogy az ORFK nyomoz már az akkori fehérvári vezetők ügyében" - mondta az események után másfél évvel a sportlapnak a jelenleg a Jászapátit erősítő válogatott csatár.

Ázsiában is terjed a bunda

A bundázás a futball népszerűségével együtt pár éve tört utat magának Ázsiában. Vietnamban például Vu Nu Tant öt évre tiltották el, mert egy válogatott meccset értékesített. Kína is egyre fertőzöttebb, igaz eddig csak a másodosztály. Szingapúrban öthónapos börtönt kapott két kísérletező, de a hatalmas nyereség miatt akadnak újabb próbálkozók. Az országban egyébként hazugságvizsgáló használatát is bevetették a gyanús meccsek felderítése érdekében.

Ám odáig az ázsiai próbálkozók sem jutottak el, mint a román Pietra Neamt kézilabdacsapatának elnöke, Petru Paleu. Paleu - hirdetésben - felhívást intézett ellenfeleihez, miszerint bárkivel hajlandó a bundázásra, mert kizárólag úgy tud segíteni csapata kilátástalan anyagi helyzetén.

Olimpiai korrupció
Miután az olimpiarendezés nagy nyereséggel kecsegtető üzletté vált, nagyon komoly harc bontakozott ki a városok között. Mivel a helyszínről a Nemzetközi Olimpiai Bizottság dönt, a szervezet tagjait nemcsak legális eszközökkel igyekeztek befolyásolni. Az Ausztrál Olimpiai Bizottság elnöke, John Coates elismerte, hogy 1993 szeptemberében - a 2000-es olimpia helyszínének kijelölése előtti napon - szavazatért cserébe 35-35 ezer dollárt ajánlott fel két NOB-tagnak, a kenyai Charles Mukorának és az ugandai Francis Nyangwesónak.

A rendezést Sydney kapta meg, de ennél jóval nagyobb felháborodást váltott ki az ezt követő leleplezés. A NOB egyik alelnöke, a svájci Marc Hodler talán ezen felbuzdulva kezdett nyomozni, miként kapta meg Salt Lake City a 2002-es téli játékokat.

A korrupció gyorsan kiderült, a botrány miatt négy NOB-tag már a vizsgálatok befejezése előtt lemondott tagságáról, később hatot a közgyűlés zárt ki a szervezetből. További kilencen kaptak különböző mértékű és súlyú feddést, illetve figyelmeztetést. Köztük az azóta hazájában sikkasztás miatt két évre elítélt akkori alelnök, a dél-koreai Kim Un Jong. A vizsgálat kiderítette, a város humanitárius segélyalapjából NOB-tagok gyermekeinek tanulmányait és utazásait támogatták.

A viharos előzmények után a játékokon is példátlan botrány alakult ki. Az orosz műkorcsolyázó páros, Sziharulidze és Berezsnaja egy alvilági kapcsolatokkal is rendelkező üzletember nyomásának köszönhetően lett a legjobb. Alizman Tohtahunov kijelentette, ha elesnek, akkor is az ő nyakukba kerül az aranyérem. A páros nem esett el, de a lefizetett pontozók kihozták győzelmüket, holott a legjobb kűrt a kanadai Sale-Pelletier duó mutatta be. A közönség hosszasan tüntetett, a megtépázott tekintélyű, de új vezetés alá kerülő - Jacques Rogge-ot 2001-ben választották meg - NOB nyomozást indított, ennek eredményeként végül mindkét páros megkapta az aranyérmet.