Újabb per Annusék miatt

2005.03.17. 17:42
A lausanne-i Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a jövő hétre ígérte ítélethozatalát az aranyérmétől megfosztott két magyar atléta, Annus Adrián és Fazekas Róbert esetében. A két sportoló szóvivője úgy tájékoztatta az Indexet, hogy a döntés előtt egy nappal értesítik őket, de még nem tudják, hogyan. Időközben a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) a nemzetközitől Annus felmentése miatt pert kapott a nyakába, amit ugyancsak a CAS tárgyal.
Február hetedikén kezdődött Annus Adrián tárgyalása a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon (CAS), és az olimpiai aranyérmétől az átadás után hat nappal az utólagos mintaadás megtagadása miatt megfosztott magyar atléta valamint tanúinak meghallgatása két napot vett igénybe. A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) ügyvezetője, Molnár Zoltán úgy tájékoztatta az Indexet, hogy Annus keményen tartotta magát, emellett a szervezet húszkilónyi irattal, igen felkészülten várta a kikérdezést. A diszkoszvető Fazekas Róbert meg sem kapta athéni aranyérmét, mert nem szolgáltatott az ellenőrzéshez megfelelő mennyiségű vizeletet. Fazekast szintén két napon keresztül vallatta a CAS.

A másodfok miatt kerültek bajba

A döntőbíróság közleményében úgy fogalmazott: hat hét múlva kerülhet csak sor az ítélethirdetésre, jóllehet az alkotmányjogász, dr. Kolláth György korábban úgy vélekedett, hogy a választott bíróságnak épp az a lényege, hogy napokon megszülethet az a döntés, amelyik ellen már jogorvoslatra nincs lehetőség.

Időközben a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) értesítést kapott Lausanne-ból, hogy Annusék miatt perbe fogja a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF). A MASZ ugyanis első fokon két évre elítélte mindkét sportolót, másodfokon a fellebbviteli bizottság Annust felmentette, Fazekas büntetését egyidejűleg felére mérsékelte, vagyis egy évet kénytelen kihagyni a 2002-es Európa-bajnokság legjobbja.

A kormányrendelet erősebb, mint az IAAF szabályzata?

A MASZ elnöke, Rábold Gusztáv szerint az IAAF kutyaszorítóba került, mert hatvan napja - a határidő március elején járt le - volt arra, hogy panaszt tegyen a magyarok döntése ellen, és ezt az utolsó pillanatban megtette.

"Elsőre megdöbbentett a futárpostával érkező lausanne-i levél, most viszont már tudom, hogy a nemzetközi szövetség mindenképpen kétéves eltiltást követel. Ugyanakkor az IAAF tisztviselői nem tudják, hogy egy hatályos magyar kormányrendelet alapján nekünk az ügy valamennyi körülményét figyelembe véve jogunk felülbírálni az ő szabályzatukat. A jogvitának ez lesz az alapja, arra viszont aligha számíthatott az IAAF, hogy a CAS kivár, valamint nem hozza meg jogerős ítéletét március elejéig" - mondta.

Nem jogszakértők alkották a testületet

Az elnök kifejtette, hogyan jött létre a megtámadott magyar határozat. A szövetség jogásza nem foglalt állást, a fellebbviteli testület előtt azonban két jogi lehetőséget ismertetett, az egyik a kétéves eltiltást, a másik a felmentést szorgalmazta, illetve Fazekas esetében a mérséklést. "Mindkettőt aggályosnak, ezzel együtt megalapozottnak véltük, és mivel a fellebbviteli bizottságot nem jogszakértők alkotják, a felmentés mellett törtünk lándzsát" - magyarázta.

Rábold úgy véli, hogy a két ügy között nincs semmiféle összefüggés, nincs nyomásgyakorlás sem, nem csökkentek amúgy is szerény esélyei a két versenyzőnek. Szerinte sokat sejtető, hogy az Annus és a Fazekas kizárása után előrelépő magyaroknak a tárgyalás után tíz nappal a MOB-nak elküldték a második Kővágó, és az ötödik Pars megkapta oklevelét. Előbbi diszkoszvetésben, utóbbi kalapácsvetésben érte el eredményét.

Újra kezdődhet a procedúra

A hazai szövetség egyelőre nem választotta ki a CAS-eljárás egyik bíráját (egy másikat a felperes, a harmadikat a lausanne-i testület jelöli ki), de biztosan nem az lesz, akit Annusék kijelöltek az ügyükben. Rábold érzékeltette, hogy az ő perüknek akkor lesz különös jelentősége és fontossága, ha a CAS nem adja vissza a két magyarnak az aranyakat. "Ha nem kapják meg érmeiket, akkor kezdődhet, egy újabb, számomra pillanatnyilag végeláthatatlan huzavona, mert új fegyelmi tárgyalást kell tartsunk, vagyis a procedúra kezdődik elölről" - állította. Ráadásul komoly költségek is hárulhatnak a MASZ-ra: a lausanne-i per költésgeit a vesztes fél állja.

A szövetség első embere közölte, eddig semmilyen hivatalos értesítés nem érkezett a versenyzők részéről, hogy befejeznék pályafutásukat. Annus korában bejelentette, és emiatt az ő ügyében úgy tűnt, nem is járhat el a fegyelmi bizottság.

Egy nappal korábban értesítik az atlétákat a hivatalos kihirdetés előtt

A két Európa-bajnok szóvivője, Pál T. Gábor úgy nyilatkozott, hogy még egyikük sem dobott athéni hazaérkezésük óta, de a futópályán már mozogtak. Pál elmondta, mindössze egy nappal hamarabb fogja tudatni a bíróság velük, milyen döntést hoztak ügyükben. "Úgy látjuk, a jövő héten meg is érkezik a határozat - újabb határidő-módosításról ugyanis nem kaptunk értesítést -, azonban sejtelmünk sincs, milyen formában" - jelentette ki.

Pál arról nem tudott, hogy a magyar szövetség pert kapott a nyakába a nemzetközitől, de őket nem is érdekli, mert a saját harcukat akarják megvívni. "Továbbra is bizakodunk, ha netán nem kedvező döntés születik számunkra, azt méltóssággal tudomásul vesszük" - összegzett.

Fazekas az edzőterembe azért is jár gyakrabban, mert a Sztárbox című műsor keretén belül összecsap a moszkvai olimpia birkózó bajnokával, Növényi Norberttel, aki kick-boxban is Eb-aranyig jutott.