Eddig hatfős a magyar téli olimpiai csapat

2005.03.21. 15:18
A hétvégén fejeződött be a műkorcsolyázók moszkvai világbajnoksága, és a nők közül ketten is kivívták az olimpiai részvételt. Az Európa-bajnok Sebestyén Júlia betegsége ellenére is tizenkettedik lett, Pavuk Viktória pedig a tizennyolcadik helyet érte el. Eddig hat kvótát szereztek versenyzőink a jövő februárban kezdődő torinói játékokra.
A moszkvai műkorcsolyázó világbajnokságon Sebestyén Júlia abban reménykedett, hogy a számára kissé balszerencsésen végződött januári Eb után - bírói segédlettel lett a negyedik - a legjobb hat vagy nyolc közé kerülhet, de betegsége keresztül húzta számításait. Sebestyén valamennyi fellépése után szinte fuldoklott a köhögéstől, így könnyen elképzelhető, mennyire nehéz volt a versenye, és mennyire értékes tizenkettedik helyezése.

Sebestyén elégedett

"A körülményeket figyelembe véve elégedettek lehetünk, hiszen Torinóban ketten képviselhetjük a magyar színeket. Sajnos torokgyulladásom miatt egy héten át nem tudtam edzeni, és az orosz fővárosban a versenyeket leszámítva a szállodai ágyamat nyomtam. Éppen ezért örömteli, hogy így is éppen elértem a két kvótához szükséges tizenkettedik helyet" - mondta a tavaly Budapesten Európa-bajnoki címet szerző versenyző.

Sebestyén mellett a sérülése és hosszú kihagyása után visszatérő Pavuk Viktória a tizennyolcadik lett, és figyelembe véve, hogy ez volt élete első felnőtt világbajnoksága, eredménye felettébb biztató. Kivált, hogy bokatörése után az sem volt biztos, hogy egyáltalán még versenyezhet tovább. Az Eb-negyedik hellyel már rendelkező tizenkilenc éves Pavuk helyezése szintén jogosít az olimpiára.

Hoffmannék komoly reményei

A jégtáncosoknál tizenötödik lett a Hoffmann, Elek duó, ami jónak számít, hiszen korábbi két felnőtt vb-jén egyaránt a tizennyolcadik helyen végzett a páros. Hosszas számolgatások után viszont kiderült, valószínűleg nem olimpiai kvótások. A tehetséges, kétszeres junior világbajnoki ezüstérmes páros éppen kiszorult a torinói keretből, igaz az egyik amerikai kettős hölgy tagja nem rendelkezik állampolgársággal, így kérdéses torinói részvétele, márpedig a sorban a magyarok következnek.

Az olimpia előtt még idén ősszel Bécsben nyílik lehetősége a kvalifikáció megszerzésére, és erre minden esélyük megvan, mert a verseny öt legjobbja indulhat Torinóban. A viadalon csak azon nemzetek versenyzői vehetnek részt, akiknek még nincs kvótájuk.

Nehezebb feladata lesz férfi egyesben indult Tóth Zoltánnak a pótvizsgán, mert ő a legjobb huszonnégy közé sem került be, így be sem mutathatta a kűrjét.

Tagschererék biztos torinói utazók

A jövőre a torinó olimpiára kiutazó magyar csapat eddig a két műkorcsolyázón kívül még négy főt számlál. Közülük Tagscherer Zoltán sífutásban, bátyja, Tagscherer Imre pedig biatlonban vívta ki a részvételt. Az alpesi számokban két magyar nevezhet - egy a férfiaknál, egy a nőknél -, de még nem tudni kik lesznek azok.

Snowboardban Lovász Laurának van komoly esélye, a bobozók kvalifikációs sorozata - a magyar négyes érdekelt - pedig majd csak novemberben kezdődik. A kenusok között olimpiai bajnok Pulai Imre a szánkósok között igyekszik megfelelni a feltételeknek. A kevés eséllyel induló jégkorongozók a várakozásoknak megfelelően kiestek, a gyorskorcsolyázók között a szintidők teljesítésére novembertől lesz lehetőség.