Halálközelben a sportpályán

2005.03.24. 14:26
A spanyol Mallorca venezuelai labdarúgójának, Juan Arangónak életét a hétvégén a futballpályán mentették meg csapatának orvosai. Arango és néhány társának - di Vaio, Donadoni - szerencséje volt, Fehér Miklóson és a kameruni Foén viszont már nem tudtak segíteni.
Számos fotó járta be a világsajtót a hét elején, miként küzdenek megfeszített erővel a venezuelai futballista, Juan Arango életéért, aki a Mallorca-Sevilla bajnokin egy ütközés után eszméletét veszítve került a gyepre.

A BEK-győztes Donadonit visszahozták


Juan Arango
Arango a negyvenedik percben egy fejelésnél ütközött a vendégek játékosával, Navarróval, akinek a könyöke igen szerencsétlenül és nagy erővel találta el az arcát, az ütés után az orrából és a szájából is folyt a vér. A sevillai védő azonnal észlelte, hogy komoly sérülést okozott, így ő emelte a fel fejét, nehogy lenyelje a nyelvét. Arango szíve megállt, de a gyors orvosi segítségnek köszönhetően életben maradt a huszonnégy éves labdarúgó, igaz el kellett törnie állkapcsát. Hamarosan teljes értékű edzésmunkát végezhet. Két éve Spanyolországban előfordult már egy hasonló eset, amikor az Atletico Madrid játékosát, Carlos Martin Aguilerát mentették meg a pályán. Ő ugyancsak egy ütközés után ájult el.

Az olasz futball egyik kiemelkedő alakjának, a sokszoros válogatott és háromszoros BEK-győztes, Roberto Donadoni életét is a gyors orvosi beavatkozás mentette meg. Donadoni egy összefejelés után lenyelte a nyelvét, neki is eltörték az állkapcsát, hogy levegőhöz jusson.

Di Vaio a mentőben tért magához

Az olaszok klassziscsatára, Marco di Vaio még szerencsétlenebbül járt, őt a pályán kellett újraéleszteni. A 2002-es Bajnokok Ligája-sorozatban ősszel a Newcastle-t fogadta a Juventus, és a játékos O' Briennel együtt ugrott fel fejelni, majd élettelenül terült el a földön. Egy perc sem telt el, mire újraélesztették, de eszméletét már csak a mentőautóban nyerte vissza. Egy napig a kórházban tartották megfigyelésre, aztán hazaengedték, és pár nap múlva már részt vehetett - csereként - csapata soros bajnoki mérkőzésén. Jelenleg a Valenciát erősíti, helyet kapott a tavalyi Eb-részvevő válogatottban.

Fehérért hiába küzdöttek
Három klasszis labdarúgó életének elvesztése sokkolta az elmúlt két évben a közvéleményt. A kameruni Marc-Vivien Foé a Konföderációs Kupán esett össze, és már nem tudták megmenteni. A Benficában szereplő huszonötszörös válogatott, Fehér Miklós Guimaraesben terült el a pályán, őt is hiába próbálták újraéleszteni. A brazil Serginhót sem tudták visszahozni az orvosok, pedig Fehérhez hasonlóan egy órán át küzdöttek életéért.

A jelenlegi német kapitány, Jürgen Klinsmann is életveszélybe került, amikor a Tottenham színeiben a Barnsley elleni FA Kupa-meccsen lépett pályára. Az Európa- és világbajnok Klinsmann védője térdével ütközött, az arcát pillanatok alatt elborította a vér, eszméletét elveszítette, de aztán magához tért.

Purley és Rossi becsapódott


Ayrton Senna
Az autósportban is gyakori egy súlyos baleset után, hogy az orvosok felkészültségére van szükség a versenyzők életben tartásáért. A brazil Ayrton Senna és az osztrák Roland Ratzenberger életéért azonban már hiába küzdöttek, Niki Laudát viszont sikerült megmenteni, ám az ő esetében nem volt szükség újraélesztésre. '77-ben David Purley a silvertone-i futam egy edzésén bukott hatalmasat, őt szívmasszázs után megmentették.

A hatszoros világbajnok motoros, Valentino Rossi édesapja, Graziano a hetvenes évek végén egy olaszországi futamon sodródott ki, és csapódott a korlátnak, és a gyors valamint hathatós orvosi segítség, egyben az újraélesztés tartotta életben eszméletvesztése után.