Benedek
-5 °C
5 °C

Final Fourban a Pécs

2005.03.24. 21:00
Tizenhat pontos, magabiztos győzelmet aratott a MiZo-Pécsi VSK a francia Bourges felett, és harmadszor jutott be Európa legjobb négy csapata közé. A mérkőzés legjobbjának Iványi Dalmát választották, Rátgéber László vezetőedző szerint a közönség nélkül nem érték volna el ezt a sikert.
A MiZo-Pécsi VSK fennállása során harmadszor jutott be a női kosárlabda Euroliga négyes döntőjébe, miután a két sikerig tartó negyeddöntő utolsó mérkőzésén 70-54-es győzelmet aratott a francia Bourges felett.

Egy személyautónyi vendégdrukker

A múlt keddi nyitótalálkozóhoz hasonlóan már jóval a kezdés előtt leírhatatlan hangulat uralkodott a Lauber Dezső Sportcsarnokban, a környéken a rendőrök igyekeztek úrrá lenni a kaotikus közlekedési állapotokon, bent pedig a sorozat végjátékában "megszokott" ötezres tömeg hangolt a kedvencek utolsó hazai Euroliga-fellépésére. A kilenc nappal ezelőttihez képest a lelátó annyiban változott, hogy ezúttal egy személyautónyi francia szurkoló is vállalta a csaknem 1600 km-es utat.

A pécsiek bemutatása során a hangosbemondó alig tudta túlüvölteni a fülsiketetítő dudaszót, majd néhány perc múlva már esélye sem lett volna, amikor az influenzásan játszó Béres találatával 9-4-re vezetett a baranyai gárda. (Igaz, múlt kedden 13-2-vel nyitottak a legutóbb bronzérmes magyarok.) A háromszoros Euroliga-bajnok Bourges-ban főként a vajkezű lett Jekabsone és a 198 centijével közelről életveszélyes Bjedov jeleskedett.

Tízzel vezettünk a szünetben

A második negyedben csak két percet kellett várni Pierre Vincent időkéréséig, ekkorra egy 5-0-ás rohammal megléptek a házigazdák. A második meccsen a PVSK-ból 13 pontjával egyedüliként elfogadható teljesítményt nyújtó Hlede átmentette kiváló dobóformáját, így egy ideg csak a bírók gondoskodtak izgalmakról a meglepően sok támadóhiba befújásával. Iványi három személyivel a kispadra kényszerült, ennek ellenére a nagyszünetben 36-26 volt az állás.

Az első félidő statisztikájából kitűnt, hogy a hazaiak kiválóan dobták a kétpontosokat (73,7 százalék), ugyanakkor 9-ből csak egy triplájuk landolt a gyűrűben. Az ellenfél mutatói messze elmaradtak ettől (33 százalék, 4/1).

Tapodtat sem tágítottak

Fordulás után Károlyi hármasával már 15 pontra nőtt az előny, míg a franciák sorozatban öt kísérletet is elrontottak. Fegyverneky látványos betörései, Branzova magabiztos középtávolijai, illetve a Godin szándékos szabálytalanságáért megítélt büntetők révén 30 perc elteltével 53-37-et mutatott az eredményjelző.

Az utolsó játékrész a fáradhatatlan Dumerc kosaraival kezdődött, s bár Jekabsone szinte ontotta a triplákat, a rivális nem tudott 10 ponton belülre férkőzni. A hajrában a PVSK a közönség álló ovációja közepette tartotta előnyét, így 2001. és 2004. után harmadszor került be az Euroliga április 22. és 24. között sorra kerülő négyes döntőjébe. A tavaly Pécsett lezajlott végjáték helyszínét a napokban jelöli ki a nemzetközi szövetség.

A PVSK-lányok harmadszor, majd negyedszer is kijöttek az öltözőből a tapodtat sem tágító szurkolók követelésére.

Kijöttek a gödörből

Rátgéber László vezetőedző: "Egymás után másodszor jutottunk be a Final Fourba, ami főként csapatom belső tartását dicséri. Ezen az óriási meccsen is bebizonyosodott, hogy sok mindenre képesek vagyunk, persze enélkül a közönség nélkül mindez nem sikerülhetett volna."

Iványi Dalma, a mérkőzés legjobbja: "Rettenetesen boldog vagyok, mert nehéz párharcokon vagyunk túl. Úgy érzem, kijöttünk a gödörből, amelybe a kinti találkozón kerültünk. Egy sportoló életében előfordulnak keserves időszakok, ilyenkor kell igazán keménynek lenni."

Jegyzőkönyv
MiZo-Pécsi VSK - Bourges (francia) 70-54 (20-17, 16-9, 17-11, 17-17)
Pécs, 5000 néző, v: Delestrée (belga), Reatto (olasz).
Továbbjutott: a Pécs, 2-1-gyel.

Pontszerzők: Károlyi 16/6, Hlede 15/3, Iványi 13/3, Béres 11, Branzova 8, Fegyverneky 4, Dapo 3, illetve Jekabsone 12/6, Palau 11, Bjedov 10, Dumerc 9/6, Godin 8, Reghaissia 2, Krawczyk 2