Magyar sztárok az amerikai egyetemi bajnokságokban

2005.03.29. 16:12
A vízilabdázó Kéri Gabriella, a California State University hallgatója, csapata kihagyhatatlan embere lett az idei szezonban, noha mindössze egy éve ismerkedett meg a sportággal. A magyar kosaras válogatottban is bemutatkozó Cserny Réka nemcsak a Harvard, hanem a Borostyánliga legjobbja is lett.
A kalapácsvető Kiss Balázs volt talán az első, aki miután tanulmányait az Egyesült Államokba helyezte át, rohamosan fejlődött, és '96-ban megnyerte az atlantai olimpiát. Kiss sokszor elmondta interjúiban: a más felfogás, a pozitív szemlélet érezhetően segítette abban, hogy elérte célját.

Az úszókat folyamatosan csábítják

A sikeres magyar úszókat általában győzelmük után környékezték meg az amerikai egyetemek, az olimpiai bajnok Czene Attila és Kovács Ágnes is hírnevének köszönhetően került Phoenixbe. (Czene a rövid pályán világcsúcsot is úszott az egyetem égisze alatt.) Rajtuk kívül is igazoltak az USA-ba néhányan, elég csak Ágh Norbert, vagy Kerékgyártó Tamás nevét említeni.

Ujhelyi bajnok lett

A kosárlabdában más a helyzet, de például a szegedi születésű százkilencven centis center, Ujhelyi Petra a tengerentúlon lett elismert játékos. A Dél-karolinai egyetemen tűnt fel, ezek után igazolta le a WNBA-ben szereplő Detroit, amelyikben ugyan kevésszer jutott szóhoz, őt is megillette 2003-ban a bajnoknak járó gyűrű. Ujhelyi meccsenkénti pontátlaga az egyetemi ligában nyolc felett volt, legalább kilenc lepattanót szerzett találkozóin. Pillanatnyilag az izraeli Ramat Hasharont erősíti.

Cserny a Harvard vezére

Az ugyancsak kosaras Cserny Réka idén érte el legjobb mutatóit Amerikában, a Harvard színeiben a Borostyán (Ivy League) névre elkeresztelt liga legjobbja lett. Az országos - hatvannégyes - fináléba ennek ellenére nem került fel a Harvard, mert vereséget szenvedett a Dartmouth-tól. A magyar válogatottban is kiemelkedő szerepet betöltő - a 2003-as Eb-n a házigazda görögöknek harminc pontot dobott - Cserny tizenöt pontot jegyzett a sorsdöntő összecsapáson.

Kériről nem is hallottunk eddig otthon

Nála is elismerőbb jelzőket kapott az amerikai újságoktól a vízilabdázó Kéri Gabriella. Kéri egy éve ismerkedett meg a California State University-n a sportággal, és hogy van érzéke hozzá, tökéletesen jelzi: csapata legjobbja hétről hétre, a szezonban - ez a harmadosztálynak felelhet meg - ötvenkilenc gólt dobott. Egy második ligás együttes ellen a 6-5-ös vereség alkalmával valamennyi gólt ő dobta. (Pelle Anikó is belekóstolt az amerikai színvonalba, az olimpián is játszott, most az olasz bajnok Cataniát erősíti.)

Mindkét sportoló utolsó éves egyetemén, így ha itthon tervezik pályafutásukat, alighanem a magyar élklubok is tárt karokkal várják.