Fölényes Honvéd-siker, súlyos Vasas-kudarc

2005.03.30. 20:34
A vízilabda Euroliga negyeddöntőjében mindkét magyar csapat, a Honvéd és a Vasas is szerda este hazai pályán kezdett. A címvédő Honvéd lényegében eldöntötte a továbbjutást az orosz Volgográd ellen, hiszen 13-6-ra nyert, a Vasas ugyanakkor simán, 10-6-ra kikapott az olasz Pro Recco, amelyiket az olimpiai bajnok - gólt nem szerző - Madaras Norbert erősített.
A magyar pólóbajnok és Euroliga-címvédő Domino-BHSE csoportelsőként zárta az első kör küzdelmeit, így elvileg nálánál gyengébb együttest fogadhatott a Kőér utcai uszodában. Az orosz Volgogorád ellen már sok nehéz meccset játszott Kovács István csapata, most azonban egyetlen percig sem forgott veszélyben magabiztos győzelme.

A Honvéd a harmadik negyedben duplázta meg előnyét

Már az első negyed elején három gól volt a különbség, ez állandósult a "nagyszünetig", a harmadik játékrészben pedig ezt az előnyt megduplázta - 12-5 - a Benedek vezette társulat. A zárónegyedben két gólt esett mindkét oldalon, így a Honvéd hatalmas lépést tett a Final Fourba jutásért.

A hét olimpiai bajnokot a soraiban tudó magyar csapatból nyolcan szereztek gólt, a legeredményesebb Benedek Tibor lett, de Biros és Szívós mellett Kiss Gergely is kiemelkedő játékot nyújtott.

Jegyzőkönyv:
Domino-BHSE - Szpartak Volgograd (orosz) 13-6 (3-1, 4-3, 5-1, 1-1)
A magyar góldobók: Benedek 3, Kiss, Biros, Szívós 2-2, Bárány, Molnár, Vári, Fodor 1-1

A Vasas jóval nehezebb riválist kapott az olasz válogatottakkal és nagyszerű idegenlégiósokkal - a szerbek mellett a magyar olimpiai bajnok, egykor vasasos Madaras Norbert - teletűzdelt olasz Pro Reccót.

A Vasas ennek ellenére magabiztosan kezdett, és az első előnyét pillanatok alatt kihasználta. Varga Dénes átadást mímelt, de nagy erővel lőtt a léc alá úgy, hogy oda sem nézett. Az ellentámadásból az olasz center, Calcaterra tökéletes svédcsavarral egyenlített.

Varga Dénes három góllal kezdett

Ezek után ismét Varga volt eredményes előnyből, erre Angelini válaszolt. Ők ketten még egyszer pontosak voltak az első negyedben, így lett 3-3, a Vasas valamennyi gólját létszámfölényben érte el, az olaszok viszont akcióból.

A második negyedben a Vasas támadásai erőtlenek voltak, a lövések nem sikerültek, még előnyből sem tudtak a játékosok Tempesti kapujába találni, a vendégek ugyanakkor Ikodinovic révén átvették a vezetést.

Két negyeden át volt eredménytelen a Vasas

A harmadik negyed Angelini két találatával kezdődött, a mieink nem tudtak rá válaszolni, két előnyt hibáztak el. (3-6) Teljesen megzavarodtak a piros-kékek, Steinmetz és Kállai is kiejtette a kezéből a labdát, és a kapufáknál szerencséjük sem volt. Az eredmény a játékrész végéig nem változott, vagyis a Vasas két negyeden keresztül nem lőtt gólt.

Az utolsó hét percben az addig hatékonyan semlegesített olimpiai bajnok center, Steinmetz Ádám belőtte első gólját, a hajrában viszont nem tudott közelebb zárkózni az angyalföldi csapat, mi több: Ikodinovic pattintásai ellen nem volt ellenszere Nagy kapusnak, így 10-6 lett a végeredmény. A végjátékban alakult ki a legnagyobb különbség. Ez egyben azt jelenti: a Vasas a papírforma szerint kiesett.

A visszavágókat április huszadikán játsszák.