Az angol sajtó az olimpia miatt gyalázza Párizst

2005.03.30. 14:45
A százéves háború óta tartó angol-francia gyűlölködés újabb fejezetébe lépett. A 2012-es olimpiára legesélyesebbnek tartott két pályázó London és Párizs ugyanis megkezdte a "lélektani" hadviselést. Az angol lapok szerint nem szabad Párizsnak adni a hét év múlva esedékes olimpiát, hiszen a Louvre egy belépődíjas raktár, míg az Eiffel-torony egy városban felejtett irányjelző vastorony.
A 2012.évi nyári olimpiai játékok helyszínéről júniusban döntenek Szingapúrban. A szakemberek véleménye szerint az öt kandidáló város közül (London, Párizs, Moszkva, Madrid, New York) az angol és a francia főváros tűnik a legesélyesebbnek.

Mindkét város mindent meg is tesz, hogy népszerűsítse saját pályázatát. A franciák például átkeresztelték a nemzeti stadionként funkcionáló Stade de France-t, amely - a július 6-ai helyszínkijelölésig - Stade de France-Paris 2012 néven üzemel majd. Ha mégsem ők lesznek a befutók, akkor legfeljebb visszaáll az eredeti "rend". Ugyancsak a helyszínkijelölésig Párizs nevezetességei ötkarikás színekben pompáznak majd. Többek között a Nemzetgyűlés épületét, a Városházát, négy Szajna-hidat is a földrészeket szimbolizáló kék, fekete, piros, sárga és zöld színekbe öltöztetik.

Eközben az angolok, "csak" Mick Jaggert tudták megnyerni, pályázatuk kulturális nagykövetének, és még II. Erzsébet angol királynő sem hiszi, hogy London megkapja az olimpia rendezési jogát és inkább Párizs sikerére tippel. Ezzel szemben az angol lapok némelyike a szurkolók hangján érvel London mellett, vagy inkább Párizs ellen.

A Louvre egy raktár

A Louvre például "nem is múzeum, hanem belépődíjas raktár, másodosztályú képekkel, melyektől megfájdul a ember feje." Ha Párizsban gyalogolsz, ne dőlj be a látványnak, mert az "Eiffel-torony tulajdonképpen a városban felejtett irányjelző vastorony." Londonnak van igazi kikötője, Párizsnak nincs - érvel tőle szokatlan módon a The Guardian és az Independent.

Temze kontra Szajna

"Egyáltalán, hasonlítani mernéd a Temzét a Szajnához? A világ csodájának tartott híd, a London Bridge irigylésre méltó, a párizsi Alexandre III. hidat viszont elborítja a madárürülék", olvasható a vezető angol lapokban. "Miért vannak úgy oda a Place de la Concorde szépségével? Egykoron a nyaktiló mellett kötögettek az asszonyok, miközben a férfiakat lefejezték."

"A híresnek mondott párizsi divatot ostobák találják ki és olyan nők hordják a ruháikat, akik űrlényeknek szeretnének látszani. Vajon Madame Tussaud nem azért menekült Londonba a viaszmúzeumával, mert bárdolatlannak tartotta a franciákat?" - sorakoznak a sértések.

Ilyen és ezekhez hasonló állítások és kérdések szolgálják - nem éppen olimpiai szellemben - a vendéglátás jogáért folyó előcsatározásban a muníciót, ám hatásuk vélhetően nem több mint a szurkolók bekiabálásának a mérkőzések eredményére. A döntést, júniusban Szingapúrban hozza meg a NOB végrehajtó bizottsága.