Nő navigálja a hatszoros ralibajnokot

2005.03.31. 11:29
Árilis 1-jén, pénteken veszi kezdetét az országos ralibajnokság. A tavaly győztes Turi Tamás mellett az esélyesek közé tartozik az egy idény szünet után ismét volán mögé ülő ifj. Tóth János, aki autóján nem változtatott, navigátorán viszont igen: egy hölggyel, Bahor Beával a jobbján kezdi meg az autózást Egerben.
A pénteken induló idei országos ralibajnokság legfontosabb változása tavalyhoz képest mindenképpen ifj. Tóth János indulása. Egy év kihagyása után ismét sikerült olyan anyagi támogatást szereznie, hogy nekivághasson a nyolcfutamos sorozatnak, melynek nyitószakasza Egerből rajtol.

Ismét Peugeot

A hatszoros abszolút magyar bajnok az autóján nem változtatott, ismét egy Peugeot 206 WRC-vel fog autózni, viszont a fejlesztések miatt még nincsenek teljesen egy összhangban a járművel. "Ez már egy továbbfejlesztett változat, azaz még ismerkednünk kell: előbb az autóval barátkozom, majd megtanulom a gumikat, aztán lehet gyorsulni" - vázolta a helyzetet ifj. Tóth.

Azonkívül, hogy új lesz a Peugeot, érdekesség Tóthtal kapcsolatban, hogy egy hölgy fogja majd navigálni a futamok során. "Bahor Bea fog mellettem ülni és bízom abban, hogy jól szerepelünk majd Egerben és a többi versenyen is. Minden kettőnkön múlik, azon, hogy űmennyire akarjuk a sikert." - mondta Tóth.

Bahor Bea nem ismeretlen a raliban jártas emberek számára, az elmúlt esztendőben az N-csoportban, Spitzmüller Csabát irányítgatta olyannyira jól, hogy bajnokok lettek. Így a felkérés sem érte túlzottan váratlanul.

Ifj. Tóth János eddigi sikerei
Gergely Ferenccel három (1995-1997), majd Tóth Imrével ugyancsak három alkalommal (2000-2002) nyerte meg az abszolút bajnoki címet. Tavalyelőtt az utolsó futamon, a Zemplén-ralin szakadt meg a sorozat, miután bukott, s Benik Balázs letaszította őt a trónról.
"Három hete hívott fel és megkérdezte tőlem, lennék-e a navigátora. Mire én rövid gondolkodás után igent mondtam. Az előzetes tesztek jól sikerültek, s hiszem, hogy remekül kijövünk majd egymással" - fogalmazott Bahor.

Idén először kötelező teszt

A pénteken kezdődő Eger-ralin összesen 129 pilóta és navigátora rajtol, és közülük tízen WRC-vel. Ifj. Tóth mellett még az esélyesek között kell említeni a címvédő Turi Tamást és a korábbi bajnok Benik Balázst.

Az ünnepélyes rajtceremóniát pénteken rendezik Egerben, a Dobó téren, majd szombaton kilenc, vasárnap pedig hat gyorsasági szakaszt (valamennyit aszfalton) bonyolítanak le. A futam előtt a hazai versenyek történetében első alkalommal a párosoknak még a technikai gépátvétel előtt két kötelező teszten is részt kell venniük.