Nem lett másodszor olimpiai bajnok Annus Adrián

2005.04.01. 16:59
A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) helybenhagyta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) augusztusi döntését, vagyis az olimpiai első helyétől doppingvétség miatt megfosztott két magyar atléta, Annus Adrián és Fazekas Róbert nem kapta vissza aranyérmét. Az ítélet jogerős, a két Európa-bajnok szóvivője korábban úgy nyilatkozott, ezt tisztességgel tudomásul veszik azt.
Annus Adrián augusztus huszonkettedikén nyerte meg az athéni Olimpiai Stadionban a kalapácsvetés fináléját, ám aranyérmének egy hétig sem örülhetett, mert a játékok zárónapján, augusztus huszonkilencedikén a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága egyhangúlag elvette tőle. Annust utólagos mintavételre kötelezték, amire ő nem volt hajlandó, noha a szabályzat kimondja, hogy az olimpia teljes ideje alatt rendelkezésre kell állniuk a sportolóknak. Az ugyancsak a legjobb teljesítményt nyújtó diszkoszvető, Fazekas Róbert nem adott megfelelő mennyiségű vizeletet - hetvenöt milliliter helyett csak huszonötöt produkált -, őt azonnal kizárták, meg sem kapta érmét.

A magyar szövetség ellen is per indult

A két sportoló a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult, és ügyüket február nyolcadikán kezdte el tárgyalni a svájci testület. Annus és Fazekas meghallgatása is két napot vett igénybe, doppingolásról egyiküket sem vallatták, esetleges csalásuk szóba sem került. Korábban a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke, Dick Pound úgy nyilatkozott, hogy Fazekas manipulálni próbált, és utalt arra, hogy a testében elhelyezett tiszta vizeletet tartalmazó zacskóval bukott le. Annus kapcsán pedig felmerült, hogy két különböző embertől származott leadott mintája, de ez a periratban nem szerepelt, mi több: az ítéletben sem.

A februári meghallgatás után kiderült, hat hét múlva hozza megfellebbezhetetlen ítéletét a bíróság. A határidő szabadságolás miatt csúszott, április elsején azonban a CAS bejelentette: mindkét keresetet elutasította, vagyis egyikük sem olimpiai bajnok. Időközben a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) pert indított a magyar ellen, mert a hazai szövetség másodfokon felmentette Annust, míg Fazekas büntetését egy évre mérsékelte. (Első fokon mindketten kétéves eltiltást kaptak.) A CAS ezzel együtt kétéves eltiltás kiszabását kérte mindkét versenyzőre.

Kolláth tíz százalék esélyt adott

A perrel kapcsolatos költségek állítólag fejenként hétmillió forintra rúgtak, ezek szerint hiába harcoltak. Az ítélet nem meglepetés, az Index által megkérdezett alkotmányjogász, dr. Kolláth György eleve tíz százalék esélyt adott a sikerre.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Schmitt Pál, aki ott volt a meghallgatáson, ugyancsak halvány esélyt látott arra, hogy Annus visszakapja érmét, amit egyébként ő adott át neki Athénban. Schmitt úgy vélte, az lehet a döntő érv, hogy Annushoz nem jutott el az utólagos ellenőrzésről szóló kétszeri értesítés. A WADA emberei a sportoló jáki háza előtt fenyegetve érezték magukat, ezért a bucsui határátkelő osztrák oldalára rendelték, ami példátlan a vizsgálatok történetében. Annus nem ment el mintát adni, mint ahogy athéni meghallgatásáról - idegösszeroppanásra hivatkozva - is távolmaradt, és az érveit nem fogadta el a CAS, nyilvánvalóan úgy ítélték meg: elmenekült az újabb mintaadás elől.

Nem kell pozitív minta a kizáráshoz

Annus Adrián és Fazekas Róbert esete bebizonyította, hogy nemcsak pozitív vizeletminta alapján lehet megfosztani egy-egy sportolót eredményétől. A két atléta szombaton tizenegytől tart sajtótájékoztatót Budapesten, akkor állnak először a nyilvánosság elé.

A magyar küldöttség Athénban így nyolc aranyérem mellett hat ezüstöt és két bronzot szerzett.

A jövőjéről egyelőre még nem határozó sportolók sikere az elejétől fogva reménytelennek tűnt, hiszen a jelenlegi formájában '94 óta létező CAS-t a NOB alapította, közel évi kétmillió svájci frankos költségvetését is a szervezet biztosítja. A NOB ellen ezen a fórumon még egyetlen sportoló sem nyert, pedig próbálkoztak szép számmal. Fazekasnak húsz (3,2 millió forint), Annusnak tizenötezer (2,4 millió forint) svájci frankot kell fizetnie az eljárásért.

Hammnél maradhatott a jogtalanul szerzett arany

A döntés nem meglepő, hiszen kirívó igazságtalanság esetén sem módosított a véglegesnek tekinthető sorrenden a lausanne-i székhelyű testület. Ilyen volt például a koreai tornász, Jang Te Jung esete, hiszen bebizonyosodott: rosszul pontozták le athéni gyakorlatát, ezért nem lehetett első, az amerikai Paul Hamm viszont, aki a tévedésnek köszönhetően került a legjobb pozícióba, megtarthatta medálját. Két pontozóbírót ugyanakkor eltiltottak.

Schmitt: Ne ismétlődjenek meg hasonló esetek
"Minden érintettnek, versenyzőnek, orvosnak, edzőnek, szövetségnek el kell fogadnia. Az ítélet remélhetően tanulsággal szolgál a sportélet számára. A MOB legutóbbi közgyűlésén ismételten kértük az állami sportvezetést megfelelő doppingellenes stratégia kidolgozására, amelyhez minden erkölcsi, szakmai segítséget készek vagyunk megadni. A doppingellenes küzdelem csak közös erőfeszítéssel, széles körű összefogással lehet hatásosabb. A nevelő, felvilágosító tevékenység erősítése mellett olyan jogszabály megalkotására lenne szükség, amely lehetővé teszi a doppingvétségek felderítését és az elkövetők, valamint a vétség elkövetéséhez segítséget nyújtók felelősségre vonását, hogy a magyar sport tekintélyének ártó, a mostanihoz hasonló esetek ne ismétlődhessenek meg" - mondta az MTI-nek Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke.

Gyulai István, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkára szerint nem meglepő a CAS döntése. "Ez egy nagyon nehéz pillanat a két versenyző életében, jól meg kell vizsgálni a lehetőségét, hogy mit akarnak tenni. Remélem, lesz erejük felállni a padlóról és újrakezdeni."