Annusék a Sportdöntőbíróságot is perbe fogják

2005.04.06. 17:15
Az athéni olimpiai aranyérmétől megfosztott kalapácsvető, Annus Adrián és a diszkoszvető Fazekas Róbert nem fogadja el a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) pénteki, jogerős határozatát, és a svájci legfelső bírósághoz fordul. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) főtitkára, Gyulai István szerint nincs értelme a lépésnek, örömmel fogadta ugyanakkor, hogy a hazai szövetség korábbi döntését megváltoztatva két évre tiltotta el a két versenyzőt.
A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöksége - mint fellebbviteli bizottság - szerdán hatályon kívül helyezte az athéni olimpián doppingvétség miatt aranyérmétől megfosztott diszkoszvető Fazekas Róbert és kalapácsvető Annus Adrián ügyében tavaly november huszonnegyedikén hozott döntését és a két versenyzőt két évre eltiltotta. Annust másodfokon felmentették, Fazekast egy évre tiltották el. (Első fokon két évre tiltották el mindkettőjüket.)

Az újabb per elkerülése miatt változtattak a döntésen

Rábold Gusztáv MASZ-elnök elmondta, a két atléta büntetése 2004. szeptember hetedikétől számít, amikor felfüggesztették versenyzési engedélyüket.

A sportvezető szerint három szempontot vettek figyelembe a mostani határozatnál: a CAS döntését, amely elutasította a két versenyzőnek a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntése elleni fellebbezését, az IAAF-nek a MASZ novemberi döntésével szemben a CAS-hoz benyújtott keresetét, valamint az IAAF április ötödiki levelét. Utóbbiban a nemzetközi szövetség kéri, hogy a MASZ az IAAF doppingszabályzatának megfelelően járjon el és a két atlétát két évre tiltsa el.

A két atléta számított a határozatra

A két versenyző sajtótitkára, Pál T. Gábor - a távirati irodától értesülve a hírről - azt mondta, számítottak a kétéves eltiltásra, és megértik, hogy a MASZ kényszerhelyzetben volt az IAAF keresete miatt. Ugyanakkor jelezte, a CAS lausanne-i elutasítása miatt a svájci legfelső bírósághoz fordulnak.

"Tiszteletben tartjuk a MASZ döntését, nem kívánunk a szövetséggel harcolni. De Annus és Fazekas Eva Maria Barki ügyvédnő segítségével továbbra is keresi az igazát, hogy visszakapja érmét, ezért tovább folytatja az ügyet, és a svájci legfelső bírósághoz fordul" - nyilatkozott Pál T. Gábor.

Gyulai szerint értelmetlen a harc folytatása

Az IAAF főtitkára, Gyulai István úgy vélekedett, a MASZ azt tette, amit tennie kellett. "A mostani döntés a CAS határozatának logikus következménye - mondta Gyulai, aki szintén az MTI-től értesült a döntésről. - Örülük, hogy a MASZ ilyen rövid idő alatt meghozta ezt a pozitív határozatot, amely persze fájdalmas a két versenyzőnek. Az IAAF ezek után természetesen visszavonja a CAS-hoz benyújtott keresetét."

Gyulai hozzátette, nem látja értelmét, hogy a két atléta a svájci legfelső bírósághoz fordul. "A svájci bíróság azt fogja mondani, hogy nem illetékes az ügyben. Belátom, hogy nagyon nehéz az eltiltást tudomásul vennie a két versenyzőnek, különösen Annusnak, de el kell felejteni, ami volt, és a folytatásra koncentrálni. Ők úgy bizonyíthatnak a legjobban, ha az eltiltás lejárta után visszatérnek és nagyokat dobnak."

A NOB Fazekast elégtelen mintaadás, Annust az utólagos ellenőrzés megtagadása miatt zárta ki az olimpiáról és fosztotta meg aranyérmétől.