Ingyenes vívó-Eb Zalaegerszegen

2005.04.18. 17:09
A magyar vívóválogatott a legerősebb összeállításban szerepel a június végén Zalaegerszegen sorra kerülő Európa-bajnokságon. Az Európai Vívó Szövetség elnöke, Kamuti Jenő bejelentette: előfordulhat, hogy nyolcévi elnökség után nem jelölteti magát.
Magyarország '91 óta harmadszor rendezheti meg a vívók Európa-bajnokságát, és ezúttal is vidéki városra, Keszthely és Tapolca után Zalaegerszegre esett a választás. Zalaegerszeg az olasz Torinót és a török főváros, Ankarát előzte meg. A pályázat sikerességében egyértelműen jelentős szerepet játszik, hogy a városban rendezett tavalyi férfi tőr Világkupa a Nemzetközi Vívó Szövetség (FIE) értékelése szerint az év legjobban rendezett versenye volt.

Sporthivatali tízmillió

Zalaegerszegen két egymás melletti létesítményben, vagyis gyakorlatilag egy helyszínen bonyolítják majd le hat nap alatt - június 28. és július 3. között - a viadalokat. A selejtezőkre a tavaly októberben átadott jégcsarnokban, a negyed-, illetve elődöntős összecsapásokra, valamint a bronzmérkőzésekre és a finálékra pedig a városi sportcsarnokban kerül majd sor vélhetően szép számú közönség jelenlétében, hiszen belépőjegyet senkinek sem kell fizetni.

Az Eb költségvetése negyvenmillió forint körül van, és számokban pontosan nem kifejezhető a helyi összefogás révén megvalósuló takarékosság. Kovács Tamás, a kontinensviadal főszervezője, a hazai vívószövetség technikai igazgatója hangsúlyozta: budapesti rendezés esetén csak a Papp László Sportaréna kibérlése negyven-ötvenmillió forint lenne. Az esemény lebonyolítását a Nemzeti Sporthivatal tízmillió forinttal támogatja.

Uszmanovval nem versenyezne Kamuti

Az Eb idején, július másodikán tartják az európai szövetség választó közgyűlését. A jelöléseket április végéig kell leadni az elnöki, illetve végrehajtó bizottsági posztokra. Kamuti Jenő, aki második mandátumának végéhez érve több mint nyolc éve áll az európai szövetség élén, jelezte: abban az esetben pályázik újra, ha a nemzetközi szövetség elnöki tisztéért tavaly harcba szállt, de alulmaradt, és a vívósportnak egy alapítványon keresztül dollármilliókat ígérő orosz Aliser Uszmanov nem jelölteti magát.

A magyar válogatott hétfőtől már edzőtáborban készül a tíz hét múlva megrendezendő eseményre, és mint Kovács elmondta, mindenképpen a legerősebb csapatnak kell pástra lépnie. A riválisok közül egyelőre még senki sem jelezte részvételét, de annál is inkább rangos mezőny várható - előreláthatólag négyszáz vívó -, mert világranglista pontokat lehet szerezni Zalaegerszegen.