Visszavonul a hatszoros Tour de France-győztes

2005.04.19. 11:44
Az idei Tour de France után visszavonul minden idők egyik legjobb kerékpárosa, a francia körversenyt hatszor megnyerő Lance Armstrong. Az utóbbi időben többször is doppongolásal megvádolt klasszis száz százalékig meg van győződve döntése helyességéről.
Napjaink, de talán a kerékpársport egyik legnagyobb alakja, Lance Armstrong hivatalosan is közölte, hogy az idei Tour de France után befejezi páratlanul sikeres pályafutását.

Mindenképpen abbahagyja

Lance Armstrong "A Tour lesz az utolsó versenyem" - jelentette be a világ leghíresebb országúti viadala, a francia körverseny hatszoros győztese a georgiai Augustában. -"Mindenképpen befejezem a profi versenyzői pályafutásomat, akár nyerek, akár nem. Persze most, hogy a döntésemet közöltem, rendkívül motivált vagyok a hetedik győzelem megszerzésében."

Armstrong fantasztikus sikersorozata 1999-ben kezdődött a Tour de France-on, két évvel azután, hogy kemoterápiás kezelésnek köszönhetően szervezete legyőzte a huszonöt éves korában, 1996-ban diagnosztizált hererákot. A francia nemzetközi viadal elmúlt hat esztendejének egyeduralkodója, aki visszavonulási szándékát már korábban jelezte - állítása szerint - most végleges döntést hozott.

Ideje hazatérni

"Egyesek azt mondogatták nekem, hogy még van értelme a további szenvedésnek, mások viszont jelezték, itt az ideje, hogy hazatérjek" - utalt a három gyermekére, illetve új párjára, az énekes Sheryl Crow-ra a Discovery Chanel, korábban US Postal első számú kerekese. -"Száz százalékig meg vagyok győződve elhatározásom helyességéről" - tette még hozzá az amerikai földön számára utolsó viadal, a georgiai körverseny előtt.

Sorakoznak a doppingvádak

Armstrong pályafutásának záró időszaka egyébként nem csak a versenyzésről szólt. Egy éve a csapat egyik alkalmazottja doppingvádakat fogalmazott meg vele szemben. Az istállónál korábban masszőrként tevékenykedő Emma O'Reilly a tavaly nyáron - kizárólag Franciaországban - megjelent "LA-ügy: Lance Armstrong titkai" című könyvben úgy fogalmazott: a versenyző 1998-ban doppingszerek szállításával bízta meg őt.

A kerekes január 10-én, Angliában pert nyert a két szerző, Pierre Ballester és David Walsh, valamint a műből részleteket közlő brit The Sunday Times ellen, az illetékes londoni bíróság azonban még nem döntött a kártérítés mértékéről. A francia Annecy város ügyészsége ugyanakkor nem sokkal a határozat megszületése után arra kérte a rendőrséget, indítson nyomozást a hatszoros Tour de France-győztes doppingvétségei ügyében.

Pár hete a csapat egy másik alkalmazottja támadta meg Armstrongot. Mike Anderson a minap eskü alatt vallotta egy bíróságon, hogy a spanyolországi Gironában található európai rezidencián tavaly tiltott anyagokra, közelebbről anabolikus szteroidokra bukkant a 33 éves amerikai kerékpáros fürdőszobájában.

Az istállótól néhány hónapja menesztett vádló különben már régóta perben áll Armstronggal, vitatja ugyanis elbocsátása jogosságát. Az amerikai kerékpáros beperelte Andersont.