Argentínában versenyeznek a sakk legjobbjai

2005.04.22. 16:47
Többszöri huzavona után a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) megállapodott az egyesített világbajnoki cím döntőjének lebonyolításáról és helyszínéről. Lékó Péter biztosan ott lesz Argentínában, de Polgár Judit indulására is kedvezőek az esélyek.
A FIDE pénteken bejelentette, hogy szeptember 27. és október 16. között az argentínai San Luis ad otthont az egyesített világbajnoki címről döntő nyolcrésztvevős tornának. A mezőnyben ott található Lékó Péter, de Polgár Judit indulására is jó az esély. Szóba került Budapest is, mint lehetséges helyszín.

Egymillió az összdíj

Kirszan Iljumzsinov FIDE-elnök és Alberto Rodriguez Saa, San Luis polgármestere már aláírta a megállapodást a rendezésről. Eszerint a torna összdíjazása egymillió dollár, amelyből 300 ezer jár a győztesnek.

A tornára meghívták a legutóbbi, kieséses rendszerű FIDE-vb nyertesét, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovot és a másik finalistát, az angol Michael Adamset.

A mezőnyben lesz a klasszikus címvédő orosz Vlagyimir Kramnyik, valamint Lékó Péter, aki ellen tavaly 7-7-tel védte meg elsőségét. A világranglistáról négy nevet említettek a rendezők: a visszavonulását bejelentő orosz Garri Kaszparovot, az indiai Viswanathan Anandot, a bolgár Veszelin Topalovot és az orosz Alekszandr Morozevicset.

Polgár Judit léphet Kaszparov helyére

Visszalépés esetén tavaly júliustól ez év januárjáig veszik figyelembe a világranglista átlagát és a sorban következőt hívják meg. A FIDE márciusban arról tájékoztatta a magyar szövetséget, hogy ebben a rangsorban a szülés után idén visszatérő Polgár Judit a kilencedik. Tehát, ha Kaszparov nem gondolja meg magát a visszavonulását illetően, és mégsem fogadja el a meghívást, Polgár Judit veheti át a helyét.

A FIDE eredeti tervei szerint a klasszikus világbajnoki cím birtokosa a Kaszparov-Ruszlan Ponomarjov mérkőzés győztesével találkozott volna. Az ukrán játékossal azonban nem tudott megegyezni a nemzetközi szövetség, így az új FIDE-világbajnok, Kaszimdzsanov lépett a helyére. Ebben az esetben is többszöri időpont- és helyszínváltoztatásra került sor, majd Kaszparov márciusi linaresi tornagyőzelme után bejelentette, hogy nem ül többet sakktábla mellé. A helyzet megoldására született meg a szupertorna ötlete.